Јад и беда у српским породилиштима

Исповест једне мајке о лошем стању у породилиштима

  • Многе мајке за време короне и велики број трудница у Србији током последњих десет месеци нису имале могућност ни за основни преглед у дому здравља
  • Тачно је да је један део Клинике за жене у Вишеградској реновиран, али само један део, а други део се распада.
  • Хигијена у овој останови где бораве мајке са бабама је као у хорор филмовима. На појединим одељењима постоји само једно купатило на 30-35 жена, у породилишту један тоалет крвав прљав на 25 породиља
  • Kако је могуће да је човеку који није запослен у Вишеградској без маске дозвољено да професионално фотографише тек рођене бебе, да се шета по породилишту а очевима није дозвољено ни да уђу до своје супруге и бебе. Да ли је то одобрио директор болнице?
  • Питање господину председнику Александру Вучићу: Ко треба да опреми, реновира и да подигне на задовољавајући ниво српска породилишта.

Пише: Ивана Јовановић

Kоришћење деце у промотивне сврхе  није ништа нова када је реч о изборним кампањама у Србији. Последњу кампању коју је водила Српска напредна странка за претходно изборе управо је водила под називом ”За нашу децу”. То им није  било доста па и у време короне, ова владајућа странка и њени медији користе бебе како би покушали себи да дигну рејтинг.

Владајући медији пишу и објављуј вест како је у Београду последњих дана наступио беби бум. Не да то није тачно, него није ни близу истине. Стварно ме је као мајку срамота шта ова држава предузима или боље рећи не предузима да би то стварно било истина.

 Породиљском оделењу у Вишеградској неоходно је реновирање (фото. В. Данилов)
Један део Клинике у Вишеградској се распада

Kад кренете само од ситуације у којој су се многе мајке нашле за време короне. Велики број трудница у Србији током последњих десет месеци нису имале могућност ни за основни преглед у дому здравља а да не причамо о осталим установама ако је за то постојала потреба. О томе се чути о томе нико не прича. Можда ни зато што ми и немамо капацитете када је реч о гинеколошким клиникама, ако само погледате у каквом се стању налази једна врло важна за целу Србију Клиника за жене у Вишеградској. Тачно је да је један део реновиран али само један део, а други део се распада. Оно што је још горе ако сте, недао Бог, за време короне морали да будете хоспитализовани у ГАK-у у Вишеградској већа је била шанса да ту добијете корону него негде на улици.

Сама хигијена у овој останови где бораве мајке са бабама је као у хорор филмовима. На појединим одељењима постоји само једно купатило на 30-35 жена, у породилишту један тоалет крвав прљав на двадесетпет породиља, у собама дванаест беба и мама. Тамо где има на неким одељењима свака соба своје купатило где су жене оперисане купатило се чисти само једном дневно. Једна чистачица ради на сваком спрату – ем је љута што све мора сама, ем заиста не може да постигне, зато што постоји забрана запошљавања. Толико се причало о наталитеу док је ишла изборна кампања, а нико није поставио питање и није подигао глас да породилишта у Србији требају да се среде и доведу у ред.

Слика постељине у собама породиља у Клиници у Вишеградској

О постељини која се користи у нашим породилиштима не треба ни разговарати, то је толико старо да се све распада. Наш хумани народ је показао своју добру страну, више пута су биле организоване акције како би се бар са тим опремила породилишта, али не може се све ни на тај начин опремити. Нажалост, тужно али истинито.

Нехигијена и лоша исхрана породиља

Нема чисте постељине, лоша храна, нема лекара, лоша политика и лоши закони. О храни се пише годинама како је лоша не само у породилиштима него у свим здравственим установама. Оно што наше труднице добијају за оброк је стварно јад и беда.

Председник Србије је пре десетак дана приликом отварања  нове болнице у Батајници рекао да изгледа као свемирски брод. Значи ако је једна тако велика здравствена установа могла да се заврши за 4 месеца зашто постојеће болнице не могу да се доведу у ред бар да буду задовољовајуће за наше пацијенте. Превише би било тражити да буду на нивоу установа у Европи и свету, али бар за почетак да буду достојне човека који ту борави.

Доручак  породиље
Вечера породиље

 

 

 

 

 

 

 

Мада морам признати није све сам председник крив, криви су и људи који воде те установе. И они сами када би се потрудили и уложили мало труда, да не стављају новац у свој џеп било би боље. Оно што је још било запањујуће и страшно у ГАK-у у Вишеградској је и то да за време короне и ванредног стања нико осим трудница није смео да уђе, чак ни будући очеви али су смели фотографи који су отимали паре ново печеним родитељима приликом изласка из породилишта. Вероватно то није одобрио председник Вучић, а ни Kризни штаб али јесте директор те установе.

Питање за председника Србије

Kако је могуће да човеку који није запослен у тој установи без маске дозвољено да професионално фотографише тек рођене бебе, да се шета по породилишту а очевима није дозвољено ни да уђу по своје супруге и бебе. Могуће је јер људи на власти немају корист од тих очева, али имају од фотографа који вршљају по болници и за три слике у време немаштине узимају по 1.500 динара. И све то на јад и беду у којој се налазе наша породилишта.

Наш председник каже да је  нормално да се у свету деца лече смс порукама када се наши грађани пожале што се паре  из буџета расипају, а не издваја се новац за  лечење деце која треба да иду у иностраство.  Пошто немам друге могућности на овај начин поставила бих  питање господину председнику Александру Вучићу: ко треба да опреми, реновира и да подигне на задовољавајући ниво српска породилишта?

Да ли то треба да се уради са новцем из државног буџета или очекујете да то грађани уради смс порукама, а ви ће те и даље водити кампању ЗА НАШУ ДЕЦУ.

Прича о наталитету у Србији је туга божија!

ИЗВОР: http://www.koreni.rs/srpska-porodilista-jad-i-beda/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Писмо раздора

Gost autor

Покушаји обнове и одбране усташких злочина и идеја

Prenosimo

Постоји ли интерес Србије, СПЦ и Срба да Папа посети Србију?

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x