Да ли су ваше земље пријатељи са српским народом или Вучићем

Карикатура Душана Рељића

Отворено писмо Амбасадорима и представницима међународних организација

 

  • Довољно сте дуго овде да приметите и признате да је ова власт некомпетентна, нестручна, превртљива, репресивна, брескрупулозна и да вас назива пријатељем. Да, све вас, сви сте им пријатељи.

 

  • Ви дозвољавате да вас такав човек назива пријатељем? Чак неки од вас и узвраћају. Шта тај човек може да вам пружи? Шта ваше државе очекују од њега? Зашто таква подршка?

 

  • Не дозволите да будете упамћени у овом народу као пријатељ једног аутократе, већ као пријатељ овог народа.

Београд, 27. април 2020.

Пише: Небојша Реџић

Ваше екселенције, Господо

Неки од вас дошли су у ову земљу јер су одабрани, с тим што су неки могли да бирају, а неки од вас „по природи посла“, односно као професионалци. Многи су раније знали где ће провести следеће 4 године, па су се сходно томе ваљано припремили- научили језик, упознали историју овог народа, изучавали традицију, навикавали се на ћевапе још у својој земљи.

 

Србија има дипломатске односе са већином земаља у свету, са некима и више од сто година.

Верујем да сте дошли у  Србију у доброј вери да сте настављач већ учвршћених веза и иницијатор стварања нових пријатељства и сарадње међу наша два народа.

Наглашавам и подвлачим између два народа.

Без сумње сте у току свих дешавања у нашој земљи. Пратите штампу, анализирате рад институција, добијате поверљиве информације из разних извора, имате своје инсајдере. Скоро да знате све.

Добро знате да у овој земљи царује корупција (не када полицајац, портир у болници или инспектор на пијаци прими 10 евра или корпицу јагода) већ она на највишем нивоу, када се додељују концесије, одобравају тендери, купују продају стратешке компаније.

Суспендован је Парламент, судство је под потпуном контролом, Војска, полиција, тајне службе служе само једном човеку и очувању режима, медији су „ван сваке контроле“, а јавни простор „загађен“.

Довољно сте дуго овде да приметите и признате да је ова власт некомпетентна, нестручна, превртљива, репресивна, брескрупулозна и да вас назива пријатељем. Да, све вас, сви сте им пријатељи.

Да вас председник Вучић, за којег, верујем, имате приватно мишљење да је апсолутиста, који гради култ личности, који управља странком по систему Северне Kореје, који контролише све сфере друштва, који пријатељима данас назива све вас, да би вас сутра за домаћу употребу омаловажавао и дискредитовао. И ви дозвољавате да вас такав човек назива пријатељем?

Чак неки од вас и узвраћају.

Шта тај човек може да вам пружи? Шта ваше државе очекују од њега. Зашто таква подршка? Шта сте ви урадили да овог човека својој земљи представите у правом светлу?

Желим  да верујем да су ваши интереси само и само сарадња на нивоу дипломатије. Ништа више од тога.

И опет,  стално понављате мантру о европским вредностима, да смо ми део Европе, да нас жељно очекујете итд.  Kога то очекујете?

Можете ли да покажете да ваша земља гаји искрено пријатељство са овим народом и да то није пријатељство ограничено трајањем актуелне опције на власти, Вучићем, већ трајно, искрено и чврсто.

Не дозволите да будете упамћени у овом народу као пријатељ једног аутократе, већ као пријатељ овог народа.

Искрено Ваш

Грађанин Србије

Небојша Реџић

………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Срби и Југославија виђени очима Немаца

Prenosimo

Вучић: “Жао ми је што нисам лично рушио у Савамали”

Prenosimo

Ђоковић освојио рекордну девету Гренд слем титулу у Мелбурну

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x