Прогоњеном професору Ковићу дати заштиту

Професори Филозофског факултета пружили подршку колеги Ковићу

  • УКОЛИКО професор Милош Ковић буде избачен са Филозофског факултета, уместо да буде изабран за редовног професора, то ће бити проблем не само за овај факултет, већ и за цео Универзитет у Београду (УБ).
  • Не смемо дозволити да идеолошки и политички ставови буду препрека за нечије напредовање, нити се сме допустити да нечија самовоља буде важнија од процедура.

 

Ово је порука групе професора Филозофског факултета који су у уторак говорили на трибини “Случај професора Ковића: има ли дискриминације и прогона на Филозофском факултету” у организацији студената УБ.

Професори Слободан Антонић, Владимир Вулетић и Смиља Марјановић Душанић подржали су Ковића и истакли да би декан Филозофског факултета Данијел Синани и ректор УБ Владан Ђокић требало да нађу решење које ће подразумевати заштиту професора Ковића, а да се појединим професорима на одељењу за историју поручи да не могу да раде шта хоће.

Неспорни научни квалитети др Милоша Ковића доводе се у питање из непринципијелних разлога

– Да ли УБ може себи да дозволи да му одлазе професори таквог ранга као што је Ковић – запитао је Вулетић. – Последица овог случаја је урушавање слободе изражавања и јавног наступања професора. На универзитету се стварају клике, а код младих људи се развија страх и они се плаше да изнесу своје мишљење и јавно говоре како се не би замерили некој од клика.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ЗАХТЕВИ СТУДЕНАТА НИСУ УСВОЈЕНИ

СТУДЕНТИ Ђорђе Николић рекао је да захтеви које су студенти изнели прошлог месеца у вези с професором Ковићем нису испуњени. Они, између осталог, траже да декан Синани искористи своја овлашћења и предложи Ковића у звање редовног професора.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Проф. Антонић је изразио наду да ће проблем бити решен у складу са добром праксом и добрим обичајима на Филозофском факултету и Универзитету који подразумевају поштовање уходане процедуре.

– У супротном, то би била велика брука за све нас, и представљало би распад Филозофског факултета, на коме би почео рат свих против свих – рекао је он.

Један од учесника трибине био је и др Небојша Шулетић са Балканолошког института САНУ који је пре неколико година избачен са Филозофског факултета, а у уторак је поручио да су поједини професори на одељењу за историју изложени понижењима. Он је навео да је случај Ковић завршетак једне фазе која је почела изгоном проф. Александра Фотића. Оценио је да су највеће жртве студенти јер нико не прича о настави и програмима што говори о патологији наших институција.

Линк

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/1061266/kovicu-dati-zastitu-profesori-filozofskog-fakulteta-pruzili-podrsku-kolegi

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Гините Украјинци за интересе САД и НАТО земаља

Јово

Вучићево хушкање Срба на Србе на Косову и Метохији

Prenosimo

Сан светских владара  из сенке је да људе чипују како би управљали њиховим животима

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x