Јована и Жељко Јоксимовић згрћу нове милионе

Кога брига за исцепане  државне заставе, важне су паре

Наследница агенције Танјуг „Тачно“  у 2021. од државе приходовала 14,9 милиона

  • Укупна вредност ових уговора од 2017. године, па до данас које је добила од државе фирма „Тачно“ је 48,3 милиона динара, односно, више од 400.000 евра.
  • Највише новца и највише уговора са Танјугом/Тачно потписало је Министарство за државну управу и локалну самоуправу, које је од 2017. године сваке године плаћало Танјугу „услугу продукције, снимања фото и видео материјала и монтаже“ – укупно 10,4 милиона динара.
  • Све јавне набавке за фирму Тачно биле су расписане супротно Закону о јавним набавкама, који, између осталог, предвиђа да је наручилац посла обавезан да поступа ‘на економичан и ефикасан начин, да обезбеди конкуренцију, једнак положај свих привредних субјеката, без дискриминације’
  • Документован и прегледан текст о томе како „напредује“ ново, напредњачко новинарство у Србији. Наравно, услов је бити што ближе власти

Новинска агенција Тачно д.о.о, која је наследница агенције Танјуг, за првих девет месеци ове године склопила је укупно седам уговора за услуге медијског праћења активности министарстава и на тај начин приходовала 14,9 милиона динара, пише портал БИРН. Министарство финансија почетком септембра склопило је један од таквих уговора, који је вредан 1,92 милиона динара.

БИРН пише да је то један од последњих уговора који је са државним институцијама потписала агенција Танјуг (која је по закону престала да ради 31. октобра 2015. године) , да би у децембру 2020. године, њене жигове купила компанија Тачно д.о.о у власништву Радоице Милосављевића, Жељка Јоксимовића и Мање Грчић, и у којем је Јована Јоксимовић главна и одговорна уредница.

Интервјуи Ј. Јоксимовић са Вучићем су вероватно унапред смишљени и исценирани

Тањуг је и званично угашен 9. марта 2021. године.

Иако од 31. октобра 2015. године Танјуг званично „није постојао“, од 2017. године, па до тренутка када је компанија Тачно откупила његов „бренд“, та новинска агенција је на основу уговора о „праћењу рада“ државних институција приходовала 33,45 милиона динара, наводи у тексту,

Према писању БИРН-а, таква пракса се наставила и са новим власником жигова агенције Танјуг – фирмом Тачно, која је „још бржим темпом“ наставила да добија уносне државне послове.

Фирми Тачно /Танјуг додељено чак 25 уговора

Заједничка карактеристика уговора које је на јавним набавкама добијао Танјуг и уговора које сада добија Тачно д.о.о. јесте да се, без изузетка, на набавке јављао као једини понуђач, те да су услови за добијање већине од укупно 25 додељених уговора били практично идентични.

БЛИСКЕ ВЕЗЕ омогућавају богаћење : Јована и Жељко Јоксимовић  блистају у друштву са Тамаром Вучић

Kако се наводи у тексту, укупна вредност ових уговора од 2017. године, па до данас је 48,3 милиона динара, односно, више од 400.000 евра.

Истраживање БИРН-а је показало да су све институције које су наручивале услуге „праћења рада“, а на које се јављала само агенција Танјуг/Тачно, захтевале да понуђач има „могућност објављивања активности у најмање пет телевизија са националном фреквенцијом“.

Kако су за БИРН рекли из друге две новинске агенције у земљи, Бете и Фонета, ниједна од њих нема сарадњу са свих пет телевизија које имају националну фреквенцију, РТС као јавни сервис, Пинк, Прва, Б92 и Хепи.

„То значи да су све те јавне набавке биле расписане супротно Закону о јавним набавкама, који, између осталог, предвиђа да је наручилац посла обавезан да поступа ‘на економичан и ефикасан начин, да обезбеди конкуренцију, једнак положај свих привредних субјеката, без дискриминације’“, пише БИРН.

Није јасно због чега су министарства наручивала те услуге, с обзиром да су медији свакако пратили њихов рад и без тог трошка

Портал пише да није јасно ни због чега су министарства и друге установе наручивали те услуге, с обзиром да би медији свакако пратили њихов рад и без тог трошка.

„Свака од државних институција (шест министарстава, Kанцеларија за Kосово и Метохију, Градска општина Вождовац и Град Нови Сад) има одсек или сектор за односе са јавношћу, док Влада Србије има и посебну Kанцеларију за сарадњу с медијима“, пише портал.

Највише новца и највише уговора са Танјугом/Тачно потписало је Министарство за државну управу и локалну самоуправу, које је од 2017. године сваке године плаћало Танјугу „услугу продукције, снимања фото и видео материјала и монтаже“ – укупно 10,4 милиона динара.

Министарство за европске интеграције је за те услуге дало осам милиона динара за четири године, док је Kанцеларија за Kосово и Метохију услуге „праћења и снимања активности“ платила 7,92 милиона динара за пет година.

Министарство за животну средину је у јулу 2020. године, док је министар био Горан Триван из Социјалистичке партије Србије, расписало јавну набавку за, између осталог, „ТВ снимање догађаја и активности везаних за рад и надлежност Министарства, монтирање снимљеног материјала, израду видео материјала, припреме за ТВ продукцију, снимање емисија са циљем информисања и едукација шире јавности о активностима и мерама које спроводи Министарство“, пише БИРН.

И Ирена Вујовић је великодушни финансијер фирме Тачно

Kада је у новембру исте године на чело тог министарства дошла Ирена Вујовић из Српске напредне странке, Министарство расписује набавку за медијско праћење активности и у децембру додељује око 2,4 милиона динара Тнјугу, као једином понуђачу.

Kуриозитет је да је Танјуг тај посао добио на период краћи од месец дана – уговор је додељен 4. децембра, а трајао је до 31. децембра.

Министарство животне средине није одговорило на питања БИРН-а зашто су дуплирали ту услугу и зашто је она тако кратко трајала, а бивши министар Триван је кратком поруком одговорио да су набавке (укупно две за време његовог мандата) биле „потребне и у складу са законом“, јер је „било важно повећати видљивост еколошких тема“.

КУБАНСКА ЦИГАРА ЗА ДОБАР ГЛАС: Јована и Жељко, успешни, лепи, и добро повезани са врхом власти да би остварили огромне амбиције

Из БИРН-а су казали да ниједно министарство, изузев Министарства за европске интеграције, није одговорило на њихова питања.

Из Министарства за европске интеграције (МЕИ) казали су за БИРН да је задатак агенције да „прати и објављује у форми новинарских вести информације о догађајима и активностима које спроводи МЕИ, као и да објављује друге информације које јој МЕИ доставља, било да је реч о најавама, саопштењима, анализама или извештајима за које је нама важно да буду доступни широј јавности“.

Беспотребно разбацивање, расипање државних пара тандему Јоксимовић

Додају да тај материјал агенција треба да дистрибуира свим медијима, а такви прилози су доступни и на сајту министарства, као и на налозима на друштвеним мрежама.

Из тог министарства наводе да се новинари Танјуга „руководе својим професионалним стандардима када извештавају са догађаја или када обрађују материјале које од МЕИ добијају“.

Kао разлог због чега им треба таква услуга, казали су да су се на тај корак одлучили, јер им је истраживање јавног мњења о ставовима грађана према ЕУ показало да је мање од трећине испитаника добро или веома добро информисано о европским интеграцијама, да њих 65 одсто каже да су незаинтересовани за ове теме, али и да се „већина изјаснила да су вољни да се више информишу о овим темама“.

„Набавке спроводимо у складу са прописом, чиме ни на који начин није било спречено или онемогућено учешће заинтересованих понуђача. Чињеница је, нажалост, да је заинтересованост понуђача била слаба и да смо у сваком од предметних поступака имали само једну понуду“, казали су из Министарства за БИРН.

Додали су да они користе само услуге Танјуга „за извештавање са званичних састанака МЕИ за које је потребна услуга фотографисања и видео снимања (такозваних фото – оп догађаја), а из разлога економичности и приликом извештавања са састанака министра у иностранству“.

Текст опремила редакција Измеђи сна и јаве.Kompletan tekst možete pročitati na portalu BIRN.

ЛИНК

https://nova.rs/vesti/drustvo/birn-naslednica-agencije-tanjug-u-2021-od-drzave-prihodovala-149-miliona/ 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Бугарска црква оштро против геј параде у Софији

Prenosimo

Рио Тинто ће уништавати наше здравље до краја овог века

Prenosimo

Срби треба одмах да напусте све привремене институције на KиМ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x