Папа Франциско: Лавеж НАТО-а пред вратима Русије

Дејства НАТО могући узрок сукоба

ПАПА: Претпостављам да је до распиривања сукоба довео „лавеж НАТО-а пред вратима Русије“

Папа Франциско: Лавеж НАТО-а пред вратима Русије изјавио је папа Франциско у интервјуу за италијански лист „Коријере дела сера“, пренела је агенција РИА Новости.

Поглавар Римокатоличке цркве је рекао да претпоставља да је до распиривања сукоба довео „лавеж НАТО-а пред вратима Русије“.

„Не знам да ли је гнев био испровоциран, али је могуће да је био подстакнут“, рекао је папа Франциско.

Подсетимо, папа је изразио спремност да отпутује у Москву како би се састао са председником Русије Владимиром Путином и помогао у решавању ситуације у Украјини.

Папа је такође осудио „бруталност” рата и упоредио га са грађанским ратом у Руанди 1990-их, који је резултирао геноцидом над Тутси мањином.

Света столица од средине марта тражи састанак с Путином у Москви, рекао је папа.

„Наравно да нам је био потребан вођа Кремља да одреди временски оквир састанка. Још нисмо добили никакав одговор и још увек покушавамо, мада се бојим да Путин не може и не жели да се одржи тај састанак у овом тренутку”.

У интервјуу, папа је за сада искључио одлазак у Кијев: „Прво морам да идем у Москву, прво морам да упознам Путина”, каже папа, а преноси Политико.

Папа Фрања је рекао и да је отказао састанак са патријархом Кирилом, поглаваром Руске православне цркве и кључним поборником Путина који је оправдао рат.

Од почетка инвазије на Украјину, папа Фрања је у више наврата критиковао руску инвазију, избегавајући експлицитно да именује Путина, у складу са спољном политиком Ватикана да држи отворена врата за могући дијалог.

………………………………..

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Библијске драме освајача

Јово

ДЕМОКРАТСКА БОСНА ЈЕ УТОПИЈА У ЋОРСОКАКУ МРЖЊЕ

Prenosimo

С. Kараганов: Русија ће победити, пораз је незамислив

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x