КО ЈЕ БИЛА КЛАРА МАНДИЋ

Упућена у многе тајне протекле деценије

 

  • Организовала прво званично путовање у Израел. –
  • Пријатељевала са капетаном Драганом, Караџићем, Крајишником… –
  • Пре неколико година повукла се у миран живот

Пише: Јово Вукелић

 10. мај 2001.

Убиство Кларе Мандић, стоматолога по професији, а у ствари жене која је била у изузетно добрим односима са већином кључних политичких личности Србије и Југославије у последњој деценији, прво је убиство једне познате жене на нашим просторима.

Рођена је у Барију, а одрасла у породици Срба, јер је рано остала без родитеља (јеврејског порекла). Сматрала је себе Српкињом јеврејског порекла. Вероватно је зато била један од оснивача и секретар Српско-јеврејског друштва, које је почетком деведесетих основано у Београду, а чији је председник био истакнути политички филозоф и академик Љубомир Тадић (њен пријатељ).

Клара је била жена изванредног шарма, продорности и специфичне лепоте

Од тада се њено име прочуло у нашој јавности. Ова изузетно агилна жена, пуна енергије, неуморна у повезивању људи од утицаја, ангажовала се у стварању добрих привредних и политичких веза наших државних органа са истакнутим представницима јеврејског економског и политичког лобија.

Тако је 1990. и 1991. године организовала врло запажене сусрете српских градоначелника и председника општина, привредника и политичара са представницима израелске државе. Била је промотор и организатор посете Израелу у сам освит ратних вихора на нашим просторима 1990. године.

Та посета изазвала је бројне контроверзне коментаре, јер је у делегацији од  више   стотина  политичара,   привредника и културних посленика било и личности које су путовале на основу добрих личних веза са Кларом Мандић. Међу њима био је, једном приликом, и Марко Милошевић.

У то време се сматрало, у добро обавештеним круговима, да је управо Клара Мандић била личност која је утицала на упознавање и дружење Добрице Ћосића и Слободана Милошевића.

Мандићка је организовала први сусрет и упознавање Милошевића и Ћосића

Тих 90-их Клара Мандић је била добар пријатељ са Слободаном Милошевићем,   Добрицом   Ћоси­ћем, Душаном Михајловићем, Љубомиром Тадићем, Милованом Ћиласом… Имала је приступ скоро свим кључним личностима из српске власти, али и опозиције.

Пријатељство Кларе Мандић са проф. Тадићем било је снажно

У време првих вишестраначких избора у Србији 1990. била је блиска Демократској странци, али је њено присуство у седишту ДС засметало неколицини водећих људи ове странке.

После неуспеха опозиције на првим изборима, Клара Мандић се спријатељила са Драганом Васиљевићем, познатим под именом капетан Драган, који је већ био ангажован у ратним операцијама у Книнској крајини. Капетан Драган је у то доба често боравио у њеној кући на Врачару, а она је активно учествовала у политичким догађајима и сукобима српских политичара из Крајине сврстаних уз капетана Драгана и тадашњег председника Републике Српске Крајине Милана Бабића.

Кларино кратко, али снажно пријатељство са капетаном Драганом

Већ током 1992. године њени односи са капетаном Драганом захлађују, а нагло се, са избијањем рата у Босни и Херцеговини, развијају пријатељски односи са Радованом Караџићем, председником Републике Српске.

Преко пријатељства са Караџићем Клара је знала  многе тајне Републике Српске

То пријатељство је било толико блиско и чврсто да је Клара Мандић путовала са Момчилом Крајишником, Радованом Караџићем и Николом Кољевићем на најважније политичке преговоре које су они водили са представницима међународне заједнице, али у крајње нејасном статусу.

О улози Кларе Мандић у пирамидалној банци Дафине Милановић мало се зна, али су њих две биле нераздвојне…

Али, ни ово пријатељство није трајало предуго и изненада се јавило ново и још чвршће – са власницом управо основане „Дафимент банке”, Дафином Милановић. Она јој постаје саветник и пријатељ и повезује Дафину са јеврејским богаташима у Израелу.

Почетком 90-тих у време брзих богаћења и ратних вихора, као и пљачке и пропадања – пријатељства Мандићке, капетана Драгана и “банкарке” Дафине нису била необична

Ова жена била је скоро целу деценију у центру пажње јавности, а повукла се у нешто мирнији живот пре две-три године. Уз њено име се није везивала ниједна велика афера, али је она уистину била у току свих њих, упозната се многим тајнама драматичних збивања протекле деценије.

Њена појава и наступ никог нису остављали равнодушним

Можда у томе што је много знала и о ратним дешавањима у Српској Крајини, рату у Босни и Херцеговини, али и о политичким догађајима у Србији, а пре свега зато што је била упозната с радом „Дафимент” банке и треба тражити мотиве за њену ликвидацију.

4 2 votes
Article Rating

Related posts

Оправданост увођења смртне казне као одредбе транзиционе правде

Gost autor

Вучић реанимира Бриселски споразум

Славко

Американци од Немачке и Француске праве Четврти Рајх

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Djura Krompic
Djura Krompic
4 година раније

Bio sam jedan od 400 Srba koji su 1990. otišli u Izrael, ispred firme Invest Import sa ciljem da razvijem novo tržište za srpsku privredu. Ugovor koji sam napravio za FKS je bio 11 kontejnera Alu čeličnih užadi.Posao mi je oteo Geneks jer su oni imali nagradni fond za direktore domaćih fabrika koji ja nisam imao a i njihov UDBAš je bio jači od mog u I.I.Na osnovu toga Genex otvori kancelariju i pošalje tri čoveka tutumraka. Kao nagradu za posao koji sam stvarno ja napravio, meni se da oko 50.000 $ da povedem celu srpsku industriju u Tel Aviv… Учитај још »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x