Нови захтев Црне Горе Србији за изручење Светозара Маровића

Преседан је да се више пута понавља ургенција за изручење одбеглог функционера Маровића

  • Посебно чуди да до сада годинама није добијен одговор из Србије, јер се међународна сарадња у кривичним стварима Црне Горе са Србијом у осталим предметима одвија квалитетно, правовремено и ефикасно
  • Санкције Маровићу увело је сада Америчко Министарство финансија и спољних послова „јер угрожава регионалну стабилност кроз корупцију, криминалне активности и дестабилизацију“.
  • Ко кочи изручење Маровића Црној Гори? Очекује се ефикасније реаговање надлежних органа Србије и окончање ове фарсе

Црногорско Министарство правде поново је пре неколико дана упутило ургенцију Министарству правде Србије за изручење бившег функционера Црне Горе Светозара Маровића.

У саопштењу се наводи да је преседан да се захтев за изручење понавља у периоду краћем од пола године, посебно имајући у виду да је молба са ургенцијама „више пута обнављана“ и да није добијен одговор, „што посебно чуди, јер се међународна сарадња у кривичним стварима са Србијом у осталим предметима одвија квалитетно, правовремено и ефикасно“, преноси РТЦГ.

Светозар Маровић је признао да је био шеф криминалне организације, дон будванске мафије, која је опљачкала милионе евра од државе и грађана

Потреба заштите јавног интереса, владавине права и међународног права, како се наводи, подржава одлука Министарстава финансија и спољних послова САД који су увели економске санкције Маровићу означеном као актер који угрожава регионалну стабилност кроз корупцију, криминалне активности и дестабилизацију.

“У правцу континуиране сарадње са системом јудикатуре Србије, верујемо да ће се предмет дугогодишње молбе и више упућених ургенција размотрити и на основу ратификованих аката на темељу бона фиде и међународно-правних принципа као и у досадашној сарадњи ефикасно реаговати”, истакли су из Министарства правде.

Маровић, кривац, у рукама органа гоњења изигравао је жртву и чак очекивао сажаљење због недела која је починио

Да подсетимо, бивши високи функционер Црне Горе и бивше Државне заједнице Србије и Црне Горе( ДЗ СЦГ) Светозар Маровић мораће у затвору да одлежи 22 месеца, држави врати око  један милион и 100.000 евра, као и да, као новчану казну, у хуманитарне сврхе уплати 50.000 евра.

То је предвиђено споразум о нагодби Маровића с државним тужилаштвом Црне Горе, објавио је Виши суд у Подгорици, септембра 2016. године.

Маровић се терети да је, као „шеф криминалне организације“ разним незаконитостима оштетио општину Будва за више милиона евра. За иста кривична дела су оптужена двојица бивших градоначелника Будве, као и брат Драган Маровић и Милош, син Светозара Маровића.

Бекство Маровића од правде и дугогодишња фарса са поступком изручења можда има неке везе са кафкијанским процесом

Бивши председник ДЗ СЦГ је признао своју кривицу, а у писаној изјави за јавност, крајем прошле седмице (септембра 2016), прихватио је сопствену одговорност. Он је навео да за своје поступке не криви никога, ни породицу, ни своју партију, Демократску партију социјалиста (ДПС). Маровић је у писаној изјави позвао и „друге у Црној Гори“ да признају своју кривицу.

Он је после хапшења у децембру 2015, пола године провео у притвору, а пошто је био на слободи, убрзо је у јесен 2016. побегао за Србију и од тада је годинама недоступан органима гоњења.

Зашто га правосудни органи Србије годинама не изручују и ко га штити у Србији од казне затвора и „руке правде“ није познато, а и тешко је објашњиво.

Линк

https://rs.n1info.com/vesti/novi-zahtev-crne-gore-srbiji-za-izrucenje-svetozara-marovica/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

БРИТАНСКИ МАСАКРИ КИНЕЗА И СТВАРАЊЕ НАРКО МАФИЈЕ

Јово

Апел научника и професора: Одмах забранити истраживање и рударење литијума и бора

Prenosimo

Има ли небо, уопште, душу?

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x