Како је политички елиминисан Вук Обрадовић

 

ДАНАС СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА ВЛАДЕ СРБИЈЕ

 

  • Расправа о потпредседнику Вуку Обрадовићу.—
  • Сто дaнa нaкон формирaњa Ђинђићеве влaде, у мaју 2001. године, Љиљaнa Несторовић, новинaркa БК ТВ и портпaрол Социјaлдемокрaтије, инaче удaтa, и Јеленa Миленковић, тaдa девојкa Слободaнa Орлићa и послaницa СД, оптужиле су свог пaртијског шефa Вукa Обрaдовићa зa сексуaлно узнемирaвaње

…………….  * * * * * …………….

Објашњење читаоцима: Шта се све драматично догађало од фебруара 2001, од именовања  Вука Обрадовића за председника Комисије за откривање злоупотреба, до маја и јуна 2001. са радом ове Комисије Владе Србије и њеним председником Вуком Обрадовићем  и његовом странком “Социјалдемократијом” је посебан друштвени феномен и добра илустрација одустајања нових власти ДОС-а, већ на самом почетку владавине, од оног што су обећали грађанима на изборима у октобру 2000. године.

Политички сукоб Владе Србије и Вука Обрадовића кулминирао је његовим смењивањем са свих функција у влади ( са места председника Комисије и са места потпредседника Владе Србије) а потом и мучним сукобом у његовој партији. Обрадовићу је “спакована” сексуалана афера и он је отписан, постао је “политички мртвац”, јер је сувише озбиљно (и наивно) схватио свој посао и улогу председника Комисије за испитивање злоупотреба у области привреде и финансијског пословања, коју је добио.

Ово је хронологија тих, за српску демократију, тужних догађаја.

…………….  * * * * * …………….

9. мај 2001

Пише: Јово Вукелић

Сто дaнa нaкон формирaњa Ђинђићеве влaде, у мaју 2001. године, Љиљaнa Несторовић, новинaркa БК ТВ и портпaрол Социјaлдемокрaтије, инaче удaтa, и Јеленa Миленковић, тaдa девојкa Слободaнa Орлићa (потпреседника Социјалдемократије)  и послaницa СД, оптужиле су свог пaртијског шефa Вукa Обрaдовићa зa сексуaлно узнемирaвaње.

Љиљана Несторовић: Суд је доказао да њене оптужбе нису биле истините

Тим поводом премијер Владе Србије Зоран Ђинђић заказао хитну седницу „ужег састава” Владе који чини још шест потпредседника.

После бурних догађаја у Социјалдемократији и расправе на седници Главног одбора о одговорности председника странке Вука Обрадовића, председник Владе Србије Зоран Ђинђић заказао је за данас у 10 часова седницу колегијума.

На овој седници ће се, између осталог, расправљати и о најновијим догађајима у Социјалдемократији.

„Ужи састав” Владе Србије чине председник Зоран Ђинђић и шест потпредседника: Жарко Кораћ, Душан Михајловић, Момчило Перишић, Небојша Човић, Јожеф Каса, Александар Правдић и Вук Обрадовић.

На састанку се очекује да колегијум Владе заузме став о најновијим догађајима везаним за име Вука Обрадовића.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ САВЕЗНИХ ПОСЛАНИКА ИЗ СД
Нове претње председника Социјалдемократије

 

  • Слободак Орлић: Обрадовић је дискредитовао странку и мора да оде са места председника. –
  • Бора Кузмановић: Председник изгубио поверење чланства. –
  • Наташа Михајловић: Претио је имени и мојoј деци
  • Обрадовић искључен из партије

10. мај 2001

Слободан Орлић: Све зарад власти – неосноване оптужбе на рачун колеге Обрадовића

На јучерашњој конференцији за новинаре савезних посланика у Већу грађана Слободана Орлића и Боре Кузмановића која је одржана у Савезној скупштини сведочила је и члан странке Наташа Михајловић, новинар РТС-а. Њено потресно сведочење односило се на најновије претње које јој је упутио Вук Обрадовић протекле ноћи. Ево, шта се, по њеном сведочењу, догодило протекле ноћи и у рану зору:

– Јуче увече позвао ме је у седиште странке новоуспостављени функционер Градског одбора Данило Кадијевић. Под изговором да мора са мном нешто хитно да разговара, јер је мој супруг члан руководства странке, дошла сам на заказани разговор и доживела невероватне непријатности.

Одмах ми је речено да мој супруг Бошко Симатковић није требало на Главном одбору да подржи захтев за смену Вука Обрадовића. Кадијевић је почео да ми прети и упозорава да ми све то говори у интересу наше двоје деце и да ми треба да бринемо о њима а не о томе шта ради Вук Обрадовић. Потом ме је одвео у канцеларију Вука Обрадовића где сам од председника странке доживела нове непријатпости и нове претње. Објашњавао ми је да су све жене које су се жалиле да их је сексуално злостављао морално мртве ос-бе и да упозорим свог супруга да се разумно понаша.

Ти разговори, по речима Михајловићеве, трајали су неколико сати и били су врло мучни. Потом се десио још непријатнији догађај. Када је, у рану зору, Наташа Михајловић кренула колима кући, у Улици кнеза Милоша, на раскрсници код „Лондона”, изненада се испред њеног аутомобила препречио службени аутомобил Вука Обрадовића. И тада је почела нова драма:

– Из Обрадовићевог аутомобила излетео је мени непознат човек, отворио мој аутомобил и рекао да сам ухапшена, а да је он службеник Државне безбедности, али је при том одбио да ми покаже службену легитимацију. Све ово посматрао је са пола метра растојања Вук Обрадовић седећи у аутомобилу без израза на лицу. Затим се тај човек повукао, а појавио се други ко-ји се представио као члан обезбеђења Вука Обрадовића и представио се као Бошко Којадиновић. Он је био нешто коректнији, али цео догађај је био ужасан за мене и била сам у потпуном стресу и шоку -истиче Михајловићева.

Она jе, како је обавестила присутне новинаре, данас поднела кривичне пријаве против Вука Обрадовића,   Данила   Кадијевића, Бошка Којадиновића, возача Вука Обрадовића Богдана Рашете и непознатог лица које јој је претило.

Обрадовић није више ни члан странке

Потом је Слободан Орлић, у својству савезног секретара за информисање, изјавио да је свих петнаесторо чланова Председништва Социјалдемократије синоћ било изложено претњама Вука Обрадовића и његових сарадника. Затим је истакао:

– Вук Обрадовић је потпуно дискредитовао себе, а тиме и странку на чијем је челу. Његово понашање према припадницама лепшег пола било је брутално, али то је само један, додуше најгори, део његовог понашања. Он се према свима понашао надмено, са висине, препотентно и са омаловажавањем. Претио нам је свима да се бринемо о својим животима и животима својих чланова породица. Зато ми у овој ствари не бранимо само себе, већ и странку и нашу политичку част. Зато смо га искључили из странке на седници Председништва. Чак и у његовом родном Прокупљу је изгубио поверење чланства па је тако 32 од 42 члана Одбора гласало за његово смењивање. Зато он мора да оде.

Потпуна егзекуција Обрадовића

Савезни посланик Бора Кузмановић истиче да је Обрадовић у петак увече у разговору са њим и још тројицом чланова Председништва странке пристао да се повуче, а да је касније прoменио такву одлуку. Кузмановић још истиче:

– Ево и сада чујемо да је Вук Обрадовић на колегијуму Владе Србије прихватио да поднесе оставку, а да се сада предомислио. Због таквих његових поступака скоро сви су изгубили поверење у њега и он нема већину у странци. Поднели смо захтев Републичком министарству правде да га избришу из регистра као председника Социјалдемократије и дали предлог да странку заступа Слободан Орлић, а водиће је до даљег Председништво странке.

Вук Обрадовић: тотални политички колапс – са врха у амбис

“Обрадовић је својим поступцима компромитовао странку, а себе довео у безизлазан положај. Зато мислим да он не може бити ни потпредседник владе Србије, али ни посланик ДОС-а у Савезној скупштини, и да је најбоље да се повуче из политичког живота. Нанео је толико штете ДОС-у да ћемо се од ове бруке тешко опоравити у блиској будућности”.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ЈУЧЕ У ЈУГОСЛОВЕНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

 

Букти афера Обрадовић

 

Обрадовић главна тема разговора међу посланицима и новинарима

 12. мај 2001.

У току јучерашњег заседања савезног парламента главна тема разговора међу посланицима и новинарима била је везана за догађаје око председника Социјалдемократије Вука Обрадовића.

Са нестрпљењем су очекиване вести са седнице Главног одбора ове странке о разрешењу страначког сукоба између председника Обрадовића и великог броја чланова Председништва ове странке.

Бурни догађаји у овој странци, по мишљењу многих посланика, могу имати озбиљне последице по рад ове странке, али и по рад ДОС-а, Владе Србије и самог Обрадовића.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ОДЛУКА ПРЕДСЕДНИШТВА ДОС-а

Влада Србије без Вука Обрадовића

 

  • Лидери ДОС-а су тајним гласањем са 14 гласова „за”, два „против“ и једним уздржаним одлучили да Влада Србије предложи разрешење Вука Обрадовића са функције потпредседника владе и функције председника Комисије Владе Србије за испитивање злоупотреба.-
  • О разрешењу Обрадовића одлучиваће Скупштина Србије на предлог републичког премијера.
  • Вук Обрадовић није прихватио понуду да поднесе оставку
  • Једногласно одбијен предлог Обрадовића да се савезним и републичким посланицима Социјалдемократије одузму мандати

 

12. мај 2001.

Синоћна седница Председништва ДОС-а побуђивала је велику пажњу домаће јавности. У жижи интересовања било је решавање афере око Вука Обрадовића, потпредседника Владе Србије и председника Социјалдемократије, која је избила прошле недеље поводом његовог сексуалног узнемиравања сарадница у влади и странци.

Лидери ДОС-а су тајним гласањем са 14 гласова „за”, два „против“ и једним уздржаним одлучили да Влада Србије, тј. њен премидер Зоран Ђинђић предложи разрешење Вука Обрадовића са функције потпредседника владе и функције председника Комисије Владе Србије за испитивање злоупотреба у привреди и финансијском пословању.

  ………………….

Јовановић: ДОС преузима сву одговорност

Чедомир Јовановић, председник посланичке групе ДОС-а у Скупштини Србије, после састанка Председништва ДОС-а изјавио је нашем листу:

– Донели смо значајну одлуку да Вук Обрадовић, потпредседник Владе Србије, мора бити разрешен свих одговорних функција. Стога, за такву одлуку сносимо пуну одговорност и спремни смо да је објаснимо грађанима. Само на овај начин могли смо да очувамо углед наше политичке коалиције и поверење које нам је плебисцитарно указано на изборима.

Вук Обрадовић не може, по нашем мишљењу, остати на одговорним функцијама, јер је изгубио кредибилитет код већине лидера ДОС-а.

……………………..

Истовремено, Председништво ДОС-а једногласно је одбило захтев Обрадовића да се посланицима Социјалдемократије у Савезној и у Скупштини Србије одузму мандати.

Према законској процедури на седници Скупштине Србије премијер Зоран Ђинђић поднеће предлог за разрешење Вука Обрадовића, али ће вероватно одмах предложити и ко ће уместо њега бити нови потпредседник Владе Србије, а што је врло важно – и ко ће бити нови председник Комисије за борбу против корупције.

Такође, одлучено је да одмах јавности буду представљени досадашњи резултати и налази Комисије за борбу против корупције. Тај извештај очекује се са великим нестрпљењем, јер треба да открије све малверзације претходног режима и његових челника. Извештај је требало да буде поднет око 15. априла и Обрадовић је то учинио, али колико је познато у том извештају било је много општих и начелних формулација – и ништа више!

………………..

Обрадовић: Нисам дао оставку

Након синоћног састанка Председништва Демократске опозиције Србије (ДОС) на коме је смењен са функције потпредседника Владе Србије, Вук Обрадовић је рекао да није дао оставку.

„Нисам дао оставку”, кратко је рекао Обрадовић новинарима по изласку из просторија.

…………………

На крају, Председништво ДОС-а одлучило је да о томе ко је прави и легитимни представник Социјалдемократије одлучи Министарство правде. Затражено је да ово министарство што пре реши нејасан правни статус ко има права да представља ову странку.

Како смо сазнали, седница је имала веома буран ток, јер Вук Обрадовић није прихватио понуду да поднесе оставку, па је тако после два и по сата расправе натерао лидере ДОС-а да одлуче да он више не може да буде потпредседник Владе Србије.

::::::::::::::::::::::::::::

РЕПУБЛИЧКА  ВЛАДА  НИЈЕ  РАЗМАТРАЛА  РАЗРЕШЕЊЕ ПОТПРЕДСЕДНИКА

Неизвестан начин смене Обрадовића

 

  • Претпоставља се да ће иницијатива бити покренута у Скупштини Србије. –

 

  • За новог председника Комисије за испитивање злоупотреба у привреди долази неко ван кругова владе

17. мај2001.

После   одлуке   Председништва ДОС-а да Вук Обрадовић више не може бити потпредседник Владе Србије, а ни председник Комисије за испитивање злоупотреба у области привреде и финансијеког пословања, због познатог скандала око сексуалног узнемиравања сарадница у влади и странци, јавност је са великим интересовањем очекивала јучерашњу седницу Владе Србије, и њене одлуке поводом ове афере.

Несторовић и Обрадовић, главни актери афере: велики скандал у режији моћнијих властодржаца обоје их је заувек избацио из политичког и јавног живота

Претпостављало се да ће премијер Зоран Ђинђић поднети предлог за разрешење Вука Обрадовића са места потпредседника владе, како би се о њему изјаснили чланови владе и закључке упутили Скупштини Србије на разматрање.

Међутим, на јучерашњој седници, којој је присуствовао и Вук Обрадовић, о томе није разговарано.

Како сазнајемо из извора блиских Влади Србије, наговештаји да ће нови председник Комисије Владе Србије за борбу против корупције бити Александар Правдић или Момчило Перишић, изгледа нису тачне.

Нико од чланова владе неће бити нови председник ове Комисије, већ ће то бити неко ван кругова владе – категорички тврди наш саговорник, који је желео да остане анониман.

………….

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ

Ђинђић ипак потписао налог за разрешење Вука Обрадовића

Одлучно и до краја у заштити својих личних интереса

После јучерашње седнице Владе Републике Србије, пре-мијер Зоран Ђинђић поднео је захтев Скупштини Србије за разрешење Вука Обрадовића са функције потпредседника Владе Републике Србије.

……………………..

У врху ДОС-а сазнајемо да је донета одлука да иницијативу за разрешење Вука Обрадовића поднесе група од 20 посланика ДОС-а, што је предвиђено Пословником о раду Скупштине Србије. Не зна се да ли ће овај захтев бити пропраћен предлогом да се разматра по хитном поступку.

Пребацивањем питања разрешења Вука Обрадовића на републички парламент, вешто је избегнуто даље лично конфронтирање чланова Владе Србије.

 Извештај без ознаке „строго поверљиво“.На јучерашњој седници, Влада Србије донела је одлуку да са извештаја о раду Комисије за испитивање злоупотреба у области привреде и финансијског пословања, који је 19. априла поднео председник Комисије Вук Обрадовић, скине ознаку „строго поверљиво“.

Тиме је овај документ од укупно 5 куцаних страна постао доступан јавности.

::::::::::::::::::::::::::::

КАКО ЈЕ РАДИЛА КОМИСИЈА ЗА ИСПИТИВАЊЕ ЗЛОУПОТРЕБА У ПРИВРЕДИ

Није постојао списак богаташа за опорезивање

  • МУП није имао довољно стручних људи од поверења. –
  • Комисија без јасног правног статуса и прецизно дефинисаних надлежности. – Министри престали да долазе на седнице. –
  • Није било притисака. –
  • Грађани слали документа, али их комисија није разматрала

22. мај 2001.

 

Већ три месеца вео тајне обавија рад Комисије Владе Србије за испитивање злоупотреба у привреди и финансијском пословању. Јавност је са нестрпљењем очекивала налазе ове комисије, познатије под називом Комисија за борбу против корупције, а на чијем челу је био потпредседник Владе Србије Вук Обрадовић.

О томе шта и како је радила ова комисија говори секретар комисије Слободан Лаловић, дипломирани правник и адвокат.

Споран правни статус

Кад је половином фебруара одлуком Владе Србије формирана, Комисија је направила програм рада, одредила носиоца посла у разним областима, а то су били министри, и утврдила рокове за заврше-ак посла. Одлучено је да се изради и закон о једнократном опорезивању грађана и фирми, који су до екстрапрофита стигли користећи привилегије и повољне услове у коришћењу примарне емисије, кредита и зајмова, као и увозно-извозних дозвола.

Слободан Лаловић: Лако је мењао стране

Лаловић објашњава:

– Главни део посла је требало да обаве републичка министарства, уз помоћ инспектора МУП-а Србије. Али, одмах на почетку рада се показало да нема довољно квалитетних и поузданих људи у МУП-у који би овај посао могли да раде. Проблем је што су МУП-у недостајали стручни људи од поверења који би требало да испитају пословање наших највећих предузећа и приватних фирми у претходној деценији. У питању је био огроман посао. Било је потребно обавити темељну припрему, сачинити прецизан план и ангажовати врхунске професионалце и стручњаке. Али, није тако урађено.

  • Зашто се то догодило када је Комисија имала велика овлашћења?

– Тај статус Комисије је био и остао споран. Иако ју је Влада Србије формирала, Комисија никада није имала јасан правни статус у односу на друге институције, пре свега МУП Србије. Нејасно дефинисан правни статус утицао је на то да нису биле познате прецизно њене надлежности, овлашћења и права. Уз то, одређен је крајње нереалан рок од 60 дана за први извештај. То је и разлог што је јавности пре неколико дана представљен прилично уопштен извештај. Седницама нису присуствовали министри, већ њихови заменици и, уопште, није било потребне озбиљности у раду. Како би народ рекао: „Много хтели, много започели”.

  • Шта сте Ви, као секретар, предузимали у таквој ситуацији?

– Упозоравао сам на нејасан статус Комисије, тражио да се ангажује више стручних људи. Нисмо испитивали главне области могућих злоупотреба у области трговине акцизним производима као што су промет кафе, цигарета, нафте, алкохола, жита и других стратешких производа. Нисмо успели да испитамо како се газдовало робним резервама, новцем из примарне емисије, кредитима у време инфлације у 1992. и 1993. години. Уосталом, као секретар био сам у врло незавидном положају.

  • Зашто?

– Зато што сам био ангажован на страначким пословима у Социјалдемократији и у ствари сам само помагао у раду Комисије, а требало је да будем организатор свих послова. Када су ме бирали, рекао сам Вуку Обрадовићу да не могу да радим два одговорна посла, али се он на то није обазирао.

Није било притисака

У јавности је постојао утисак да, поред чланова Комисије коју су чинили углавном министри и Млађана Динкића, даноноћно раде тимови стручњака. Штампа је најављивала обелодањивање листе за једнократно опорезивање на којој ће се наћи 200 најбогатијих појединаца и фирми. Шта је било од свега тога?

Ова комисија се, углавном, није бавила откривањем злоупотреба у привреди и финансијском пословању, него је, мада и то делимично, утврђивала где има основа за опорезивање. Тако смо, рецимо, испитивали додељивање станова и вила чија је вредност била већа од 500 хиљада немачких марака. Али не да би их одузимали, него да би те власнике опорезовали.

Значи, то је, како сам разумео, требало да буде наш посао. Никада није постојао, колико знам, списак са именима богатих људи и фирми за опорезивање ни у Београду, а камоли из целе Србије.

  • Вук Обрадовић наводи да је било притисака на рад Комисије и да је ту кампању водио Милан Панић из Ај-Си-Ен „Галенике”?
Панић је тражио заштиту својих интереса

– О притисцима ништа не знам. Није било никаквих притисака на мене, а нисам чуо ни за неког другог члана Комисије. А што се тиче приватизације Ај-Си-Ен „Галенике”, ту је став свих чланова био јасан: већински власник овог предузећа је држава Србија. То је утврдила Дирекција за процену вредности капитала и Комисија је само усвојила тај став, па Панић није имао разлога да прети или да врши притисак на чланове наше комисије. Те оптужбе Обрадовића су бесмислене.

  • Обрадовић каже да сте у својој канцеларији скривали документа везана за рад комисије. Да ли је то тачно?

– Већ сам рекао да прави статус комисије није био јасно дефинисан и да је то представљало велики проблем. Уз то, стотине грађана је слало материјале о злоупотребама у предузећима и фирмама широм Србије. Челници бившег режима су оптуживани за криминал, крађе, проневере, али се тим пословима комисија није бавила. Десетину пута сам тражио да се одлучи шта ћемо да урадимо са тим документима и материјалима и коме треба да их уручимо, али то Вука Обрадовића уопште није занимало. Примао сам таква писма као адвокат и као стручњак за радно право и многима сам приватно помагао и сада помажем. Али, то је било све. Није тачно да те пошиљке нису отваране. Људи који су нам писали очекивали су да ће се комисија бавити овим питањима, али то није био њен мандат. То је требало да чине МУП и републичко тужилаштво.

Смена Обрадовића омогућила је да оваквих слика не буде у Србији

Значи, сматрате да би Комисија морала другачије да ради?

– Да. Ма ко да дође на чело ове комисије имаће изузетно тежак и одговоран посао, пошто смо бирачима обећали да ћемо расветлити злоупотребе, крађу, криминал којим су се бавили припадници бившег режима у области банкарства, привредног пословања, трговине… Комисији треба јасно одредити делокруг посла, дати јој велика овлашћења. Али и квалитетну и бројну екипу врсних стручњака и онда се може очекивати откривање малверзација и злоупотреба.

Народ очекује правду, да се утврди истина и мислим да се тај посао мора урадити до краја. За то је потребно неколико месеци интензивног рада екипа стручњака и безрезервна подршка владе.

А Вук Обрадовић то није ни тражио, нити је томе тежио. Он је радио нешто сасвим друго, о чему ће јавност, надам се ускоро, много више сазнати.

:::::::::::::::::::::::::::::

ОШТРИ СУКОБИ ПОДЕЛИЛИ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИЈУ НА ДВА ДЕЛА

Четири милиона марака за смену Обрадовића

 

  • Огроман новац уложен у поткупљивање чланова Председништва окупљених око Орлића, тврди информативна служба Вука Обрадовића.-
  • Обрадовић искључио више стотина чланова и користи методе обрачуна као Слободан Милошевић, наводи део странке коју води Слободан Орлић

29. мај 2001.

Већ четврту недељу нашу политичку јавност засипају тешке међусобне оптужбе и политичке дисквалификације две политичке групације настале из Социјалдемократије

Група коју предводи Слободан Орлић, са још 14 чланова Председништва ове странке, тврди да за собом има већину чланства ове странке и општинских одбора у Србији, а да је њихово искључење нестатутарно и да очекују да ће у спору пред Министарством правде они бити проглашени за легитимне представнике странке.

Вук Обрадовић и група његових истомишљеника тврди да су Орлић и остали статутарно искључени из странке, да немају већину и да су чак неки од њих плаћени да би га  сменили и компромитовали у јавности.

Док чекају мериторну одлуку Министарства правде Републике Србије о томе ко је легални заступник ове странке два председништва странке окупљају чланство и формирају нове одборе. О томе шта се догађа у овој партији Слободан Лаловић, члан Председништва које води Орлић, каже:

– Пошто смо нестатутарно искључени из странке одлуком Главног одбора, а то право имају само општински одбори, избачени смо и из наших канцеларија у седишту странке. Затим су нам неовлашћено обијени столови и ормари, а приватно лице Божидар Божа Спасић је утврдио да су у нашим канцеларијама били прислушни уређаји. Ако је то тачно, онда је неко прислушкивао нас, а не Вука Обрадовића, како он тврди.

Божидар Спасић, ранији инспектор Удбе, лако је открио разлоге политичке егзекуције Обрадовића

У седишту странке на Теразијама сада се налазе десетине бивших боксера и боди-гардова и Обрадовић се окружио људима крајње проблематичних биографија. Тамо више нико од нас не може да уђе. По цео дан Обрадовић прегледа спискове чланова, позива људе, прети им и ко није за њега одмах га искључује из странке. Таквом недемократском праксом није се служио ни Слободан Милошевић у обрачуну са својим политичким неистомишљеницима на Осмој седници Савеза комуниста Србије. Тако је искључено више стотина чланова – каже Лаловић.

Он даље истиче да њиховој групи свакога дана приступа много чланова из скоро свих одбора у Србији и да имају знатну већину најугледнијих чланова уз себе. Такође, већина чланова некадашње једин­ствене странке сада се сврстава уз Орлића па су у скоро свим већим градовима у Србији формирани одбори какви су постојали и раније, са изузетком једног или два члана који су прешли код Обрадовића. Зато у овој групи озбиљно раде на припреми и одржавању првог заједничког састанка представника странке из целе Србије у Београду.

– Обрадовић ће распуштањем општинских одбора и искључивањем стотина чланова заиста остати „генерал без војске” и зато се надамо да ћемо лако пред надлежним органима доказати да смо прави наследници Социјалдемократије. Јер кад брата Павића изабере нелегално за председника Извршног одбора, а у Свилајнцу формира одбор из Приштине, а за председника одбора изабере човека из Свилајнца, онда је јасно каква је политичка перспектива те групације. Уз то, ми имамо подршку странака из ДОС–а, које нам и у Београду и у многим градовима Србије помажу у раду, уступају просторије за рад и састанке, а солидарност странака ДОС-а нам много значи – објашњава Лаловић.

::::::::::::::::::::::::::::::

ИНЦИДЕНТИ СИНОЋ У ПРОКУПЉУ

Присталице Обрадовића покушале да ударе Орлића

 

Прокупље, 28. маја Присталице лидера Социјалдемократије (СД) Вука Обрадовића покушале су вечерас и физички да спрече гостовање савезног секретара за информисање и бившег заменика председника СД Слободана Орлића на локалној телевизији „ТОП 3″ у Прокупљу.-

28. маја 2001.

Око тридесетак Обрадовићевих присталица окупило се испред зграде те телевизије, протестујући због најављенрг гостовања Слободана Орлића, а дочекали су га узвицима и погрдним речима.

Они су раније данас писмено затражили од уредништва те телевизије да откаже Орлићево гостовање, да му тиме не би, како су навели, омогућили изношење неистина, које подлежу и кривичном поступку.

Према изјавама очевидаца, један од учесника протеста покушао је и да удари Орлића.

Орлић је рекао да тако нешто никада раније није доживео, чак ни када је ишао по Србији и говорио против бившег владајућег режима. Он је оценио да се опозиција није борила за овакво понашање, да се један републички посланик и савезни функционер силом спречава да гостује на неком медију. Орлић је оценио да ће полиција морати да се позабави организаторима протеста, јер је било и физичког напада, као и претњи власници прокупачке телевизије.

::::::::::::::::::::::::::

Шта кажу у Социјалдемократији Вука Обрадовића поводом пуча у партији  

Орлићеви украли и печат, лаптопове и аутомобил

 

  • И 50 депутата руске Думе енергично стало у одбрану Обрадовића

 29. мај 2001.

Нови портпарол Социјалдемократије Драгица Бајић, чији је председник Вук Обрадовић, у изјави за наш лист поводом оптужби на њихов рад каже:

– Чланови Председништва окупљени око Орлића су статутарно искључени из странке, јер је Главни одбор на седници донео посебан акт у складу са Статутом странке, који је омогућио да се група од 15 чланова Председништва може искључити из чланства и на седници Главног одбора. Тој седници је чак присуствовао и Родољуб Шабић, а већ га је Општински одбор био искључио из странке.

Родољуб Шабић ће тешко икада икоме објаснити своје политичко превртање

Странка је већ уморна од преписке по медијима са групицом искључених чланова. Имају преча посла од одговарања на неутемељене оптужбе групе која иза себе нема чланство. Такође истичу да су Слободан Орлић и остали чланови Председништва приликом одласка из странке однели званични печат Председништва Социјалдемократије. И не само то!

– Недостају два страначка лаптопа, а нестао је и службени аутомобил, па очекујемо да поменуте ствари врате -истиче Драгица Бајић.

У Социјалдемократији очекују да ће спор око тога ко је законски наследник странке бити решен без икаквих тешкоћа у корист Вука Обрадовића, јер су и Статут и сви други страначки документи али и Закон – на њиховој страни!

У јучерашњем саопштењу за Јавност Службе за информисање тврди се да је у неуспели покушај пуча и смењивања Вука Обрадовића до сада уложено више од четири милиона немачких марака! У саопштењу се не наводи ко је налогодавац, али се констатује да је тај огромни новац уложен у поткупљивање познатијих чланова странке. На крају, наводи се да је у току испитивање ове акције коју обављају група експерата и специјализоване агенције.

У очекивању расправе о разрешењу Вука Обрадовића са места потпредседника Владе Србије у републичкој скупштини странка обавештава јавност да је више од 50 депутата руске Думе енергично стало у одбрану Обрадовића, јер сматрају да је његова смена повезана са одлучном борбом коју је водио против корупције. Такав документ је до сада потписало више од 50 депутата из свих фракција, али потписивање траје и даље и очекује се да ће га потписати већина депутата. Овај документ достављен је свим посланицима Скупштине Србије. Како смо сазнали, Вук Обрадовић се темељито спрема за одбрану свог достојанства пред посланицима Скупштине Србије и јавношћу.

::::::::::::::::::::::::::::::::

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ ДЕТЕКТИВА БОЖИДАРА СПАСИЂА

Ко је сковао заверу против Обрадовића

  • Власник детективске агенције СИА оптужио премијера Ђинђића да је организовао заверу против Обрадовића, јер је открио везу мафије са врховима нове власти. –
  • Оптужен и Милан Беко, бизнисмен из Београда, за учешће у дуванској афери, али и Милан Панић

9. јун

На јучерашњој конференцији за новинаре приватне детективске агенције СИА, чији је власник Божидар Спасић, одржаној у просторијама Социјалдемократије, изречене су врло тешке оптужбе на рачун председника Владе Србије Зорана Ђинђића, али и низ других познатих привредника, политичара и јавних личности.

Спасићу су чак и јавно претили из власти, јер је знао и зна и данас много о смени Обрадовића

Божидар Спасић, кога је за истраживање позадине случаја сексуалног узнемиравања сарадница ангажовао председник Социјалде мократије Вук Обрадовић, изјавио је да је главни инспиратор завере против потпредсед-ника Владе Србије Обрадовића управо Зоран Ђинћић.

………………….

Обрадовић не стоји иза писања „Национала”

Информативна служба Социјалдемократије демантује да Вук Обрадовић, председиик те странке и потпредседник владе Србије, „на било који начин стоји иза писања загребачког ‘Национала’ и других медија о такозваној ‘дуванској мафији'”.

Обрадовић, како се наводи, није био ни у каквом контакту с било кин из „Национала”, нити било ког другог гласила који о томе пише.

…………………….

У обимном извештају на 12 густо куцаних страница Спасић је покушао да открије разлоге завере против Обрадовића. Главни разлог за његову „политичку ликвидацију” Спасић види у Обрадовићевој доследној и бескомпромисној борби против злоупотреба у пословању финансијско-политичког и мафијашког лобија. Откривањем тих веза Обрадовић је дирнуо у осиње гнездо у коме су се налазиле и неке личности блиске садашњем премијеру Ђинђићу, па је то и био главни разлог, по Спасићу, што је испланирана детаљна завера и рушење Обрадовића.

Спасић тврди:

– Једно од лица која се спомињу у извештају Комисије јесте и Милан Беко, за кога председник владе не дозвољава да се дира ни по коју цену.

И Милану Беку, тајкуну из Милошевићеве и ове нове ДОС-овске власти сметао је Вук Обрадовић

Он напомиње да је цела акција елиминисања вођена из врха Владе Србије, а да су захтеви стизали од Ај-Си-Ен Галенике, компаније „Браћа Карић”, система „Цептер”, фирме .Лутра” као и „српског дуванског картела”.

– Беко је одржао са грчким бизнисменима састанак у Београду како би фирма за производњу и пласман дувана БАТ ушла на тржиште Србије. Тада је Беко потписао и предуговор са корпорацијом БАТ да се у комплексу „Заставе” у Крагујевцу изгради фабрика дувана, а том састанку присуствовао је и Јовица Станишић, некадашњи шеф Службе државне безбедности.

Падом Милошевића 5. октобра прошле године тај посао је стао па је сада настала журба да се он реализује – казао је Спасић.

Он тврди да његова агенција има податак да се са Миланом Беком и екипом која је преговарала са БАТ-ом сусрео и српски премијер. Наводи да страни медији пишу како је главни консултант у овом послу био Станко Суботић.

Цане Суботић огромним новцем остваривао је утицај у свакој власти

У извештају Спасић оптужује и Милана Панића, бизнисмена из САД. да је учествовао унападима на Обрадовића, јер му није одговарало да се открију неправилности у приватизацији и откупу дела „Галенике”.

Суштина многобројних оптужби на рачун Обрадовића је у чињеници да су он и Комисија Владе Србије открили низ злоупотреба и да је, када се сазнало да ће многи моћни и богати појединци морати да плате милионске суме пореза, почела хајка на Вука Обрадовића.

– Кад су браћа Карић сазнали да ће на основу испитивања злоупотреба морати да плате више од 100 милиона немачких марака на име пореза, почели су да траже подршку – истиче Спасић.

Зато су више него јасни разлози зашто 0брадовић мора да оде са оба кључна места у Влади Србије, закључио је Божидар Спасић.

:::::::::::::::::::::::::::::::

ДЕО СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИЈЕ РЕАГУЈЕ НА ОПТУЖБЕ О ЗАВЕРИ

Упозорење Спасићу да би могао судски да одговара

  • У Комисији за борбу против корупције и привредног криминала раде читави тимови стручњака, па се склањањем Вука Обрадовића са њеног чела не може сакрити тајна

 9. јун 2001.

Потпредседник Скупштине Србије и члан Председништва Социјалдемократије Родољуб Шабић одбацио је јуче оптужбе о завери против председника те странке Вука Обрадовића с циљем да се прикрију налази о „Повезаности мафије и власти” до којих је наводно дошла владина Комисија за борбу против корупције и привредног криминала.

Оптужбу власника детективске агенције СИА, Божидара Спасића, да премијер Србије Зоран Ђинђић „лично стоји иза завере против Обрадовића”, он је назвао „депласираном”, а његова објашњења „небулозним”.

Извештај о раду Комисије, који је објављен, „не оставља места сумњама да је неко имао разлога за завере”, рекао је Шабић на конференцији за новинаре чланова Председништва СД-а, које је Главни одбор искључио из странке, јер су тражили смену Обрадовића због афере „сексуалног узнемиравања” сарадница. Обрадовић је из истог разлога смењен и са функције председника Комисије за борбу против корупције.

“Напаствоване” сараднице Вука Обрадовића са новим заштитником (петлом) Слободаном Орлићем

Шабић је указао да је у раду Комисије ангажовано десетак функционера из разних области који само разматрају сублимат свих извештаја, док на истрази раде читави тимови стручњака и запитао „како се то, онда, скла­њањем једног човека може сакрити тајна .

На питање да ли је тачно да Комисија не ради већ 40 дана зато што је то, како тврди Спасић, некоме одговарало. секретар Комисије и члан Председништва СД Слободан Лаловић је одговорио да, и у случају застоја у раду Комисије, тимови раде свој посао.

„Спасић је раније причао да је завера уперена против Обрадовића, Ђинђића и Динкића”, подсетио је Лаловић и указао да се треба запитати шта је утицало да се сада коригује. ј

„Спасић би требало да води рачуна да се у | нормалним државама за сличне изјаве може судски одговарати”, поручио је он.

Богољуб Карић је био у свакој чорби, па и овој: БК се налази на листи корисника средстава из примарне емисије

На питање да ли је тачна тврдња Спасића  да би компанија „Браћа Карић” морала да плати 100 милиона долара да је протеклих 40 дана радила Комисија, Лаловић је одговорио да ће „сви платити оно што треба, када буде усвојен Закон о екстрапрофиту”, амо значи сви који су пословали по основу средстава из примарне емисије и повлашћеном девизном курсу.

Према извештају Комисије, утврђено једа се БК налазила на листи корисника средстава из примарне емисије, нагласио је он.

(сви наведени текстови су извештаји Јова Вукелића, сем  извештаја из Прокупља)

 

*   *   *   *   *

Епилог:

 Класична чистка у Стаљиновом стилу у секс-афери Вук Обрадовић

 

  • Обрадовић је постао „петао који је рано закукурикао“ и који је почео да квари послове и договоре премијера и његовог лобија са тајкунима из Милошевићевог режима. Они су почели да се жале премијеру и страхују од руке правде, од истрага које су биле најављене о њиховим пословима и згрнутим милионима марака.-
  • Страдања Вука Обрадовића се треба сећати, као једног од примера злоупотребе бахате власти премијера Зорана Ђинђића. И подсећати са надом да се неће поновити оваква дрска злоупотреба власти

Писано 30. августа 2018.

Пише: Јово Вукелић

Секс афера избила је у медијима 5. маја, неколико дана пошто је Вук Обрадовић обелоданио прве резултате на пољу борбе против корупције и криминала.

Монтирана му  је „секс афера“ са портпаролком Социјалдемократије Љиљаном Несторовић.

Суд је касније доказао да је афера Вуку Обрадовићу намештена!

Али, коме је то тада више било важно? Никоме! Важно је било да је тајфун одувао Вука Обрадовић са политичке сцене, а неколико година касније и из живота.

Некад најуспешнији и најперспективнији генерал и један од лидера ДОС-а и победе над Милошевићевим режимом постао је препрека управо неким својим колегама из ДОС, највише, по свим фактима и сазнањима којима располажемо, управо Зорану Ђинђићу, премијеру који га је само неколико месеци пре тога и предложио на функцију потпредседника владе Србије и још именовао и за председника Комисије за испитивање злоупотреба челника предходног режима.

Зашто је смењен Обрадовић

Шта се то догодило да Обрадовић постане тако велики проблем влади Србије и премијеру Ђинђићу, који је дао такав стаљинистички налог да он брутално и највећом брзином буде смењен, истеран из владе и са чела своје странке?

Као да је надлежни суд пресудио и после жалбе донео коначну пресуду о кривици Обрадовића – Влада Србије је, не испитујући наводе оптужених сарадница из странке (Љиљане Несторовић, а потом и Јелене Миленковић и Наташе Михајловић) покренула без икаквих испитивања и провера процедуру хитне смене Обрадовића?!

Тако се Влада Србије понашала као егзекутор без икаквих дилема о томе да ли то што чини јесте морално и политички исправно. Влада није хтела да проверава да ли су оптужбе истините, вероватно јер су сви чланови  владе већ знали да оптужбе нису истините.

Обрадовић је постао „петао који је рано закукурикао“ и који је почео да квари послове и договоре  премијера и његовог лобија са тајкунима из Милошевићевог режима. Они су почели да се жале премијеру и страхују од руке правде, од истрага које су биле најављене о њиховим пословима и згрнутим милионима марака…

Кад је премијер схватио да је „ђаво однео шалу“ и да Обрадовић има намеру да дебело „оглоби“ бизнисмене и тајкуне који су зарађивали нелегално… више није било чекања ни једног часа. Пресуда Обрадовићу  је изречена  и остало је само да се нађе начин да се она што пре спроведе. Тада су посао преузели познати спин мајстори из Ђинђићевог окружења , који и данас, на жалост, у Србији  (а и Црној Гори) за велике новце врше политичке ликвидације и подматачине и тако сатанизују политичке противнике сваке владе и председника, кад им се да миг, а богме и дебели новци.

На крају, процедура је безобзирно споведена и Обрадовић је експресно, за месец дана,  смењен са свих функција. Епилог је и да је његовој партији Социјалдемократији одузето девет мандата у Парламенту тј. странка се поделила на два крила: Обрадовићево и Орлићево, из којег је касније настала нова – Социјалдемократска партија.

Никакве злоупотребе нису испитиване

Коначно, већ почеком јуна постављен је Александар Радовић (за кога нико никада у Србији није чуо) за новог председника Комисије владе Србије за испитивање злоупотреба, а Обрадовић је отишао у политичку историју…

Треба одмах рећи да тај Радовић, опскурни лик,  ништа није урадио и да је све оне задатке о којима је говорио ДОС у изборној кампањи, а потом и сама Влада одредила за приоритете, па и сам Вук Обрадовић – о борби против злоупотреба и откривању имена људи који су спровели огромне пљачке државне имовине  – игнорисао и да од тога није било ништа.  Он је, по сопственим речима, требало да наплати порезе од богаташа, али о тим наплатама нико ни тада ни данас не зна ништа.

види текст на Блогу

https://izmedjusnaijave.rs/%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%88%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%98%d1%83-%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d1%83-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2/

Превара грађана Србије од Владе је потпуна

Циркус са постављењем анонимног и непознатог, неафирмисаног и нестручног лика Александара Радовића, који је и дошао да ништа не уради  – био је потпун. Није се ни појављивао у јавности, као да ради информативној агенцији (БИА) на строго тајним пословима. Нико у јавности, ни у медијима није ни видео слику овог мрачног лика у српској политици у последњих 100-тинак година. Као да је био из неке тајне организације. И Црнорукци су имали неку физиономију.

Нешто слично догодило се на српској политичкој сцени и десетак година касније, 2014. године, када је и Александар Вучић хтео да буде екстравангантан и  да довођењем некомпетентног, незрелог и неискусног Лазара Крстића (30 година) за министра финасија Србије –  запањи српску јавност. И запањио је јавност Србије, а тај Крстић (пискавог гласа) отишао је не обавивши никакав посао,био је то још један неуспешан пројекат надменог властодршца.

За Лазара Крстића вреди стара народна изрека која каже: “Кофер дошо, кофер пошо”

Сећа ли се више ико тих ликова који су иначе помпезно најављени као „генијални спасиоци“ и „вундеркинди“ од оних који су их довели (Ђинђић 2001. и Вучић 2014.)?

Они су, по речима властодржаца, Србији требали да донесу препород, напредак, развој… А донели су јој јад и чемер.

И зато не треба нико да их се сећа, нема због чега.

Али, страдања Вука Обрадовића се треба сећати, као једног од примера злоупотребе бахате власти премијера Зорана Ђинђића. И подсећати са надом да се неће поновити оваква дрска злоупотреба власти.

:::::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Јеремићу власт важнија од принципа

Јово

Какве су последице деловања криминалног клана Беливук којег је створила држава

Prenosimo

Филип Вукајловић: Најистакнутији организатори и предводници непотизма и корупције у академској заједници Србије долазе из руководства САНУ

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x