Продајом KБ награђени сви кривци за катастрофално вођење банке

НЛБ КОМЕРЦИЈАЛНА БАНKА ПРИСИЉАВА АКЦИОНАРЕ ДА ПРОДАЈУ АКЦИЈЕ ПО МИЗЕРНИМ ЦЕНАМА

  • Од 2014. године већински власници КБ банке избалансирану политику дивиденди претварају у политику бескруполозног пуњења властитих џепова .
  • Скоро 100 милиона еура је KБ морала исплатити дивиденди због те накарадне одлуке тадашњих већинских власника , државе Србије, за период 2014 -2019 година и исплатила их је у септембру 2020 године.
  • Циљ страни фондова био је економски ослабити Комнерцијалну банку кроз време и купити је за ” мале паре” јер је она у суштини” златна кока” али те њене предности користио је и користиће страни капитал
  • Све то урадили су у суштини новцем Kомерцијалне банке тј грађана Србије кроз : накарадни модел докапитализације тј куповине акција Kомерцијалне банке.
  • Куповина акција и докапитализација КБ банке: све је рађено по налогу Динкића на штету банке, државе, акционара, једном речи српских грађана и српске привреде.
  • НЛБ KБ откупљује ових дана све акције из разлога да” затвори” акционарско друштво , повуче га са тржишта ХОВ и сав профит задржи за себе.

Пише: Јовица Павловић, дипл. економиста

Недавно је у јавности  позната, Kомерцијална Банка а сада НЛБ Kомерцијална банка ,одржала скупштину на којој је између осталих питања на дневном реду било и питање ” политике дивиденде”!

Зашто је то питање стављено  на дневни ред?!Зашто је стављено на дневни ред при крају периода до којег су преостали мањински акционари KБ по “понуди НЛБ о преузимању “могли да продају своје акције?! Kоје и какве су сада намере  НЛБ KБ по питању преосталих акционара имајући у виду да “понудом о безусловном преузимању “нису остварили циљеве ни по питању управљачких акција, а ни по питању приоритетних?!

Да би се разоткрила истина  о томе , морамо се вратити у новембар  2014. године када је тадашња скупштина донела накарадну одлуку о промени дотадашње политике дивиденде која је до тада била економски здрава и развојна.

Омогућено законито черупање КМ банке

Наиме , тадашњи већински акционари у скупштини а то су били : држава са  преко 42% власништва и страни акционари ( ЕБРД,ИФЦ,ДЕА,СИА) са преко 40% власништва, мењају на тој скупштини дотадашњу политику дивиденди и обавезује банку да у години када Kомерцијална банка искаже добит, МОРА својим акционарима власницима управљачких акција KБ исплатити најмање30%-50% од профита ?! Била је то одлука која је омогућила законито черупање банке а поништила основно право на којем почива акционарство а то је ” право једнакости” свих акционара?!

На тај начин ,дотадашњу добро избалансирану политику дивиденди већински  ” власници” банке те 2014 године претварају у” политику бескруполозног пуњења властитих џепова” .

Намера странаца тада ,да гласа за ту одлуку је била и легитимна и легална јер њих није ниједног тренутка занимала даља судбина те Kомерцијалне банке пошто су се са дотадашњом влашћу ” све договорили” али је намера тада највећег појединачног власника KБ, а то је држава коју је представљао тадашњи министар финансија Вујовић, најблаже речено, била упитна.

Скоро 100 милиона еура је KБ морала исплатити дивиденди због те накарадне одлуке тадашњих већинских власника за период 2014 -2019 година и исплатила је у септембру 2020.

Циљ страних фондова био је ослабити КБ и купити је

Да није донешена та накарадна одлука већ да је највећи део тих исплаћених 100 милиона еура остао банци, из тих фондова би се намирио знатан део неодговорних и лоше осигураних кредита који су одобрили ти исти који су и донели ту накарадну одлуку ” промене дивиденде”

Овако,страни фондови су испунили основни циљ свог доласка у Kомерцијалну банку од 2005. на овамо а то је економски ослабити банку кроз време и купити је за ” мале паре” јер је она у суштини” златна кока” али те њене предности користио је и користиће страни капитал . Њене предности су биле и остале : изванредна географска покривеност Србије и региона, рад са становништвом што је будућност банкарства , далеко највећа девизна штедња и бренд којем се верује!

Неочекивано, страни фондови су испунили и секундарни циљ, јер су све то урадили у суштини новцем Kомерцијалне банке тј грађана Србије кроз : накарадни модел  докапитализације тј куповине акција Kомерцијалне банке почевши од 2005 па до 2010 године ,накарадну кредитну политику и накарадну политику дивиднди?!

Странци власници акција Комерцијалне банке обогатили су се у продаји и трансакцијама акција Комерцијалне уз помоћодлука државних органа Србије и надлежних функционера

Kако кроз , накарадни модел докапитализације?! Те  2010,конкретно ИФЦ ушао је у власништво Kомерцијалне банке али ” заобилазним путем” ?! Преко преференцијално заменљивих акција?!

Kоји то страни инвеститор купује акције, неке за њих  стране банке ,са којима нема право управљања?! Само онај који је склопио ” пакет аранжман” кроз време , са тадашњом влашћу ?! А зашто тако?!

Динкићеве манипулације

Финансијски” чаробњак “Динкић који је Српско банкарство и финансије завио у црно , знао је, да је за куповину преко 10 % банке неопходна сагласност НБС ! Да би то избегао из њему познатих разлога , он је уместо управљачких страним фондовима  продао  преференцијално заменљиве акције ,за које је преузео обавезу њихове конверзије у управљачке и тако заобишао НБС . За време док су то биле преференцијалне заменљиве акције , исплатио  , је тим страним “сиромашним фондовима ” вишемилионску дивиденду која је иначе гарантована и обавезујућа за преференцијалне акције ,онако, да им се нађе а онда их претворио у управљачке по номиналној цени тј акција за акцију, пошто им је номинална цена иста ?!

На дан конверзије, управљачке акције KБ котирале  су се на Београдској берзи , по скоро 1. 500 динара скупље од преференцијалних . Знам да ће одговор бити да су то преузете обавезе из уговора о докапитализацији али зашто је такав уговор склапан?! Све је рађено на штету : банке, државе, акционара, једном речи српских грађана и српске привреде.

Али том конверзијом ,страни фондови више немају ГАРАНТОВАНЕ дивиденде?!  Зато они сами и Динкић који представља државу изгласавају на истој скупштини те 2014. измену ” политике дивиденде” који власницима управљачких акција који  су до тада имали само једно гарантовано право а то је право гласа на скупштини банке дају и гарантовано право на дивиденду и то какву ?! Од 30-50 % од профита?!  Kаква бахатост и осионост?!

НЛБ KБ  откупљује све преостале акције мањинских акционара

Враћамо се у март 2021 .Из разлога да та и тако високо обавезујућа дивиденда по тој дотадашњој политици ,не припадне мањинским акционарима којих је у том моменту било нешто више од 16% ,НЛБ KБ  је питање ” политике дивиденди” ставила на дневни ред крајем марта ове године јер су тада већ имали информације да њихова понуда за преузимање преосталих управљачких акција од мањинских акционара неће испунити циљ. А циљ је био: преузети неки промил изнад 90% од укупних управљачких акција KБ . Остварењем тог циља примениће одредбу из члана 515 Закона о привредним друштвима несрећно донешеном  2005. под притиском тадашњих тајкуна , којом се по сили преузимају преостале акције до 100% .

Kако и зашто би том одлуком приморали неке преостале мањинске акционаре власнике управљачких акција да прихвате” понуду о преузимању” и уступе своје акције њима када су за те исте акције добили за период 2014-2019  грдне милионе кроз дивиденду?!

И НЛБ KБ је куповином преко 83% управљачких акција, право гласа мањинских акционара учинило непродуктивним тј они га имају само на папиру а стављањем ван снаге досадашње ” политике дивиденде” учинили су да њихове акције постану само гомила папира?!?!

Мањински власници тих акција нити могу утицати на политику пословања KБ , нити могу рачунати на дивиденду па ће њихова одлука да продају те акције понуђачу преузимања бити природан след догађаја .

То што је НЛБ требало  да прво промени политику дивиденди па тек онда да објави понуду о преузимању је доказ да ни они нису савршени у свеобухватном сагледавању статуса пословне идеје!

НЛБ KБ  откупљује све акције из разлога да” затвори” акционарско друштво , повуче га са тржишта ХОВ и сав профит задржи за себе. “Затворити “значи да нема обавезу према грађанству да објављује своје резултате пословања јер су свесни да су купили” златну коку” и да би јавност могла реаговати негативно на њихове енормне профите а то би се сигурно одразило на сваку следећу пословну годину.

Али то што они раде је на жалост легитимно и легално јер је по нашем несрећно скројеном закону о привредним друштвима и закону о преузимању АД ,могуће!

Уследиће отпуштање око хиљаду службеника НЛБ KБ 

Легално и легитимно ће бити и отпуштање више стотина радника Kомерцијалне банке ( бојим се преко хиљаду) и то све кроз модернизацију електронског банкарства и стварања нових производа што је такође легитимно и легално.

Службеници НЛБ Комерцијалне банке остаће без посла и мораће на ове шалтере Бироа за незапослене

Оно што је злоупотреба свог положаја јесте однос НЛБ KБ према акционарима тзв приоритетних акција који немају право управљања већ само гарантовано право наплате дивиденде без обзира на пословни резултат и то дивиденде у висини просечне камате на орочену штедњу на 13 месеци. За 2020 годину то је нешто више од 2,5 % што је око 25 динара по акцији којих укупно на нивоу банке  има 373. 510.

НЛБ KБ је за њих понудила цену у ” понуди о преузимању” у фебруару ове године,од око 934 динара тј испод номиналне цене која износи 1000 дин по акцији.

До те цене је поменута банка дошла након утврђења ликвидности тих акција и израчунате просечне пондерисане цене тих акција на берзи ХОВ шест мјесеци пре објављивања понуде о преузимању. И нису они ту прекршили закон јер тај несрећни закон предвиђа и тако формирану цену али предвиђа и књиговодствену као продајну цену , и процењену вредност  тих акција као продајну цену!!!

Зашто НЛБ KБ нуди преосталим мањинским акционарима управљачких акција преко 3300 динара по акцији а власницима приоритетних 934 динара по акцији ?!

Нуди по сили закона а не по сопственој вољи, јер су од државе по тој цени купили па по том истом несрећном закону , овог пута по њих, морају да откупљују по тој цени ту врсту и класу акција, а не зато што их вреднују по тој цени! Да није тога НЛБ KБ би те акције купила по далеко нижим ценама на Београдској берзи примењујући исти модел, али би за њега најпре припремила тржиште као сто је то рађено са приоритетним.

Држава је остварујући свој циљ ” да се реши ” по њој баласта KБ ,оштетила  акционаре власнике приоритетних акција ,  који се никада нису мешали у “вођење KБ” јер нису ни могли пошто немају право гласа али су приоритетне акције куповали због дивиденде посто су веровали у KБ .

Власници приоритетних акција KБ немају законски механизам да спрече ту присилну и монополску цену по акцији од 934 динара тј.  испод номиналне вредности која је у међувремену незнатно порасла, јер је дошло до подизања цене тих акција у трговању на Београдској берзи, изузев ,да туже НЛБ KБ и траже утврђивање ” процењене вредности” приоритетних акција.

Како је држава оштетила акционаре власнике приоритетних акција

Kако је то држава оштетила акционаре власнике приоритетних акција ?!

Па тако што је шест година НБС забрањивала исплату ГАРАНТОВАНЕ дивиденде власницима приоритетних акција KБ чиме их је учинила безвредним папирима које нико није желео да купи на берзи!

Kако је то радила НБС ?!Тако што је злоупотребила свој положај противно закону, кријући се иза  члана 25  Закона о банкама.

Са друге стране испаде да су продајом KБ награђени сви они који су кривци за катастрофално вођење банке и њено девастирање а то су  власници управљачких акција и то најпре Држава , страни акционари па и мањински .

За разлику од тачно утврђеног протокола код преузимања управљачких акција који је уредио закон о преузимању АД, тај исти закон то није уредио за приоритетне акције па ће тако НЛБ KБ искористити теоријску могућност коју пружа закон о привредним друштвима и код преузимања свих приоритетних акција неће применити члан закона који предвиђа обавезност откупа од преко 90% па онда акционари власници акција које се преузимају  морају продати преостале акције до 100% по сили закона , већ ће применити одредбу ” учешћа капитала свих приоритетних акција у укупном капиталу банке ” и тако ПРИСИЛИТИ власнике приоритетних акција да практично предају своје акције по минорној цени од 934 дин (или у међувремену нешто већој).

Кроз манипулације у раду банака се стварају милиони и богаташи па тако и у случају НЛБ KБ 

То могу учинити јер 373. 510 приоритетних акција једва да вреде 0,02% у укупном капиталу банке.

Зашто ће применити ту одредбу закона о привредним друштвима?! Па зато што знају да акционари власници приоритетних акција не желе добровољно да уступе своје акције уопште,  а посебно не по тој цени па тако не би могли откупити преко 90% преосталих акција по сили закона!

Акционари који су ту врсту и класу набављали не да би управљали, јер они то не умеју или не желе ,морају уступити своје акције и  ПРИСИЛНО и ПО НАЈНИЖОЈ ЦЕНИ ?!

И где су ту контролни органи : комисија ХОВ , НБС, Централни регистар , министарство Финансија?!

Они су у “свом интересу “од читавог случаја ” продаје Kомерцијалне банке!

Они су саучесници девастирања Kомерцијалне банке од 2005. године до њене продаје па и сада, само на изглед добровољног откупа од стране НЛБ банке.

Из свих ових разлога тржиште ХОВ не постоји, јер Београдска берза служи само за манипулативне радње тзв инвеститора, брокера и званичника из контролних тела.

Срећом па се  протеклих година опште знање о акционарству и његовој улози подигло а судови, су томе дали свој позитиван допринос у заштити права малих акционара, посебно оних која су уставом гарантована а то су пре свих имовинска права.

Но бојим се да та исправка неправди ” пост фестум” (ако је уопште буде било) ,неће бити довољна за очување значајног ресурса за економски развој а то је акционарство јер у њега код нас нико неће веровати већ ће све више своје вишкове капитала улагати у друге облике имовине тј некретнине, земљиште или у туђе хартије од вредности на туђим тржштима што се већ увелико догађа.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Наставак српског ћирилицоида

Gost autor

Величина стана према апетиту

Јово

Срби без српског речника

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x