Посланик СНС Бакарец, домобрански унук

Некадашњи Осјечанин Небојша Бакарец чврсто уз скуте Вучића

  • Ријетки београдски медији с ужитком су подијелили са србијанском јавношћу информацију како је дјед Небојше Бакарца био “усташки пуковник” Едуард Бакарец
  • Рођени Осјечанин Небојша Бакарец такође је и нећак умировљеног бригадира Хрватске војске Едуарда Бакарца (млађег) који је тијеком Домовинског рата био један од заповједника Осијека
  • Вишеструко одликовани Бакарец је рањен у јесен 1942. те је из Стаљинграда превезен зракопловом у Независну Државу Хрватску
  • Хрватска дугује трајну исприку Украјинцима, Русима и другим народима с простора бившег Совјетског Савеза због несреће коју су ондје произвели Хрвати

Пише: Драшко ЦЕЛИНГ

Сватко тко је у новије вријеме завирио у шарени телевизијски циркус београдског сатиричара Зорана Кесића, емисију “24 минута” и средишњу рубрику најлуђих цитата тамошње политике “Шта радите, бре, и шта сте рекли, аман бре!” није могао не запазити једног од глупљих политичара у сусједној држави. Име му је Небојша Бакарец и заступник је из редова владајуће Српске напредне странке предсједника Александра Вучића.

Србијанска Народна скупштина након лањских парламентарних избора које је бојкотирала цјелокупна тамошња опорба (опозиција) претворила се у дебатни клуб Вучићеве странке. Једнопартијски карактер овог чудног тијела додатно подгријава потреба напредњачких заступника да квазипарламентарну говорницу претворе у мјесто одакле се одапињу увреде и клевете на рачун истакнутих опорбењака (опозиционара). Но, најгори аспект оваквог дебатирања јест заклињање на вјерност своме страначком вођи Александру Вучићу.

Човјек камелеон

Један од најзагриженијих србијанских политичара који својим фанатичним, али и смушеним изјавама велича култ личности Александра Вучића је управо Небојша Бакарец (58). Демократско је право тог човјека да извали што год му падне на памет, као што и је демократско право србијанских грађана да изаберу у Народну скупштину кога год они то пожеле. Ту ништа није спорно, па ни глупости које овај човјек изговара.

Нешто друго иритира када је ријеч о Бакарцу. Он је не тако давно био истакнути члан Демократске странке, касније у атентату убијеног премијера Зорана Ђинђића. Убрзо он прелази у конкурентски табор отпадника из ове странке који су основали Демократску странку Србије. Први предсједник те политичке партије био је Војислав Коштуница. На опћим изборима у ономе што је остало од Југославије 2000. Небојша Бакарец је био гласноговорник побједничке коалиције Демократске опозиције Србије.

С обзиром да је Слободан Милошевић покрао изборе, србијански опорбењаци морали су извршити јуриш на парламент, који је 5. листопада те године био чак дјеломице спаљен и опљачкан, како би провели изборну вољу народа. Резултат Милошевићевог свргавања било је његово изручење у Den Haag. Све је то особно потпомогао и Небојша Бакарец који је након 23 године бивања у редовима Коштуничине странке пре неколико година одлучио још једном промијенити капут и постати марионета Александра Вучића.

Све горе изнесено било би заправо неважно за нашег читатеља да тај исти Небојша Бакарец није рођени Осјечанин. Ријетки београдски медији несклони Вучићевом режиму с ужитком су подијелили са србијанском јавношћу како је дјед Небојше Бакарца био “усташки пуковник” Едуард Бакарец који је у одори хрватског легионара ратовао у Стаљинграду 1942.

Усташки пуковник Едвуард Бакарец
Небојша и деда Едвуард Бакарец

Љубитељи пикантерија тако су могли сазнати и да је рођени Осјечанин Небојша Бакарец заправо нећак умировљеног бригадира Хрватске војске Едуарда Бакарца (млађег) који је тијеком Домовинског рата био један од најзаслужнијих заповједника за обрану Осијека.

Откривање истине о подријетлу омраженог вучићевца у србијанској јавности није уопће наудило Небојши Бакарцу, исто као што сличан податак о “дједу усташи” није угрозио каријеру тренутне предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић која је по мајчиној страни хрватског подријетла. Из Осијека су потекли многи занимљиви Србијанци, попут Титовог праунука Небојше Броза, који је због припадања криминалном миљеу ухићен 2003. у акцији Сабља подузетој након атентата на премијера Ђинђића, или Веселинке Заставниковић. Потоња је дуго година била прва супруга каснијег србијанског предсједника Бориса Тадића, након чега је постала православна монахиња с тренутачном адресом на Косову.

Домобрански бојник Едуард Бакарец

Занимљива је судбина Едуарда Бакарца домобранског, а не усташког бојника. Дотични је као припадник 369. појачане (хрватске) пуковније у одори хрватског легионара ратовао на страни Трећег Reicha. Нарочито се истакнуо у борбама за украјински град Харкив, због чега је одликован њемачким Жељезним крижем Првог ступња. Ова постројба, која је дјеловала у саставу Wehrmachta, прегазила је и градове Полтаву и Стаљино (данас Донецк) те цијели Донбас да би напосљетку завршила у паклу Стаљинградске битке.

Домовински ветеран Едуард Бакарец

Вишеструко одликовани Бакарец је рањен у јесен 1942. те је из Стаљинграда превезен зракопловом у Независну Државу Хрватску. Погинуо је у борбама с партизанима 1944.

Постројба у којој је ратовао Бакарец у своме саставу имала је и велик број војника муслимана из Босне. Увидом у попис припадника 369. појачане (хрватске) пуковније наилазимо на врло занимљива и шаролика презимена.

Навест ћемо само нека: Броз (Љубомир), Крлежа (Стјепан), Србљеновић (Маријан), Радуловић (Петар), Маутнер (Драгутин), Чачанин (Мухамед), Замбата (Јосип)… Међу њима је био и сатник Петар Тумир из Осијека. Тко зна је ли пресудило презиме, пуковник Љубомир Броз, одликован Малом сребрном колајном поглавника Анте Павелића за храброст, преживио је рат и умро 1967.

Јуриш на Стаљинград

Осим Хрватске легије (неформални назив за 369. пуковнију), на Источној фронти ратовали су и Лако превозни здруг, који је дјеловао у саставу талијанске војске, Хрватска зракопловна легија те морнарица под називом Хрватски поморски склоп. Примјерице, Лако превозни здруг била је постројба која је 1942. освојила Ворошиловград (данашњи Лугањск) на истоку Украјине. Хрватски војници обију вјера, католици и муслимани, борећи се номинално против бољшевизма нанијели су велике људске губитке и голему материјалну штету, судјелујући у освајању туђих градова и села.

Жељезни криж 1. степена, орден Немачког Рајха којим је одликован Небојшин деда

Наша земља дугује трајну исприку Украјинцима, Русима и другим народима с простора бившег Совјетског Савеза због несреће коју су ондје произвели Хрвати. Једноставно, није истина да Хрватска није никада у повијести била агресор.

Некадашњи Осјечанин Небојша Бакарец данас је припадник другог или трећег ешелона Вучићеве политике, могли бисмо рећи неважан тип. Ипак, својом спремношћу да служи вођи до посљедњег даха изазива негативне коментаре и исмијавање. Унаточ своме подријетлу, он је данас фанатични турбо-Србијанац.

Извор:https://www.glas-slavonije.hr/479380/11/Nekadasnji-Osjecanin-Nebojsa-Bakarec-cvrsto-uz-skute-Vucica

5 5 votes
Article Rating

Related posts

Оправданост увођења смртне казне као одредбе транзиционе правде

Gost autor

Нисмо одустали: рудник литијума „Јадар“ је савршен пројекат

Prenosimo

   Позната имена твораца биолошког оружја Пентагона у Украјини         

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Д. З.
Д. З.
2 година раније

Невјероватно је како личи унук на дједа. Као да су брааћа близанци.

S.O.S. 820044
S.O.S. 820044
11 месеца раније

Po mom mišljenju nije ubijen od partizana(oni su u savezu sa ustašama i nemcima) već je pacovskim kanalima pobegao u Argentinu.Nebojša Bakarec je posle 05.10.2000.-2008 bio koštunicin najomiljeniji prijatelj i ovaj mu je sve tolerisao.Iako se u opštini Stari Grad obogatio on je o trošku opštine išao na put u Argentinu tobož na tango festival a verovatno da obiđe brojnu rodbinu jer je on iu najpoznatije osiječke ”U” familije J asam kao istoričar u Vojnom arhivu pokušao da dođem do nekih kutija sa dokumentim ajer sam znao šta tražim a dr Petrović me je pitao:”Šta će ti to ti hoćeš… Учитај још »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x