Путин: НАТО је постао очигледна егзистенцијална претња нашој земљи и нашим границама

Путин: сукоб са неонацистима је био неизбежан

  • Специјална операција у Украјини је била неопходна и „благовремена“ мера
  • У Украјини се руски војници боре за отаџбину и будућност, да у свету не буде места за “џелате и нацисте”

 Руски председник Владимир Путин изјавио је на војној паради поводом Дана победе у Москви да је током протекле године било тензија са другим европским земљама и НАТО-ом као и да је Русија тада “позивала Европу да пронађе правичан компромис”.

Они нису хтели да нас чују и припремали су крвничку операцију у Донбасу“, рекао је Путин и додао да су у том региону сада фокусиране руске операције . “У Кијеву су говорили о могућем стварању нуклеарног оружја, а НАТО је постао очигледна егзистенцијална претња нашој земљи и нашим границама. Све нам је говорило да је сукоб са неонацистима, са бандеровцима на које су кладиле САД и њихови кампањони, био неизбежан”, рекао је Путин.

Русија је извршила превентивни отпор агресији

„Видели смо како се поставља војна инфраструктура, како је НАТО извозио оружје, опасност је расла из дана у дан и Русија је извршила превентивни отпор агресији. То је било једино исправно решење који је је било изнуђено и које је одлука суверене, снажне, самосталне државе“, рекао је Путин.

Он је нагласио и да је „специјална операција у Украјини“, оно што Кијев назива инвазијом – била неопходна и „благовремена“ мера.

Каже да је то била „права одлука“ независне, јаке, суверене земље.

Путин је на споменике градовима херојима који су претрпели највеће људске жртве у Дргом светском рату у борби против нацизма положио цвеће

Путин је поручио руским борцима да се сада боре за безбедност Русије.

Он је ветеранима честитао дан „велике победе“.

Путин је рекао да је 9. мај 1945. године записан као тријумф совјетског народа, тријумф његове духовне моћи и јединства и да је Дан победе близак свакоме у Русији, да не постоји ниједна породица која није страдала у Другом светском рату.

Он је нагласио да се Русија увек залагала за систем стварање “недељиве безбедности која је преко потребна свим учесницима међународне заједнице”.

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу поздравио је све припаднике оружаних снага Русије који учествују на овогодишњој паради поводм Дана победе.

Додао је са су САД, посебно након распада СССР понашале ексклузивно, понижавајући цео свет и своје сателите.

Русија се неће одрећи љубави према домовини, нашој вери и традицији

“Ми смо другачија земља, имамо други карактер, нећемо се одрећи љубави према домовини, нашој вери и традицији”, рекао је руски председник и додао да су на западу хиљадугодишње вредности одлучили да одбаце.

Путин је поручио да се милиције у Донбасу и војници који се боре у Украјини боре за отаџбину и будућност, да у свету не буде места за, како је рекао, “џелате и нацисте”.

Указао је на ширење русофобије у свету и “хвалоспеве издајницима”, као и на негирање храбрости погинулих за победу у Другом светском рату. Он је додао да су америчким ветеранима забранили долазак у Москву на свечаност.

Путин се поздравља са ветеранима – Херојима Другог светског рата: Њима дугујемо захвалност за слободу

“Поносимо се вашом улогом, поштујемо све савезничке војске, и партизане и све који су уништили нацизам и фашизам”, рекао је Путин.

Поручио је да данас милиције Донбаса заједно са руском војском ратују за своју земљу, где су животе положили руски хероји у Другом светском рату.

Ратује се за домовину, за будућност Русије

Снагама на Донбасу и војсци поручио је да ратују за домовину, за будућност Русије.

Током говора Путин је позвао све окупљене на Црвеном тргу да “минутом ћутања одају почаст свим жртвама које су пале у правденом рату за будућност Русије”.

Јака и обучена војска је гарант сугурности Русије

“Погибија сваког нашег војника велика је трагедија за све нас, за породице…”, рекао је Путин и додао да ће Русија посебну подршку пружати деци погинулих и рањених војника, за шта је потписао одговарајућу уредбу.

“Овде, на Црвеном тргу, раме уз раме стоје војници из разних области наше домовине, укључујући и оне који су стигли из Донбаса, из зоне војних активности”, рекао је Путин и поручио да су руски војници заједно у борби у чему је “велика и непоколебива снага нашег мултиетничког народа”.

Дефиле најмодернијег руског наоружања на Црвеном тргу

Данас штитите оно за шта су ратовали наши дедови и прадедови. За наше насленике. Оданост домивини главна је вредност, штитимо независност Русије“, казао је Путин.

Указао је и да су они који су победили нацизам пример храбрости за све векове и да су генерација победника. “Слава нашој војсци, слава Русији, за победу”, узвикнуо је Путин, после чега су војници на паради узвикивали “Ура, ура, ура”.

Дан победе, 9. мај када је поражен фашизам се сматра светим даном у Русији

Нису нам дали шансу да проблем Донбаса решимо мирним путем

На војној паради продефиловало је Црвеним тргом  11 хиљада воника и официра и 131 јединица копнене војне технике.

Путин: Парада је прилика да гајимо сећања на претке који су поразили нацизам, који су нам оставули у аманет, завештали нам  да будемо будни и учинимо све да сеужас глобалног рата више не понови –поручио је Путин.

После Параде победе у сусрету са Артемом Жогом, оцем  комаданта батаљона „Спарта“ Владимира Жоге, који је погунуо5. марта у Украјини током обезбеђивања евакуације цивила из Волновахе Путин је Артему уручио Звезду Хероја Русије, којом је његов син одликован.

„Русија би искористила могућност да ситуацију у Украјини мирним методама, али јој нису оставили никакву шансу за то. Да је било и најмање шансе да се тај проблем реши мирним средствима ми бисмо наравно ту шансу искористили, али шансу нам нису оставили, једноставно нам је нису дали“, истакао је  Путин у разговору са оцем погинулог Владимира.

………………

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Продајом KБ награђени сви кривци за катастрофално вођење банке

Gost autor

КАСНО ЗА ЗДРАВЕ И ДУГОРОЧНЕ ДОГОВОРЕ

Јово

Олбрајтовој је на Kосову подигнут споменик за убиства Срба

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x