Порука академика Бећковића председнику САНУ Костићу

САНУ не сме да ћути и јавност остави без јасног и недвосмисленог одговора о Косову и Метохији

Академик Матија Бећковић објавио је видео-поруку у којој каже да САНУ треба да саопшти свој став о најважнијем и најактуелнијем питању Србије и српске нације – Косову и Метохији.

Витражи на згради САНУ

Позив Академији да се изјасни о Косову реакција је Бећковића на недавне изјаве председника САНУ Владимира Костића и полемике у јавности око тога.
Подсетимо, Костић је још пре шест година изјавио да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер „ни де факто ни де јуре није у рукама Србије“. Он је са истим ставом излазио у јавност више пута после тога што је било повод за бројне расправе и осуде у јавности које су кулминирале и протестом.

* * * * * *

Удружењу језика и књижевности Српске академије наука и уметности

Поштоване колеге.

Придружујем се академицима Пиперу, Тешићу и Данојлићу.

Оно што ја мислим о Косову и Метохији свима је познато и то нећу понављати.

Мапа највреднијих српских манастира на Косову и Метохији

Оно што је председник Српске академије наука и уметности не једном изјавио о Косову и Метохији постало је нека врста магичне коцке. Неки као и он сам сматрају да је то његово лично мишљење на које он има право, а други да мишљење председника Српске академије наука и уметности не може бити лично.

У сваком случају, то мишљење је наишло у јавности на противљења и одобравања, изазвало је полемике и петиције. Било је повод за прве демонстрације у 150-годишњој историји Српске академије наука и уметности. А што је најбитније, произвело је недоумице шта је став Српске академије наука и уметности о Косову и Метохији, том најактуелнијем и најважнијем питању Србије и српске нације.

Да бисмо били начисто неопходно је да се Српска академија наука и уметности званично изјасни и у овом пресудном часу онлјан и офлајн саопшти свој став, односно да се изјасне сви њени чланови, јер су се Председништво и Извршни одбор већ немушто изјаснили.

Ако то не учини Српска академија наука и уметности, Одељење језика и књижевности не би смело да ћути и јавност остави без свог јасног и недвосмисленог одговора.

С поштовањем

Матија Бећковић

ЛИНК:

https://rs.sputniknews.com/politika/202102241124705429-video-poruka-matije-beckovica-o-sanu-predsedniku-kosticu—neophodno-da-se-svi-izjasne-o-kosovu/

……………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Инфлација и стога бесмисленост и штетност апела

Prenosimo

Разарање српског језика

Gost autor

Имамо пуно право да гледамо и слушамо

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x