Симоновић је покушао да ућутка и убије новинара Јовановића

Хоће ли Симоновић ускоро опет иза решетака

Драгољуб Симоновић, бивши председник општине Гроцка, осуђен на четири године и три месеца затвора

  • Новинар Милан Јовановић је био жртва застрашујућег поступка бившег председника те општине Гроцка Драгољуба Симоновића, који је наредио паљење његове куће, а и пуцано је од извршилаца из ватреног оружја на укућане.
  • Симоновић је са извршиоцима и сарадницима покушао да ућутка и убије новинара Јовановића. На четири године  осуђен је као непосредни извршилац и Александар Маринковић који је у бекству, а за којег је суд утврдио да је бацио молотовљев коктел у гаражу Јовановићеве куће
  • На четири године осуђен је и Симоновићев помагач и сарадник Владимир Михаиловић, у то време активни полицајац

Пре више од две године и два месеца у ноћи, 11-ог на 12. децембар 2018, запаљена је кућа новинара Милана Јовановића у Гроцкој  у „мртво доба ноћи“, у 3,20 минута ујутро. Бачен је од стране Александра Маринковића молотовљев коктел на кућу и пуцано је на улазна врата…

Покушали су да убију Милана Јовановића, новинара портала “Жиг Инфо” само зато што је писао о малверзацијама, неправилностима, узурпацији и криминалним активностима власти тадашњег председника општине Гроцка.  Kућу су Јовановићу запалили, а у врата кроз која је бежао су пуцали. Kао организатор овог покушаја убиства означен је Драгољуб Симоновић, високи функционер СНС (члан Главног одбора  владајуће партије и данас), сада већ бивши председник општине Гроцка и некадашњи директор ЈП Железнице Србије.

Запаљена кућа новинара Милана Јовановића у Гроцкој

Данас, 23. фебруара 2021. некадашњи председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић осуђен је Одлуком Другог основног суда у Београду због тешког дела против опште сигурности првостепено на четири године и три месеца затвора, јер је суд утврдио да је наручилац паљења куће Милана Јовановића, новинара портала Жиг инфо.

Драгољуб Симоновић, као “успешан пословни човек”, бахато напушта  суд у тренутку саопштавања пресуде

На исту казну осуђен је као непосредни извршилац и Александар Маринковић који је у бекству, а за којег је суд утврдио да је бацио молотовљев коктел у гаражу Јовановићеве куће. Јовановића је спасила супруга, која га је у последњем моменту кроз пламен и дим, извукла напоље.

На кућу Јовановића је бачен молотовљев коктел у 3,40 ујутро и потом пуцано из ватреног оружја

На четири године осужен је Владимир Михаиловић, у то време активни полицајац.

Судија Спасо Жугић је рекао у образложењу пресуде „да Јовановићу није упаљена јакна или викендица, већ дом, што је основно људско право предвиђено и европским конвенцијама“. Он је рекао да је одбрана све време спроводила опструкцију поступка, после чега су оптужени и већина адвоката протестујући напустили судницу.

Милан Јовановић након пресуде

Бахатом Драгољубу Симоновићу судило се да је “у добро осмишљеној конспирацији” подстрекао злочин над Миланом Јовановићем да би га спречио да објављује текстове. Тужилац је за њега затражио максималну казну од осам година, која је и предвиђена за то дело.

За другооптуженог, бившег полицајца Владимира Михаиловића тужилац је тражио казну затвора у трајању од пет година, а за вишеструког преступника Александра Маринковића (који је у бекству), који је бацио флашу са запаљеним бензином у гаражу и тиме изазвао пожар, тужилац тражио казну од шест година затвора

Симоновић излази  насмејан из притвора у фебруару 2019: У току судског поступка који је трајао две године претио је и тужиоцу и жртви и судији

Подсетимо, процес су обележиле претње које је оптужени Симоновић упутио тужиоцу. Наиме, он је навео да ће “преиспитати његов рад” и да “можда више неће бити тужилац”. Осим тога Симоновић је вређао и Јовановића, који је писао о његовим махинацијама док је био председник општине Гроцка. Двојица окривљених – Владимир Михајловић и Игор Новаковић, променили су првобитне исказе. На претходном рочишту Новаковић је навео да је раније био застрашиван, уз увреде и претње, да призна да је бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић налогодавац тог напада.

Пресуда Игору Новаковићу, који је оптужен да је посредовао између Михаиловића и Маринковића, биће саопштена накнадно, пошто је судски поступак у односу на њега раздвојен након што се његов адвокат није појавио на једном претресу.

Претходно је и другоокривљени Владимир Михајловић током изношења одбране потпуно променио исказ. Он је такође навео да је уцењен и преварен, супротно ономе што је испричао у полицији када је рекао да је налог добио од Драгољуба Симоновића. Према његовим речима нико му није обећао новац да запали кућу новинара Јовановића “поготово не Симоновић”.

Певачица Шијачки је извршиоца злодела Александра Маринковића одвела колима до места злочина и потом вратила…

Пошто је кућа Јовановића  је запаљена у децембру 2018. године, убрзо је приведена певачица Бојана Цветковић Шијацки која је признала да је Маринковића довезла до куће новинара. Склопила је споразум са Другим основним тужилаштвом и осуђена је на шест месеци кућног затвора са наногицом.

Убрзо је ухапшен и Симоновић, у то време актуелни председник општине Гроцке. Био је једно време у притвору, до окончања истражног поступка и саслушања сведока, а и смењен је са општинске функције, али не и са партијске.  Остао у Главном одбору Српске напредне странке и данас је члан тог партијског тела (ваљда га сматрају и даље невиним?!)

Новинар Јовановић је дочекао правду, а овако су СНС ликови подржавали Симоновића и вређали опозицију
Хорде Симоновића узвикивале: “Ђиласе, лопове” и “Бошко, фашисто”

Да подсетимо: када је опозиција направила скуп пре две године у овој општини и захтевала Симоновићеву оставку, која је убрзо и констатована, његове присталице направиле су “контрамитинг” и јавно му пружале подршку уз узвике “Ђиласе, лопове” и “Бошко, фашисто”.

Пре две године Симоновићеви политички СНС следбеници напали су опозиционе лидере на срамном “скупу подршке”! Тада је на седници СО Гроцка прихваћена оставка председника те општине Драгољуба Симоновића, оптуженог да је налогодовац паљења куће новинара Милана Јовановића, новинара Жиг инфо, што је данас и првостепено потврдио суд!

Тужна чињеница и тада и данас је што су окупљени мештани Гроцке пре две године били против свог суграђанина, новинара Милана Јовановића, који је био жртва застрашујућег поступка бившег председника те општине.

А још тужнија чињеница је што ови Симоновићеви СНС следбеници на снимку очигледно нису свесни озбиљности ситуације, односно покушаја убиства новинара Милана Јовановића, који је захваљујући својој супрузи која га је извукла напоље кроз пламен и дим, преживео.

Због чега су заправо симпатизери Српске напредне странке и Драгољуба Симоновића у ствари протестовали? Kоме су пружали подршку? Некоме ко је покушао да ућутка и убије новинара? Овај снимак је тужна слика Србије, и тада и данас!

Милан Јовановић: Симоновић ми је уништио живот, ја сам стар и ово је борба за млађе колеге

Одбрана оптуженог иначе негира да је Симоновић подстекач и организатор овог кривичног дела на Јовановића,  већ да му је цела афера намештена. Тако да су адвокати окривљеног, заједно са Симоновићем, напустили данас судницу у току изрицања пресуде.

Велике опструкције у судском процесу

Судија Славко Жугић говорио је, приликом изрицања пресуде, о опструкцијама са којима је био суочен током трајања поступка.

– Ја сам прошао трновит пут, казао је судија Жугић, напомињући да на први главни претрес није дошао првоокривљени, а да су му на наредном адвокати одбране рекли да су на годишњем одмору. На упадице адвоката одбране, судија Жугић је рекао: „Данас само ја причам. Kо се са тим не слаже може да напусти судницу“.

– Kада је поступак ушао у завршницу кренула је серија опструкција, и то не само од једног адвоката. Моје мишљење је да сте ви деловали као екипа”, рекао је Жугић

– Они нису Милану Јовановићу запалили јахту, или викендицу на Kосмају. Они су њему угрозили људско право на дом, навео је Жугић, истичући да укупна почињена материјална штета износи 4. 148.556 динара, што је правно квалификује као материјалну штету великих размера.

Агенције и Редакција између снаијаве

……………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Вашар таштине и незнања сорошеваца и неолиберала

Gost autor

ДСС би могао самостално на изборе

Јово

Сергеј Глазјев: Запад не може победити у хибридном рату

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x