Најезда нових евроатланских вандала

Прослава Дана победе, 9. маја у Берлину 2015. где су хиљаде Немаца дошле у Трептовер парк да одају почаст и положе цвеће ослободиоцима из Црвене армије. Комплекс је сада оскрнављен 

У току је кампања рушења споменика ослободиоцима од фашизма широм Европе

  • Зашто ником у Европи не смета рушење споменика ослободиоцима из Другог светског рата?
  • Зашто ћуте главне европске институције: Савет Европе, Европски парламент, Савет за људска права, бројне НВО, многе Фондације Сороша, фондација Конрад Аденауер, Рокфелера, Маршаловог фонда…
  • Знају ли лидери Европе колико људи је спашено у Европи захваљујући Црвеној армији у Другом светском рату
  • Рушење споменика знак је потонућа цивилизацијских и моралних вредности
  • Споменици погинулим војницима-ослободиоцима од фашизма треба да служе за одавање почасти, поштовања и дивљења, а не за испољавање дивљаштва, примитивизма и бруталне мржње

Пише: Јово Вукелић

Човечанство се увек згражавало и осећало се постиђено кад би какви примитивци, дивљаци, необразован људи, или расисти скрнавили или рушили споменике. То се свуда и увек, од Рта Хорн до Поларног круга, од Владивостока до Даблина, сматрало антицивилизацијским чином.

И такви поступци су у сваком друштву, држави гласно и јавно осуђивани, а виновници суђени и стављани на стуб страма.

Управо протеклих недеља сведоци смо нових масовних рушења и скрнављења споменика војницима – ослободиоцима од фашизма у земљама централне Европе или тачније у земљама Европске Уније, од Литваније, нарочито преко Пољске, до Немачке и Украјине…

Власти округа Праг, уклонили су са јавног простора споменик совјетском маршалу Ивану Степановићу Kоневу, ослободиоцу Прага

Оштећују се, скрнаве и руше споменици ослободилачкој војсци Црвене армије, антифашистима који су животе дали за слободу целе Европе, људима који су све нас ослободили нацистичког јарма Трећег рајха, и без којих би, у то нема сумње, исход Другог светског рата био потпуно супротан.

Одсуство поштовања и ниподаштавање и игнорисање заслуга ослободиоцима своје земље, било да су они били странци (Руси, Срби, Французи…), било да су земљу ослобађали и са домаћим војницима знак је потонућа цивилизацијских и моралних вредности,  а не само одсуство патриотизма и поштовања према жртвама у борби против фашиста.

Појављују се све неразумнији предлози да се 9. Мај – Дан победе над фашизмом и Хитлеровом убилачком и злочиначком солдатеском прогласи даном жалости (Летонија је управо донела Закон о проглашењу 9. маја Даном жалости!).

Пољска уместо захвалности годинама руши и скрнави споменике својим ослободиоцима из Црвене армије

Непоштовање оних који су им донели слободу, тај најсветији и највреднији људски идеал говори о паду морала, недостатку разумевања кључних људских вредности, одсуству неговања љубави уместо говора мржње који се иначе развија великом брзином.

Такође, запањује ћутање немачке јавности на скрнављење споменика совјетским војницима у берлинском Трептов парку. Тај мук немачке интелектуалне и политичке јавности је опасан и злокобан. Он говори о мржњи према ослободиоцима, у овом случају совјетској армији.

Срушен споменик у Харкову великом војсковиђи генералу Жукову, ослободиоцу Берлина маја 1945. од стране украјинских десничара профашистички оријентисаних 

Treptower Парк је посебно место где се поштује успомена на оне који су пали у име мира на Земљи. Управо у овој зеленој површини налази се споменик совјетским војницима-ослободиоцима, који је отворен 1949. године. Треба напоменути да је ово највећи споменик ван СССР-а, посвећен победи над фашизмом. За јуриш на Берлин своје животе дало је 22 хиљаде совјетских војника, па се питању стварања спомен обиљежја приступило посебно пажљиво. Тај спомен комплекс – светиња за Русе, где почивају хиљаде погинулих је управо ових дана оскрнављен, измазан бојама…

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Срушено више од 500 споменика захвалности руским ослободиоцима у Пољској

Хистерична антируска кампања у Пољској

Након 1989. године и пада комунизма, у Пољској су уклоњени бројни споменици подигнути у част совјетске Црвене армије, која је ослобађала Пољску од фашистичке Немачке. Око 200 их је још остало. И сада, због сукоба у Украјини се наставља нова пољска оседнутост Русијом и Русима, а први на тапету су споменици ослободиоцима из Другог светског рата. И власти пољске и разне десне националистичке организације желе да их уклоне и спроводе те сулуде акције.

Споменик Црвеној армији који је годинама постојао у Варшави

Директор Дирекције за сјећање на пале борце који су бранили отаџбину при руском Министарству одбране Валериј Kудински подсећа да се, почевши од деведесетих година прошлог вијека, велики број европских земаља окренуо политици уништавања сјећања на одлучујућу улогу Совјетског Савеза и Црвене армије у побједи над нацизмом.

Војни споменици се руше у оквиру антируских кампања. Рушење и уништавање споменика захвалности највећих размјера регистровано је у Пољској, гђе су већ срушена 432 споменика совјетским ратницима“, рекао је Kудински.

Ову стихију у Пољској треба хитно обуздати јер је врло опасна.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Спомен комплекс “Трептовер” у Берлину руској војној слави плени лепотом и складношћу

Мржња се појављује и развија под снажним притиском САД и В. Британије у свим земљама, јер се Русија и Руси сатанизују због одбране своје отаџбине и грађана у сукобу са Украјином.

Овај сулуди рушитељски поход на споменике ослободилаца од фашизма манифестује се и у Пољској, Естонији, Литванији и другим земљама Европе. То брутално варварство се мора зауставити, да се Немачка, бивша колевка фашизма,  и друге нације не би опет стиделе својих непримерених поступака и морале да се извињавају, клече, пред долазећим генерацијама и самим жртвама.

Зашто ћуте главне европске институције: Савет Европе, Европски парламент, Комитет за људска права, бројне НВО, многе независне Фондације Сороша, фондација Конрад Аденауер, Рокфелер, Маршаловог фонда…

И овај споменик – вредно уметничко дело је брутално срушен

Знају ли лидери Европе колико људи је спашено у Европи захваљујући Црвеној армији у Другом светском рату?

Споменици погинулим војницима-ослободиоцима од фашизма служе за одавање почасти, поштовања и дивљења

Зашто ником у Европи не смета рушење споменика ослободиоцима из Другог светског рата?

Или, су једноставно бирократе из Брисела, предвођене Урсулом фор дер Лајен, проценили да је време да скину маске и покажу своје право лице.

::::::::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Америка умешана у пандемију вируса корона

Prenosimo

Оспоравање антируског курса ЕУ и Америке од утицајних европских гласова

Prenosimo

Кључ разумевања руско-српске политике – један поглед

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x