Зашто су у бирократе ЕУ у Бриселу усвојили резолуцију уперену против Српске православне цркве

Руски велики православни крст из 18. века (бронза и емајл)

Шта то планирају у Бриселу са православљем у Украјини

Српска црква оптужена је бираним испразним фразама од ЕУ, које су засноване на дубоким историјским предрасудама, какве ни Адолф Хитлер није користио.
  • Готово вековни пројекат уништења Совјетског Савеза а потом Русије подразумевао је и растурање Руске православне цркве.
  • Уз помоћ Цариградске патријаршије недавно је формирана некаква Украјинска православна црква.
  • Апетити НАТО-а и цариградског патријарха нису се тим задовољили па су сада предложилда се забрани Руска православна црква у Украјини, која је у саставу Московске патријаршије и која је и створила Украјину.
  • Тако је исто чинила у Другом светском рату и фашистичка Независна држава Хрватска (НДХ) забрањујући Српску православну цркву (СПЦ), стварајући вештачку Хрватску православну цркву (ХПЦ) и масовно убијајући и прогонећи свештенике и вернике Српске православне цркве – Србе.
  • Немци су уз помоћ Хрвата 1941. године обезглавили Српску православну цркву: Хрвати су побили знатан део јерархије са епископима. То сада чине Украјинци над Руским верницима
  • У свом пројекту Нове Европе нашли места и за заједницу православних Цркава. У том контексту требало је формирати Мађарску, Немачку, Украјинску а касније све објединити у Европску православну цркву. Пропала им је та идеја
  • Ондашња и садашња Европа не могу да забораве да су руске царске трупе марширале Паризом 1915. а совјетске Берлином 1945. године.
  • Српска црква оптужена је бираним испразним фразама од ЕУ, које су засноване на дубоким историјским предрасудама, какве ни Адолф Хитлер није користио.

Пише: др Вељко Ђурић Мишина, историчар

Кажу да се историја понавља (као фарса или трагедија). Ја мислим да то није тачно већ да је нешто друго у питању. Реч је о идеји. А идеја може бити остварена привремено да би се у неким другим околностима поново јавила. Пример за ову тврдњу јесте савремена Украјина. Додуше, није реч о рату већ о збивањима у Православној цркви!

Источно хришћанство чува се у православним Црквама: руској, бугарској, румунској, српској… Стицајем историјских (не)прилика догоде се нека чуда па се прогласе нове православне „Цркве“. Тако је у Независној Држави Хрватској (НДХ) априла 1942. године проглашена Хрватска православна црква (ХПЦ).

Предисторија тог неканонског чина је проста: Како је реализација такозваног српског питања у Независној Држави Хрватској по усташком светом тројству, које је обзнанио Миле Будак, министар просвете и богоштовља, у Госпићу 15. маја 1941. године („Jedan dio Srba ćemo pobiti, drugi ćemo raseliti, ostale ćemo prevesti u katoličku vjeru i tako pretopiti u Hrvate. Tako će im se zatrti svaki trag, a ono što će ostati biće zlo sjećanje na njih“) у знатној мери застала услед српског устанка, усташе су морале да послушају господаре Немце из простог разлога што су они знатно способнији и богатији у великим идејама.

Грб Хрватске православне цркве, створене у сарадњи Немаца и усташа, уз помоћ Ватикана,  која није трајала ни четири године за време НДХ
Уз подршку Немачке уништавање па стварање нове православне цркве у НДХ

Немачки предлог о решавању проблема Српске православне цркве био је другачији од усташког који су то разрешили забраном употребе имена и обавезним коришћењем синтагме „грчко-источна вјера“. Једну од идеја казао је половином јуна 1941. године Артур Хефнер. оперативац војне обавештајне службе. Хефнер је, наиме, предлагао да Српска православна црква треба да се прилагоди националном карактеру Независне Државе Хрватске и прекине све везе са Српском (Београдском) патријаршијом. То је истовремено подразумевало организовање самосталне црквене организације. Сличног мишљења био је још један Немац у Загребу, Зигфрид Каше, иначе фанатични усташа, који је о томе говорио Младену Лорковићу, министру иностраних послова. Каше се, наиме, залагао за смиривање ситуације у Независној Држави Хрватској кроз промену политике према српском народу а што је, осим осталог, значило и стварање некакве Хрватске православне цркве.

Поглавник Анте Павелић је послушао Немце и пројекат обзнанио у Сабору 28. фебруара 1942. године када је нагласио да „у православље не дира нитко“, али да Хрвати не могу да дозволе постојање националне цркве чије је средиште у другој држави.

Књига Вељка Ђурића открила је сва зла НДХ и њихових планова

Немци су уз помоћ усташа формирали структуру нове неканонске организације и на њено чело поставили једног припадника Руске православне цркве – митрополита Гермогена, старца од 85 година. Према фиктивном списковима свештеника већину су сачињавали Украјинци, до недавно припадника клира Српске православне цркве. Ниједна тадашња православна Црква није признала то немачко-хрватску творевину. Нестала је маја 1945. године у поразу Независне Државе Хрватске. Остала је, међутим, идеја коју су већ неколико пута покушале да обнове у савременој Хрватској.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Корисно истраживање

Пре 33 године објавио сам књигу „Усташе и православље – Хрватска православна црква“ и разјаснио многе недоумице око немачко-нацистичких пројеката Нове Европе. Драго ми је да су млади историчари Александар Стојановић и Растко Ломпар 2019. године додали неколико нових чињеница о Хрватској православној цркви и тако показали да ће бити оних који ће стварати темеље за (нову) српску историографију које је нестала 1. децембра 1918. године.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Узгред, Немци су у свом пројекту Нове Европе нашли места и за заједницу православних Цркава. У том контексту требало је формирати Мађарску, Немачку, Украјинску а касније све објединити у Европску православну цркву. Пропала је и та немачка идеја али је остала у траговима које сада неки други желе да остваре у наизглед другачијем историјском контексту – нема Адолфа Хитлера ни Трећег Рајха али има нове варијанте заједнице – Европска Унија и Брисел са комесарима.

Немци су уз помоћ Хрвата 1941. године обезглавили Српску православну цркву: Хрвати побили знатан део јерархије са епископима
Српски митрополит Јосиф Цвијовић није дозволио да се осрамоти за “вјек и вјеков”

Немци су уз помоћ Хрвата 1941. године обезглавили Српску православну  цркву: Хрвати побили знатан део јерархије са епископима, известан део  протерали у Србију. У таквим околностима немачки (геостратези)  стручњаци понудили су митрополиту Јосифу Цвијовићу, некадашњем четнику војводе Вука, да га поставе за првојерарха и прогласе Србијанску  православну цркву. Искусно митрополит, који је иза себе претурио три  рата 1912–1918. године, одбио је све те предлоге нагласивши да је  патријарх у њиховом ропству па би свака промена била неканонска  истовремено одбацивши и захтев да Српска патријаршија учествује у  стварању Хрватске православне цркве.

Готово вековни пројекат уништења Совјетског Савеза а потом Русије подразумевао је и растурање Руске православне цркве. Тај део посла припао је првојерарху Цариградске патријаршије и он га је својски недавно одрадио формирањем некакве нове Украјинске православне цркве. Апетити НАТО-а и цариградског патријарха нису се тим задовољили па су кренули још један корак даље. Реч је о новом предлогу да се у Украјини забрани црквена организација која је у саставу Московске патријаршије, која је основала православну цркву и веру у Украјини и Кијеву.

Ларва Сергејев Посад је центар руске духовности који гаји и развија православље

 А у међувремену, планирано је да страда, као колатерална штета, и Српска православна црква. Почело је са неприликама у Црној Гори али је то блаженопочивши митрополит Амфилохије прозрео и ставио тачку за дуго времена, а наставља се у Хрватској. Како онај који је горе све види, услишивши наше молитве кроз химну, помогао нам је тако што смо дознали шта говоре и одлучују они окупљени у Европској унији (у Бриселу) а који су у разним формама наследници идеја Адолфа Хитлера и његове Нове Европе. Ондашња и садашња Европа не могу да забораве да су руске царске трупе марширале Паризом 1915. а совјетске Берлином 1945. године.

Европски парламент сматра да Српска православна црква стоји уз Руску православну цркву

Сазнали смо да су у Бриселу усвојили резолуцију уперену против Српске православне цркве. Наиме, Европски парламент сматра да Српска православна црква стоји уз Руску православну цркву, да подржава њена стремљења кроз очување традиционалних вредности, да…

Манастир Високи Дечани, задужбина српског краља Св. Стефана Дечанског из 1335. године, чува, негује и развија српску  духовност већ скоро осам векова

У том контексту чуло се из Брисела да би Руској православној цркви требало забранити постојање у Украјини. Нису, међутим, подсетили на оно што је говорио усташки поглавник Анте Павелић о Србима и њиховој цркви.

Наша црква оптужена је бираним испразним фразама које су засноване на дубоким историјским предрасудама какве ни Адолф Хитлер није користио. Нешто друго је у питању! Реч је о новој геополитици коју би Брисел да оствари, то јест да поправи оно што нису урадили у ратовима у бившој Југославији 1991-1999. године. А то значи сужавање српског националног простора (Србија, Српска, Црна Гора) уз промену српске свести („парада поноса“, педофилија…) и духовности према својим антихришћанским пројектима.

Грб Српске православне цркве је симбол трајања православне вере у Срба

Српство се неда укалупити ни уштројити новотаријама које су у супротности са његовом цивилизацијом и без обзира са које стране долазе!

ПС: Моје тродеценијско интересовање је Српска православна црква у савременом контексту па имам обавезу да подсетим на одређене неспорне чињенице. Када је она нападнута 1941. године у Независној Држави Хрватској и Мађарској, само се огласила Руска православна црква. А данас? Нема гласа ни од Румунске, Пољске, Бугарске православне цркве! Разумемо и зашто: те државе су у НАТО савезу који има своју стратешку геополитику у којој су сачињени нарочити планови за Русе и Србе! 

:::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Американци Вучића анализирали и закључили да ће бити најпогоднија личност за стављање тачке на Србију

Gost autor

Неопходни целовити програми заштите грађана у трећем добу

Prenosimo

Америка чак и своје савезнике и вазале хушка против Србије

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x