Опасан еколошки инцидент код Пирота са изливањем амонијака

Облак амонијака над градом: овако је изгледало  небо над Пиротом после изливања амонијака

Ванредна ситуација у Пироту, више од 50 људи у болници после цурења амонијака из преврнутог вагона

  • Једна особа је преминула, јавља РТС, али још нема потврде да је узрок смрти тровање амонијаком.
  • Прилаз месту исклизнућа вагона затворен је у кругу од четири километара
  • Реч је о теретној композицији која свакодневно саобраћа на овој деоници, превозећи сировине из Бугарске за Прахово и Шабац
  • Школе, вртићи и јавне установе нису радиле
  • Облак амонијака надвио се над Пиротом због ветра који дува у правцу тог града и Димитровграда.
  • Градоначелник Пирота каже и да је једна цистерна склизнула у Нишаву и да очекује последице по биљни и животињски свет.
  • Прекинут је и друмски саобраћај између Пирота и Беле Паланке на ауто-путу и магистралном путу.
  • Тражи се одговорност за еколошки инцидент и ко ће платити одштету грађанима за оштећено здравље

Више од 50 људи хоспитализовано је у Нишу и Пироту са симптомима тровања амонијаком, после исклизнућа теретног воза који је превозио овај гас у близини Пирота, на југу Србије, код села Станичење. Једна особа је преминула, јавља РТС, али још нема потврде да је узрок смрти тровање амонијаком.

Седморо људи збринуто у Универзитетском клиничком центру Нишу, саопштили су из те установе.

Четири цистерне су се преврнуле са железничке пруге, амонијак је цурио и изливао се у реку Нишаву, зато се и створио огроман облак амонијака над Пиротом

„У одељењу реанимације је четворо пацијената, а два пацијента су на одељењу токсикологије. Сви су стабилних виталних параметара са надражајним симптомима и благим хемијским опекотинама“, рекли су из УKЦ Ниш. Једна особа је преминула, јавља РТС, али нема потврде да је узрок смрти тровање амонијаком.

Из полиције апелују на људе који живе у близини да не напуштају домове и да не излазе напоље.

Школе, вртићи и јавне установе данас не раде.

Приликом превртања вагона гас је почео да цури што је довело до велике концентрације у атмосфери, саопштили су из МУП-а.

У Пироту је проглашена ванредна ситуација, а школе у понедељак 26. децембра неће радити, пишу локалне Јужне вести.

Kако преносе, градоначелник Пирота Владан Васић одржао је хитну конференцији и објаснио да је ванредна ситуација проглашена, у тренутку када се облак амонијака надвио над Пиротом због ветра који дува у правцу тог града и Димитровграда.

Владан Васић. градоначелник Пирота говори о детаљима несреће

Рекао је да је 20 вагона било пуно амонијака и да су „један или два“ исклизнули да из њих цури гас.

„Екипа која може да санира цурење је изашла на лице места и очекујемо информације. За сад је главна препорука да људи не излазе из својих домова, да не користе клима уређаје да не уносе спољни ваздух, да не отварају прозоре. Чекамо да временске прилике учине своје, да облак амонијака прође изнад Пирота“, каже Васић.

Градоначелник Пирота каже и да је једна цистерна склизнула у Нишаву и да очекује последице по биљни и животињски свет. Реакција амонијака са водом ствара густ дим па је тренутно тешко прићи локацији.

„Полиција и ватрогасци су брзо реаговали, у контакту смо са великим фирмама, неће радити треће смене и прва, као и школа и неке установе“, каже Васић

Упутства за понашање у ситуацијама цурења амонијака и формирања облака од амонијака:

  • Ходом напустити угрожену зону или стан кретањем нормално у односу на правац кретања облака на удаљеност од једног километра
  • Ако је отровни облак веома близу, стан не напуштати, већ предузети мере његове херметизације, затварања прозора и врата, кретање по стану свести на минимум, припремити маске са тампонима од газе или друге тканине.

Из Градског штаба за ванредне ситуације додају да се не користи вода за пиће са отворених налазишта и јавних чесми, обзиром да се облак амонијака лако раствара у води па постоји могућност да се на овај начин амонијак унесе у организам.

Прилаз месту исклизнућа вагона затворен је у кругу од четири километара

Железнички саобраћај је у прекиду, а због слабе видљивости и димне завесе прекинут је и друмски саобраћај између Пирота и Беле Паланке на ауто-путу и магистралном путу.

Услед лоше видљивости дошле је и до судара неколико возила на том делу аутопута. Алтернативни путни правац је преко села Понор, кажу из МУП-а.

Облак амонијака над Пиротом

Предузеће Србија Kарго саопштило је раније данас да се теретна композиција преврнула на делу магистралне пруге Ниш – Димитровгад, између Пирота и Станичења, ван насељеног подручја.

„Реч је о теретној композицији која свакодневно саобраћа на овој деоници, превозећи сировине из Бугарске за Прахово и Шабац. Теретна композиција је у свом саставу имала двадесет вагон цистерни, које су у власништву компаније ‘Еликсир’“, истакнуто је у саопштењу.

Еликсир Груп је водећи произвођач фосфорне киселине у региону и највећи произвођач комплексних минералних ђубрива на Балкану, наводи се на сајту ове компаније.

Радници друге смене фабрике Тигар тајерс, која се налази на ободу Пирота, су послати својим домовима, а запосленима у трећој смени је речено да не долазе на посао, преносе Јужне вести.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Шта је амонијак и како утиче на здравље?

Амонијак је безбојни, реактивни гас лакши од ваздуха који се лако раствара у води.Има снажан мирис, налик урину, и већина људи га може препознати чак и у малим количинима.Амонијак је отрован гас и корозиван за неке материје.То је веома важна индустријска хемикалија.

Kористи се у многим пољима – производњи ђубрива, синтетичких влакана, боја, експлозива и лекова.

У кући се може наћи међу састојцима средства за чишћење и баштенског ђубрива.Велика количина амонијака може да изазове опекотине и отицање дисајних путева, оштећења плућа и може бити смртоносно. Гутање једињења амонијака може изазвати бол и опекотине дигестивног тракта.

У најтежим случајевима долази до оштећења респираторног система, стомака и срца.Амонијак има и природне и вештачке изворе.

У природи се јавља у малим количинама, из разлагања органских отпадних материја – попут животињског отпада.Вештачки извори су индустрија, возила на бензин опремљена катализаторима, отпадни муљ. Удисање малих концентрација овог гаса може изазвати иритацију очију, носа и грла.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ко ће платити одштету грађанима због тровања

Народна посланица др Тамара Миленковић- Керковић затражила је од министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића да најхитније саопшти податке о одговорности за несрећу код Пирота, где је јуче поподне након превртања вагон- цистерне са амонијаком тај отровни гас исцурио у Нишаву и ваздух, подсећајући да је ово други акцидент са амонијаком на на тој прузи за три године.

„Тражимо хитне одговоре од министра Весића- ко је одговоран за несрећу код села Станичења, у каквом је стању железничка пруга Ниш- Димитровград, која је иначе једна од ретких ставки у новом буџету за југ Србије и да ли ће компанија ‘Еликсир’ која је власник 20 вагон- цистерни са амонијаком, од којих се једна преврнула и излила у Нишаву, из свог осигурања иплатити штету грађанима Пирота, Беле Паланке, Ниша и околних села за нарушено здравље и за претпљени страх, али и за изгубљени људски живот“, рекла је Миленковић- Керковић, која је и потпредседница Српског покрета Двери и председница нишког одбора те странке.

Проф. др Тамара Миленковић Керковић: Као и увек власти покушавају да заташкају размере несреће и опасности по здравље људи

У Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије јуче касно поподне саопштили су да је након исклизнућа вагон- цистерне јуче око 17.30 сати са пруге Пирот- Станичење, код места Сопотски Хан укупно 51 особа хоспитализована са симптомима тровања амонијаком, од којих две имају теже симптоме.

Поједини медији јавили су да је синоћ пронађен мртав старији мушкарац, иначе хронични срчани болесник, у возилу којим је слетео с пута у близини Пирота, те да ће обдукција утврдити узрок смрти, односно да ли је преминуо од своје основне болести, последица удеса или удисаја амонијака.

„Превртање вагон цистерне са отровним и опасним амонијаком је други трагичан акцидент у близини Ниша за само три године. Први је био код нишког села Јасеновик у јануару 2019. године, када су из шина испале две цистерне са амонијаком, због којих су становници села евакуисани, да би се вршило његово истакање, а од АД ‘Инфраструктура железнице’ никада није стигао одговор због чега су се цистерне преврнуле и чија је одговорност. Из цистерни крај села Јасеновик тада на срећу није дошло до цурења отрова, за разлику од најновије несреће, у којој је амонијак, у додиру са водом из Нишаве у коју се излио, створио огроман отровни облак над Пиротом, који је због тога прогласио ванредно стање“, рекла је Керковић.

Она је критиковала Градски штаб за ванредне ситуације у Нишу што се још увек није огласио након акцидента и изливања отрова у Нишаву.

„Нико још није казао грађанима Ниша да ли је ваздух који дишу безбедан и какав је поступак ако отровни облак амонијака стигне и над нишку котлину, а ко још сме да верује да је вода након изливања цистерне у Нишаву безбедна за пиће“, рекла је она.

На сајту Града Ниша синоћ је објављено да после исклизнућа вагона код Пирота И цурења амонијака у Нишаву „видоснабдевање у граду није угрожено“, али да је „из превентивних разлога искључена са мреже фабрика воде у Нишу, а коришћење воде из изворишта Медијана привремено обустављено”.

„Први резултати узорковања показују да вода у Нишави у Нишу није контаминирана. Снабдевање Ниша је уредно јер воде у извориштима и резервоарима има довољно“, наведено је на сајту Града.

У саопштењу се додаје да нишки Водовод „предузима све превентивне мере и редовну контролу воде”, коју ће од јутрос контролисати и нишки Институт за јавно здравље.

Линкови

https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/srbija-i-nesrece-vanredna-situacija-u-pirotu-vise-od-50-ljudi-u-bolnici-posle-curenja-amonijaka-iz-prevrnutog-vagona/

http://www.nspm.rs/hronika/tamara-milenkovic-kerkovic-ko-je-odgovoran-za-izlivanje-amonijaka-kod-pirota-i-ko-ce-platiti-stetu-gradjanima-za-ugrozeno-zdravlje.html

………………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Британци присвојили све вакцине, Унији нису дали ниједну

Prenosimo

Француска Република или амерички округ

Славко

Напредњачки санитет

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x