Колико људи ће се разболети од гранатирања радиоктивном муницијом

Тенк погођен НАТО пројектилом са осиромашеним уранијумом, а деца се играју на њему

Преписка Николе Јанића о осиромашеном уранијуму са шведским Премијером и Министром одбране

  • Предлог Николе Јањића био је да ЕУ заједно са југословенским властима формира комисију која ће истражити глобалне здравствене и еколошке проблеме у Југославији изазване НАТО бомбардовањима осиромашеним уранијумом 1999. године
  • Јанић: могуће да ће иста болест која је проузроковала смрт италијанских војника у будућности убирати више жртава у Југославији него грађански рат и НАТО бомбардовање.
  • Бјорн вон Сидов: Питање могућих здравствених ризика за војнике који учествују у мировним операцијама под вођством НАТО-а на Балкану првенствено је одговорност НАТО-а и држава учесница.
  • Бјорн вон Сидов: Забринутост за могуће последице по животну средину и здравствене ризике које би могао да носи осиромашени уранијум мора се схватити врло озбиљно
  • НАТО је изјавио да је спреман да у потпуности сарађује са свим даљим истрагама које могу спровести поједине земље или одговорне мултилатералне организације.
  • Закључак Радне групе са првог састанка од 16. јануара 2001. био је да сви доступни резултати истраживања указују да не постоји веза између употребе муниције са осиромашеним уранијумом и рака, или других озбиљних болести.

Пише: Никола Јанић,  основач, власник и гл.и одговорни уредник информативног портала Корени

Почетком ове, 2021. године, поднета је прва приватна тужба против НАТО-а са захтевом за одштету због обољевања, услед бомбардовања Србије осиромашеним уранијом. Тужбу је поднело приватно лице,  а остаје питање: Зашто наша Србија две деценије није била, а зашто и даље није, заинтересована да реагује по овако егзистенцијално важном питања за многе грађане у нашим матицама?

(На порталу www.корени.рс 07. јануара 2021. објавили смо текст госпође Мирјане Анђелковић Лукић ”Где је запело”, а данас, због актуелности ове теме, уместо четвртог дела фељтона ”На фотографији сам ја… Или?” направићу паузу у изношењу истине о организованим саботирањима, ширењима неистина и фалсификовања докумената, са циљем блаћења оних који су се борили за истину (не само у Шведској) о дешавањима на просторима бивше Југославије и страдању нашег народа, ма где они живели. На свињарије српских ”патриота” (јер се такви користе од нељуди у важним институција) вратићу се ускоро.)

Данас објављујем моју преписку из априла и маја 2001. године, пред преузимање шведског председавања ЕУ, са тадашњим шведским премијером Гораном Першоном (премијер Шведске  био је од 22. марта 1996. до 6. октобра  2006. године)  и министром одбране Бјорном вон Сидовом, по питању бомбардовања осирумашеним уранијумом земље у којој сам рођен, у којој сам схватио шта је живот и у младости доживео прве љубави…

Премијер Горан Першон и министар војни Бјорн вон Судов, социјалдемократе, сарађивали су коректно са Николом Јанићем 
* * * * * * * * * *
Заједно истражити глобалне здравствене и еколошке проблеме у Југославији изазване НАТО бомбардовањима

Драги премијеру Горане Першон,

Хвала вам на љубазном одговору на моје претходно писмо које сте ми послали 20. децембра и које се односило на услове за будући шведско-југословенски састанак на највишем политичком нивоу.

Било је задовољство читати га са надом да је моја бивша домовина коначно на путу да изађе из дуготрајне међународне изолације и да ће на крају заузети своје право место у Европској заједници.

За разлику од претходног писма, разлог данашњег писања је сложенији и крајње тужан.

Бомбардовање индустријских и хемијских постројења изазвало је додатна велика загађења ваздуха, земље и воде у Србији

Министар одбране Бјорн вон Сyдов најавио је данас да ће ЕУ следеће седмице разговарати о белгијском приједлогу за успостављање медицинске радне групе због информација о смртним случајевима војника из западних земаља који су учествовали у мировним операцијама у Босни и на Kосову.

Испред Српске федерације у Шведској, молим Вас да Шведска искористи почетак свог председавања у ЕУ, за изношење предлога за проширење ових истрага, тако да ово не укључује само војнике Kфора на Kосову већ да ЕУ заједно са југословенским властима формира комисију која ће истражити глобалне здравствене и еколошке проблеме у Југославији изазване НАТО бомбардовањима.

Од само неколико хиљада италијанских војника који су кратко боравили на овом контаминираном подручју, шесторо је умрло од леукемије. Логично је да се упитамо колико је људи можда умрло, разболело се или ће се у будућности разболети међу милионима Срба, косовских Албанаца и других националности које трајно живе у тим деловима Србије (укључујући Kосово) и остатку Југославије и Републици Српској у Босни која је (раније) гранатирана радиоактивном муницијом.

Пројектили НАТО са осиромашеним уранијумом пронађени у Србији

Разумевање овога је врло хитно, јер је могуће да ће иста болест која је проузроковала смрт италијанских војника у будућности убирати више жртава у Југославији него грађански рат и НАТО бомбардовање. Ако се то догоди, западни свет мора бити спреман да солидарно помогне погођеној земљи и људима у неопходној нези свих евентуалних жртава.

У нашој земљи Шведској људска права и животи свих људи, без обзира где се то право користило или на ком месту у свету људи живели, увек су вредновани истом мером.

У нади и уверењу да ће наша влада радити на томе да будућа једнака права свих појединаца на здравље и живот буду неповредива, верујемо да ће захтев Савеза српских удружења бити разматран са највишим приоритетом и нагласком.

Са поштовањем, Никола Јанић

* * * * * * * * * *
Забринутост која је присутна мора се узети са највећом озбиљношћу и са научним истраживањима и студијама

Одговор шведског министра одбране Николи Јанићу

Бјорн вон Судов исказивао је разумевање опасности које је донело НАТО бомбардовање осиромашеним уранијумом

 Хвала на вашем писму на које ме је премијер Горан Першон замолио да вам одговорим:

Забринутост коју изражавате, наиме за могуће последице по животну средину и здравствене ризике које би могао да носи осиромашени уранијум мора се, по мом мишљењу, схватити врло озбиљно. То питање истражују организације и институције са стручним знањем у овој области.

На састанку 9. јануара са комитетом ЕУ за спољну и безбедносну политику (ИЦУСП), одржана је дискусија о такозваном „балканском синдрому“. Резултат дискусије био је првенствено праћење рада УН-а и НАТО-а. Питање могућих здравствених ризика за војнике који учествују у мировним операцијама под вођством НАТО-а на Балкану првенствено је одговорност НАТО-а и држава учесница.

Локације на Косову и југу централне Србије на којима је НАТО авијација користила забрањену муницију са осиромашеним уранијумом током бомбардовања 1999. године

Земље ЕУ које учествују у овим мисијама то чине на основу националних одлука. Међутим, ради највеће могуће отворености у питању, требало би да се одржи континуирана размена мишљења унутар релевантних надлежних тела. Ово је такође важно с обзиром на цело цивилно особље из држава чланица ЕУ које ради у активностима ЕУ, мисијама УН-а и разним невладиним организацијама. Неформална дискусија на ову тему одржана је и током ручка на састанку Генералног савета 22. јануара.

У светлу рада на овом питању, који се дешавао у оквиру различитих међународних организација, ЕУ је покренула то питање у Генералном савету 9. априла. Савет је приметио рад који су на ту тему обавили УНЕП (Unitet Nations Environmet Programme) Програм Уједињених нација за животну средину, СЗО (Светска здравствена организација), НАТО и група независних експерата који делују у складу са чланом 31 и Еуратом уговора, а који је Kомисија хитно сазвала.

Парастоси и сећања у Србији да се злочини никад не забораве

Савет примећује да до данас нису постојали научни докази о повезаности између осиромашеног уранијума и различитих болести које се јављају међу становништвом и међу особљем међународних организација које раде на том подручју. Међутим, имајући у виду здравствену ситуацију у региону Савет ће и даље пратити испитивања и поново разматрати ово питање уколико се појаве нова сазнања. НАТО је изјавио да је спреман да у потпуности сарађује са свим даљим истрагама које могу спровести поједине земље или одговорне мултилатералне организације.

Основана је радна група за размену информација у вези са могућим ризицима услед употребе муниције са осиромашеним уранијумом, у коју су такође позване да учествују и не-савезничке државе које су учествовале/учествују у KФОР-у и СФОР-у.

И овај мост је погођен НАТО пројектилом са осиромашеним уранијумом

Први састанак групе одржан је у уторак 16. јануара. Закључак на овом састанку био је да сви доступни резултати истраживања указују да не постоји веза између употребе муниције са осиромашеним уранијумом и рака, или других озбиљних болести.

Међутим забринутост која је присутна, као што сам написао, мора се узети са највећом озбиљношћу и са научним истраживањима и студијама. У интересу свих нас је да се ризици по здравље и животну средину осветле уз мултилатералне перспективе и транспарентност.

Са поштовањем, Бјöрн вон Сyдов

::::::::::::::::

Осиромашени уранијум и данас разара Србију

Видео прилог

(траје 12 минута)

:::::::::::::::::

Напомена: Једна особа у Србији (стручњак по овом питању) није могла да прикрије своје изненађење да власт у Србији није показала ни трунку интересовања за ову преписку, писмо Шведског министра одбране у коме он износи неке за нашу Србију веома корисне податке.

Никола Јанић

Скенирано писмо шведског министра одбране у оригиналу

факсимил писма из 2001. године

Извор: https://www.koreni.rs/prepiska-o-siromasenom-uranijumu-sa-svedskim-premijerom-i-ministrom-odbrane/

………………………………..

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Мега шампион Никола Јокић

Јово

Фудбал и клубови постоје због љубитеља фудбала и навијача

Gost autor

Отаџбина: Осуђујемо измишљене атентате на Вучића и хапшења родољуба!

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x