Имамо пуно право да гледамо и слушамо

СЛОБОДАН ВУКСАНОВИЋ ЗА „ПОЛИТИКУ“

 

  • Без слободних медија нема напретка ни развоја демократије. –
  • Људи су за те захтеве гинули 9. марта 1991. и ко има право да то заборави. –
  • Зашто је Милошевић послат у Хаг баш на Видовдан. –
  • Шта је са гробницама Срба у бившим републикама Јутославије. –
  • Агонију опстанка земље решити брзо. –
  • Интерес друштва је да се ДОС прегрупише за нове изборе

 

Недеља, 8. јул

Интервју водио: Јово Вукелић

 

– Наши медији нису отворени на онај начин како је опозиција то обећавала једанаеет година. Учествовао сам као организатор на свим митинзима опозиције и наши ност грађанског рата. захтеви су били да јавност буде обавештена о тим скуповима и то објективно и непристрасно. Зато, када се данас на митингу социјалиста или радикала окупи 30 или 50 хиљада грађана имам права да захтевам да РТС или ваша „Политика” објаве извештај са тог догађаја. Имамо право да видимо и чујемо шта они говоре и траже. За то сам се борио у опозицији више од деценије. За такве захтеве су гинули људи 9. марта 1991. у Београду. Ко има права да то заборави? Исто тако, данас нико из нове власти не може да покушава да поново поробљава медије и ставља их под своју контролу, било да је реч о РТС-у, Студију Б, Политици или Танјугу. То су установе које су старије од свих нас. Без слободних медија, у којима се могу видети и чути обе стране: и власт и опозиција, нема напретка ни развоја демократије у Србији – каже у разговору за наш лист др Слободан Вуксановић, потпредседник Покрета за демократску Србију.

Н а д з о р

  • Какав је Ваш став о предаји наших држављана које је оптужио за ратне злочине Трибунал у Хагу?

– Против сам изручења јер би наши судови морали да раде свој посао. Али, они га не раде, а зашто је то тако нека одговарају надлежни. Ако је наша држава већ била приморана да испоручи Слободана Милошевића питам надлежне да ли је то морало да се догоди баш на Видовдан, да ли је морало баш у ноћи уочи Донаторске конференције. Зашто сами себи наносимо још већу срамоту од оне коју нам је донела вишегодишња погрешна политика? Милошевићу је требало судити одмах после 5. октобра у нашој земљи због крађе на више избора и довођења државе у опасност грађанског рата.

Тако се стиче углед у свету. Овако како је учињено са Мклсшевићем не стиче се поштовање у међународној заједници, али поједини политичари у Србији мисле да ће профитирати ако се полтронски односе према Западу. То је грешка јер их међународна заједница због тога неће поштовати, а сваки лични профит биће краткотрај ан и на штету државе и грађана.

……………

О генералу Павковићу

О опстанку генерала Павковића на функцији начелника Генералштаба Војске Југославије Вуксановић каже:

– Чак и да је најбољи војник на свету, Павковић је наступао као острашћени активиста ЈУЛ-а и СПС-а и говорио на њиховим митинзима па је тако унизио огроман број грађана, али и старешина и војника и аихову професију. Требало је одавно да буде смењен, кад већ сам не увиђа да је требало да оде. Али, политичке околности су продужиле његову „службу” за извесно време.

…………………

О заштићеним директорима највећих предузећа

  • Да ли су наши судови способни да суде нашим грађанима оптуженим за ратне злочине?

– То очигледно није могућно у државама бивше Југославије,  а требало би да буде. За сада, масовне гробнице откопавају се само у Србији. Зашто се не откопавају српске гробнице у бившим републикама Југославије, у Хрватској, Босни и Херцеговини и зашто нема две године одговора о судбини 1.300 несталих Срба са Косова и Метохије? То је питање за владе суседних држава, за међународну заједницу и тужиоца Карлу дел Понте.

  • Видите ли излаз из кризе савезне државе?

– Неопходан је договор са Демократском партијом социјалиста Црне Горе о стварању заједничке државе и минималне федерације. Питање на које брзо морамо добити јасан одговор међународне заједнице јесте да ли су они за опстанак заједничке државе. На жалост, не видим довољно добре воље за опстанак заједничке државе ни у нашој земљи ни у међународним круговима. Оно што знам јесте да се ово питање мора решити да агонија не би трајала предуго и одвукла земљу уназад. Цео свет иде напред, бави се нормалним решавањем проблема из живота, а ми смо и даље у стварању државе и стварању Устава.

  • Како оцењујете досадашњи рад Владе Републике Србије?

– У програму економских реформи немам никаквих замерки и влада овај посао ради како је уобичајено у економијама као што је наша. У осталим областима има спорости и старих навика. Непотребно се смењују многи квалитетни руководећи људи, а задржавају се неспособни. Грађани с правом питају шта се променило у судовима, како сада ради Царина, зашто се не зауставља шверц и ко су ухваћени шверцери цигарета, кафе, дроге… Или. зашто се смењују директори малих предузећа и установа, а нико не помиње директоре највећих и најмоћнијих предузећа бившег режима. Да ли је то могуће?

……………… 

Право гласа дијаспори 

– Наша странка залаже се да наши држављани широм света добију право гласа на изборима. То је био захтев опозиције пуних 11 година. Поднели смо Скупштини Србије тај захтев и предложили закои, али је он одбијен са необјашњивим образложењем. Сада, када смо у прилици да испунимо дато обећање неко је против овог предлога ПДС-а. Ко се то плаши гласова наших исељеника на изборима, а не заборавља да те људе из дијаспоре зове да нам пруже помоћ – каже Вуксановић.

…………………

  • Како оцењујете рад Скупштине Србије?

– Републичка скупштина показује народу какве је посланике изабрао да би на следећим изборима грађанин знао кога да награди, а кога да казни.

Разлози за разлаз у ДОС-у

  • Како оцењујете односе у ДОС-у?

– Односи у ДОС-у су онакви какви су лични односи лидера. У складу са њиховим карактерима, схватањима политике и погледима на будућност државе. Пошто се у томе разликују има, као што се види, много разлика.

  • Сматрате ли да је потребно укрупњавањс политичке сцене Србије?

– То је неопходно. Уосталом, ДОС је настао због свести странака и њихових вођа да појединачно имају незнатан утицај код грађана. Сада улазимо у период када ће странке програмски морати да се групишу ако желе да даље опстану. Дужи опстанак ДОС-а уништиће разлоге за постојањем странака због увођења колективне одговорности. А кад имате овај аршин то је најкраћи пут у приватно владање државом оних који се најбоље снађу у мутној води. Због тога је у интересу друштва да се ДОС прегрупише за следеће изборе у неколико колона.

  • Какав је положај Покрета за демократску Србију у ДОС-у?

– Од прошле јесени основали смо 135 општинских одбора, а чланство нам је увећано двадесетак пута, а да при томе имамо минимално учешће у власти. Што више напредујемо имамо више препрека, али се не жалимо, јер знамо шта хоћемо. А то је одговорна власт пред грађанима, који могу да је контролишу. Политичким средствима боримо се да ово остваримо, јер смо то и обећали грађанима – закључио је у разговору за „Политику” Слободан Вуксановић.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

„Черни“ оценио да Рио Тинто угрожава долину Јадра

Prenosimo

НАТО стреми ка глобалној окупацији

Prenosimo

Рођено 50.000, умрло 108.000 људи у Србији за десет месеци

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x