Кад се добро живи добра је и влада

НЕБОЈША ЛЕКОВИЋ, ПОТПРЕДСЕДНИК НОВЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ЗА „ПОЛИТИКУ“

 

  • Они који су више од деценије упропашћавали и пљачкали државу, после само пет месеци нападају владу Србије да није довољно учинила. –
  • Није се знало ко је криминалац, а ко полицајац. –
  • Подела ДОС-а неће бити катастрофа, већ природна последица разлика, каже потпредседник Нове демократије

 

субота 7. јул 2001.

Интервју водио: Јово Вукелић

– Влада Србије постоји пет месеци и још се великим делом бави уклањањем катастрофалних резултата рада бивших влада, посебно владе Мирка Марјановића. Опљачкани су сви фондови, робне и ратне резерве су затечене празне – каже у разговору за наш лист Небојша Лековић, потпредседник Нове демократије и посланик у Скупштини Србије.

– А опозиција сада оптужује ДОС за лоше стање. Замислите ту иронију да они који су десет година уништавали ову државу и привреду и који су криви за њену пропаст не дају ни десет месеци новој влади да ради. Уз то, у Скупштини Србије врше деструкцију и успоравају доношење реформсклх закона. Они су пљачкали Србију, од ње направили „оф шор” државу у којој није плаћан порез за огромно богаћење ратних профитера, а сада су ЈУЛ, СПС и СРС незадовољни брзином промена набоље. Боље им је да ћуте, да се сакрију у „мишју рупу”, јер многи који сада галаме имају поприлично „путера на глави”, па надлежни органи сада испитују злоупотребе тих челника бившег режима“.

Лековић верује у испуњавање предизборних обећања

Говорећи о раду владе Србије, Лековић наглашава да је Министарство унутрашњих послова затекло очајну кадровску и техничко-оперативну ситуацију у свим органима:

– Није се знало ко је криминалац, а ко полицајац. Лопови и убице имали су значке полиције. Зато је МУП и морао одмах да изради нове значке. Али, полиција се није могла расформирати, јер би остали без органа реда. Стога се данас у полицији и обавља темељна провера сваког припадника МУП-а. И иако је у току темељна реконструкција, наши органи гоњења успевају да се много успешније боре са криминалом. Очекујем да ће бити  још ефикаснији када се ускоро опреме модерном техником и почну да раде новообучен кадрови.

  • Каква је ваша оцена успешности рада владе Србије?

— Животни стандард грађана је мера сваке политике. Ако добро живиш, добра је и власт и влада. Поједностављено речено, кад отворите фрижидер и видите шта има унутра, одмах знате какав вам је стандард, каква су власт и држава. Грађани су имали довољно разумевања и стрпљења и то и сада показују. Међутим, сви очекују да од јесени, годину дана после промена, почну да живе боље. Људи очекују квалитетнији живот и то им је и обећано. Од октобра би то требало и да се догоди.

Отвориш фрижидер и видиш каква је влада

  • Како гледате на рад савезне владе?

– На спољнополитичком плану ова влада је учинила највише што је могла, укључивши земљу у све међународне институције и организације, како политичке, тако и економске. Свет нам је широм отворио врата после демократских промена у Србији и пружа нам велику економску помоћ. Али, други део посла савезна влада није добро обавила. Њен главни задатак је био да успостави боље односе између Црне Горе и Србије и да очува заједничку државу. Она на том плану није учинила готово ништа.

Коалициони партнер ДОС-а у савезној влади, Социјалистичка народна партија, требало је да буде та спона за сарадњу са другом половином Црне Горе која мисли другачије од званичне власти, а чини је коалиција „Побједа је Црне Горе“.

  • Како видите решење кризе између Црне Горе и Србије?

– Нова савезна влада мора одмах да успостави дијалог са коалицијом „Побједа је Црне Горе” и да почне разговоре о заједничкој држави. Не може се правити договор о Југославији без половине Црне Горе и не може им се слати на сто Устав или други документи. Они у том послу треба активно да учествују уколико желе заједничку државу. Уставно уређење Југославије могуће је само као последица заједничког рада. Исто тако, председник Црне Горе Мило Ђукановић треба да има у виду да половина житеља те републике није за самосталну државу, већ заједнички живот са Србијом. Једноставно, заједничка држава и у политичком и економском погледу представља најбоље решење за све њене грађане, а тако мисли и Европска унија и надам се да ће свет то сада још једном јасно рећи свима у Јутославији. Ако се то догоди, државна криза ће бити лако и брзо решена, а нови Устав Југославије биће брзо сачињен. Србија је посебно заинтересована за опстанак Југославије и због решавања статуса Косова и Метохије и Војводине.

 

ДОС је будућност Србије

  • Шта сматрате добрим, а шта не у досадашњем раду ДОС-а?

– Резултати обе владе сведоче о добрим странама и делима које је владајућа коалиција већ успела да оствари и о томе сам већ говорио. Темељне реформе привредног и политичког система су у току и оне ће спречити да се држава поново нађе у ћорсокаку и изолована од целог света. ДОС је већ учинио толико да се више никада неће пру­жити могућност повратка на старо, на режим страховладе, диктатуре, пљачке државе и грађана. Обећали смо грађанима бољи живот и то обећање морамо да испунимо. Касни се са променама компромитованих кадрова у судству, тужилаштвима, државној управи и то нам грађани с правом замерају. Али, и тај посао ће ускоро да буде окончан и имаћемо јаке институције и јаку државу.

  • Колико ће опстати ДОС имајући у виду све веће разлике о важним политичким питањима?

– У ДОС-у се налазе странке левице, центра и деснице. Једном речју, чине га странке са широке лепезе политичке сцене. Окупили смо се да оборимо ненародни режим и у томе смо успели. Окупили смо се да започнемо и спроведемо темељне реформе и то управо чинимо.

……………………..

ДОС и ДСС

О издвајању посланика Демократске етранке Србије из ДОС-а у посебан клуб, Лековић каже:

– То није нишга необично. У ствари, ДСС је овим потезом само легализовао праксу која је већ дуже нреме присутна на састанцииа посланичког клуба ДОС-а, на којима су Коштуничине демократе често издвајале своја мишљења и ставове.

……………………..

Кад се једног дана деси да се у ДОС-у политички профилише више група странака, оне ће на изборима поделити наклоност бирача. Подела ДОС-а није никаква катастрофа и она неће пружити никакву шансу пораженим политичким снагама СПС-а и СРС-а да се врате на политичку сцену. У томе је њихова главна заблуда, јер мисле да ће добити прилику да се врате на политичку сцену. Мислим да су они заувек изгубили поверење грађана и да су завршили своју политичку мисију. У том смислу, странке из ДОС-а су политичка будућност Србије, без обзира како ће изаћи на неке нове изборе.

………………………… 

Французи нас надмашили 

– Изношење или удаљавањее посланика из Скупштине Србије није ништа необично. У свету, у свим парламентима, долазило је до таквих ситуапија. Кад неко омета или онемогућава рад скупштине, примењују се сличне мере према народном посланику. У Француској је тако у време првих социјалдемократских влада из парламента на сличан начин удаљено више од 150 посланика – истиче Лековић.

…………………….

  • Какав је ваш став о сарадњи СРЈ са судом у Хагу и испоручивању оптужених држављана СРЈ?

– Јасан. Ко је за сарадњу са светом онда је за сарадњу са трибуналом и обратно.

  • Који су кључни проблеми друштва које нова власт мора да реши како би очувала поверење грађана?

– Грађани морају да добију институције система као што су полиција, судови, општине у које ће имати поверења. Морају да се осећају безбедно и да имају бољи стандард. Ако се то деси, власт је испунила обећања и биће успешна. У противном, зна се шта следи.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Радиоактивни облак приближава се Европи

Prenosimo

ЕУ ЕЛИТА ГОДИНАМА ПЛАНСKИ ПРОДАВАЛА ЗЕМЉАМА ЈУГОИСТОЧНЕ И ЦЕНТРАЛНЕ ЕВРОПЕ ШKАРТ РОБУ

Јово

А хтео је само да игра тенис…

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x