Кареја место где поклоници налазе духовни спокој и мир

Олтар у испосници Светог Саве у Кареји са иконом Богородице Млекопитељнице

Белешке са Свете Горе* (3)

 

  • Света Гора, то је царство без круне, држава без војске, земља без жена, богатство без новца, мудрост без школе, кухиња без меса, молитва без престанка, веза са небесима без прекида, славопој Христу без умора, смрт без жаљења – то вам је Света Гора.”

Епископ Николај Велимировић

  • „Овде се стиче снага и мир за наставак живота, а и испаштају греси ко их има!

Монах Никодим из Испоснице Светог Саве

  • У испосници Светог Саве чува се једна од најстаријих и највреднијих икона православног света – Богородице Млекопитатељнице

 Пише: Јово Вукелић

Водич „Доброчинства“ на путовању по Светој Гори је Небојша Булатовић, он води нас девет поклоника по Светој Гори, а како би нам дочарао простор у који улазимо на Атосу цитира више пута епископа Николаја Велимировића:

Света Гора, то је царство без круне, држава без војске, земља без жена, богатство без новца, мудрост без школе, кухиња без меса, молитва без престанка, веза са небесима без прекида, славопој Христу без умора, смрт без жаљења – то вам је Света Гора.”

Мапа манастира на Светој Гори

Иначе образован и зналац руског и енглеског, Небојша је својима ангажовањем и пожртвовањем пленио нашу пажњу од првог до последњег часа путовања.

Испосница Светог Саве где долазе хиљаде православних верника сваке године да се поклоне чувеним иконама и реликвијама

Хиландарски аутобус нас води назад преко брда до луке Јовањица… Одатле бродом до прве луке и ту посећујемо и грчки манастир Ксенофонт на самој обали. Ту нас грчки монаси дочекују врло пријатељски. А потом опет трајектом пловимо ка југу полуострва Свете Горе – Атоса (Агион Орос, како га Грци зову), тачније у његов центар Кареју, градић у брдима, седиште и управу целокупне црквене администрације свих 20 светогорских православних манастира.

Трајект нас оставља у једној од лука и онда опет комбијем (путеви на Светој Гори нису асфалтирани) кроз шумовита брда путујемо 15-так километара ка Кареји. Небојша наглашава: „Стижемо у градић без иједне жене!“

Главна улица са књижарама, продавницама, пекарама и ресторанима у Кареји
Ванвремена Испосница Светог Саве на брегу изнад Кареје

За нас Србе ово место има изузетан значај: овде се наш Свети Сава замонашио, одбацио своју и обукао монашку одећу и на једном живописном брегу са прелепим погледом на залив Кареје  и остао годинама у Испосници да утврђује православну веру и код себе и ка другима. Та испосница Светог Саве, коју зову и Посница или Типикарница, је свето место које привлачи пажњу не само српских, већ и већине православних ходочасника.

Врата келије у којој је тиховао- молио Свети Сава

И стижемо на вечерње Богослужење у испосници Светог Саве. Овде је Свети Сава провео седам година у строгом посту, молитви и писању. Овде је написао и Хиландарски Типик и Светогорски Типик (Упутство за службу у манастрима) по коме се обављају службе и молитве у манстиру Хиландар и у свим осталим светогорским манастирима.

Сачекује нас чувар Испоснице монах Никодим који годинама одржава сам свету кућу и окућницу, дочекује вернике, он је човек велике духовне снаге. На Светој Гори га изузетно поштују. (О монаху Никодиму писао је колега Мишо Вујовић: https://www.in4s.net/neimar/ )У Испосници се чувају, поред чувене иконе, и друге вредне реликвије: део Крста Христовог са Голготе, део Мошти светог Василија Великог и Свете Петке. Неки наши сапутници плачу код олтара Испоснице, емоције на овом светом месту су нас већину преплавиле…

Отац Никодим својим делом доказује снагу своје православне вере и љубав према Богу

Монах Никодим добро разуме осећаје Срба и каже: „ Овде се стиче снага и мир за наставак живота, а и испаштају греси ко их има!

Велики пријатељ монаха Никодима је и руски председник Владимир Путин, који је посетио Испосницу светог Саве. Ту је био очаран иконом Богородице Млекопитатељнице. Икону је насликао Свети Апостол и јеванђелиста Лука и представља једну од најстаријих икона у свету. (Подсећамо: Руски председник Путин стигао је на Свету Гору са руским патријархом Kирилом 2016. године приликом свечаног обележавања хиљаду година присуства руских монаха на Атосу. Најпре је посетио Kареју – престоницу и административни центар Свете Горе, где се налази Храм Протата, и испосница Светог Саве, а дочекало га је 20 игумана и 20 представника монаха. А потом је био у руском манастуру Пантејлемон)

Пре неколико година послата је у Русију освештана копија иконе мајке Богородице Млекопитатељнице.

Икона Чудесна Богородица Млекопитатељница, према предању дело апостола Луке
Пут иконе Богородице из Палестине до Свете Горе

Света икона Богородице Млекопитатељнице се најпре налазила у лаври преподобног Саве Освећеног, далеко од Јерусалима. Овај велики учитељ и ктитор једине лавре на читавом истоку Сава Освећени оставио је завештање братији окупљеној око свог самртног одра, рекавши да ће један царски син српског порекла, његов имењак, након доста времена посетити његову лавру, да ће се приликом његовог поклоњења светињама померити игуманов штап, да ће по томе знати да је у питању прави човек и заповедио да му се дарује с благословом Богородичина икона Млекопитатељница.

Најзад, у 13-ом веку, архиепископ све Српске земље Сава долази на поклоњење у Палестину. У великој лаври светог Саве Освећеног монаси Светом Сави саопштавају завештање светог Саве Освећеног о поклону: поред чудотворне иконе Богородице Тројеручице и штапа-патерице, дарују му и икону Богородице Млекопитатељнице.

Келија- Пећина у којој се молио Св. Сава (снимио. М. Вујовић)

На повратку из Палестине у Србију, свети Сава најпре одлази на Свету Гору Атонску, у свој манастир Хиландар, и дарује манастиру на неодузимљиво наследство и драгоцени украс икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице, поставивши је у цркву карејске келије манастира Хиландара, такозване Поснице или Типикарнице. Ваља напоменути да је ову икону, насупрот обичају заједничком за васцелу Источну Православну Цркву, свети Сава поставио на иконостас не са леве стране Царских двери, већ са десне, дакле на место где увек стоји икона Христа Сведржитеља. Ипак, у овој цркви Господ Сведржитељ и данас стоји са леве стране Царских Двери, где је уобичајено место Богородичине иконе.

Центар места Кареје, административног и духовног седишта православих манастира и монаха на Светој Гори

Богородица Млекопитатељница је једно од најлепших остварења Византијске уметности и зато има и велику уметничку вредност. Она зрачи посебном енергијом и топлином, необична је, јер Богородица доји дечака Исуса Христа.

Конак смо у Кареји нашли код руског монаха Јосифа, који је на Свету Гору стигао још 1980. године, побегао је од прогона комунистичког режима Брежњева и никада се у Русију није вратио. Он је овде саградио леп, уредан и чист дом са пансионом за поклонике из Русије и Србије. Његова гостопримљивост је топла и искрена, сви се опуштамо као да смо код куће.

Мир и тишина, уз шуме и потоке, окружују ово свето место па верници овде лако налазе духовни спокој и мир. Уз бројна света места, цркве, скитове, келије и храмове, а понајвише уз свете монахе и испоснике јаке вере и карактера.

* Манастир Хиландар и још неколико манастира на Светој Гори посетио сам недавно са агенцијом „Доброчинство“ и ово су моје забелешке са тог јединственог путовања

…………………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

О здрављу деце имају обавезу и право да брину само родитељи

Prenosimo

САД, NATO и Запад су од почетка били против постојања заједничке државе Србије и Црне Горе

Јово

Стално кршење Устава, узурпација туђих права и прекорачење овлашћења

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x