Чудотворна лоза Светог Симеона са Хиландара

Лековита лоза Светог Симеона (Стефана Немање) се годинама чува и негује рукама Хиландарских монаха

Белешке са Хиландара * (2)  

  • Уз сам зид манастира Хиландар расте већ осам векова винова лоза (бело грожђе) у чија лековита својства за добијање порода многи православни, али и други верници полажу велике и искрене наде
  • Пред започињења поста, супружницима се читају молитве за добијање порода. То може учинити њихов духовник, исповедник или парох који ће и даље по искреној љубави молити за здравље и умножење породице. Истовремено за супружнике се моли и хиландарско братство.
  • Са нама су били путници који су посетили манастир тражећи помоћ у добијању потомства у својим браковима

Пише: Јово Вукелић

У једној просторији манастира Хиландара монаси чувају више од 20 хиљада писама верника из целог света, који се обраћају за помоћ братству како би добили лековити изданак лозе Светог Симеона  Мироточивог.

И у нашој групи агенције „Доброчинство“ путовао је младић који је тражио лек за себе и супругу у Хиландару како би добили пород. Владимир трага за решењем проблема и каже:

„Верујем у моћи чудотворне лозе Светог Симеона. Знам парове у Србији којима је помогла лоза и цела процедура молитви и поста да добију потомство. Надам се успеху и у нашем случају!“

Богородичин врт опасава манастир, храм и цело двориште унутар зидина и Хиландарског комплекса са лековитом лозом Светог Симеона

Монаси из манастира желе сваком да помогну, сваком ко тражи помоћ и верује у моћи исцељења и добијања здравог порода. Кажу да се у оној соби налазе писма људи из Америке, Грчке, целе Европе, наравно и из Србије, Русије…Свима њима је братство манастира одговорило, без обзира на веру, и потом помагало да спроведу строгу процедуру. Она подразумева строги пост на води и молитве.

У манастирској продавници реликвија и књига, меда и вина, уља… испред мене у реду на каси стоји елегантан средовечни човек обучен у црну мајицу и црне панталоне. Он купује навелико књиге о Хиландару и скупље иконе Богородице тројеручице  (које стају од 300 до 500 евра), бројанице, дрвене и сребрене крстиће, тамјан, прибор и уље за кандило, мед, флаше вина… Предмети су спаковани  у неколико великих кеса, а рачун је више од хиљаду евра… Чујем да га неко ословљава по имену Бењамин. (Поменуто мушко лично име Бењамин (Бенџамин), врло је популарно у Турској; Мађарској; Шпанији; Великој Британији; Француској; Португалији, Америци, као и у Русији, Украјини; Молдавији и Белорусији. Име се помиње и у „Библији“, а значи „мушкарац који је срећан, најбољи“; „онај који је син среће или носилац среће“; „онај који је рођен срећан, који доноси срећу“…)

Нешто касније, под настрешицом, где је преко пута улаза у манастир, једино дозвољено пушење срећем поново Бењамина, који је страствен пушач. Има мањак цигарета па се код присутних интересује да ли би му неко продао кутију или две цигарета…

И ове јесени лековито грожђе на лози Светог Симеона Мироточивог (Стефана Немање) је обилно родило (снимњено на Преображење господње, 19. августа)

Одједном из разговора сазнајемо да је Бењамин муслиман! Родом из Зенице! Он прича да је учестовао у борбама 90-тих као младић у Босни, био тешко рањен на Влашићу и да се опоравио у болници у Немачкој. Каже ми:

„Погодио ме шрапнел изнад кука, рана се затровала, добио сам сепсу, једва сам остао жив…Од тада 1993, од изласка из болнице живим у Немачкој, у Франкфурту, успео сам касније у послу, имам 50-так запослених, добро зарађујем“…

Бењамин је вероватно променио веру (можда и име), он и супруга желе пород, дошао је овде да покуша са лековитом Хиладарском лозом. У Немачкој је покушао све што се могло предузети, али помоћи није било.  Бењамин зна да парови који желе да добију дете морају, према Хиландарској процедури, бити венчани у православној цркви… Вероватно је и то учинио, јер чудотворно деловања лозе, без спровођења целог процеса молитви, неће уродити плодом.

Али Бењамин чврсто верује у помоћ благородне лозе Светог Симеона. И он зна за истиниту причу из писаног документа из 1585. године. Тада је турски ага, који није имао порода, помоћу лозе Светог Симеона добио децу. После десет година дошао је са најстаријим сином у Хиландар, да га остави манастиру на дар, говорећи:

“Ово сам дете од вас добио, па га вама и враћам”. Но, хиландарски монаси му одговорише: “То ти је дете Бог подарио, на молитве нашег оца Симеона, па нека код тебе и остане, а своју захвалност према нашем манастиру можеш да изразиш на неки други начин”.

Манастир Каково на метоху-поседу манастира Хиландар

Тада ага поклони Хиландару велико имање недалеко од Свете Горе (око 10 хиљада хектара шума и земље), на коме настаде метох и економија Хиландара, манастир Kаково, који и данас постоји.

Метох  смо посетили на повратку из Свете Горе, ту се производе различити артикли за потребе манастира. (Каково се налази око пет километара од места Јерисос и 20-так од луке Уранополис, одакле полазе трајекти за Свету Гору).

Хиландарски монаси сваком вернику који то затражи дају мали пакетић (парче орезане лозе и три зрна осушеног грожђа), уз детаљно упутство за употребу. Супружници поступају по тзв. Хиландарском посту, у трајању од 40 дана, након чега узимају плодове свете лозе, пију освештану воду у којој је изданак лозе.

Бело грожђе на лози светог Симеона у манастиру Хиландар

Тај Хиландарски пост се сматра најтежим. Пости се строго, на води. Суботом, недељом и празницима разрешен је пост на уљу.

Пред започињење поста, супружницима се читају молитве за добијање порода. То може учинити њихов духовник, исповедник или парох који ће и даље по искреној љубави молити за здравље и умножење породице. Истовремено за супружнике се моли и хиландарско братство.

Млада жена, која жели пород, у молитви

Свих 40 дана врши се молитвено правило из хиландарског упутства. Парче орезане лозе се ставља у 650 гр. освећене воде, од које свако јутро супружници пију по једну чашу, на празан стомак. Затим се првобитна количина воде стално надопуњује.

Свакодневно се врши 50 великих земних поклона и то: 25 ујутру, пред иконом Господа, уз молитве Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешну/грешног, као и 25 пред спавање пред иконом Светог Симеона Мироточивог, уз молитве Преподобни оче Симеоне, моли Бога за нас.

На крају следи исповест, причешће и узмање грожђа. Након поста од 40 дана, супружници се исповеде и причесте након чега муж узима једно зрно грожђа, а жена два зрна грожђа. Све даље је у Божијим рукама.

Чудотворна лоза са Хиландара заштићена је и подупрта дрвеним оквиром да се не би поломила

Наша посета Хиландару пала је баш на Преображење господње, 19. августа, када се сва природа преображава и од тог дана може се брати и јести грожђе.

У томе је садржана и нада свих који траже помоћ и исцељење у светињама, да се од маловерујућих или неверујућих људи преобразимо у људе који чврсто верују у Христа. На тај начин отварамо сопствени пут ка Христу и Христов пут ка нама. И тада се оствари оно за шта смо се толико молили.

* Манастир Хиландар и још неколико манастира на Светој Гори посетио сам недавно са агенцијом „Доброчинство“ и ово су моје забелешке са тог јединственог путовања

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Расплиће се Гордијев чвор око гасовода „Северни ток 2“

Јово

Патријарх српски Порфирије уручио архиепископу Стефану Томос којим се потврђује аутекефалност МПЦ – Охридске Архиепископије

Prenosimo

У Петњици све спремно за приказивање филма о ратном злочинцу Осману Растодеру

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x