Бесмртна криминална штеточина Михајловићка

Михајловићка бацила десетине хиљада евра на шминку и фризере, споља гладац, унутра труло

Зашто Председник Србије годинама у Влади трпи Зорану Михајловић

  • Министарка која отворено ради за странце и штити и спроводи њихове интересе, и то не крије, главни је кривац за драматично уништење ЕПС-а и целокупног енергетског сектора
  • Видела је, као и сви ми, да потпуна незналица, печењар Милорад Грчић води ЕПС у пропаст, али га је подржавала четири године да што више упропасти гиганта како би ЕПС за бадава купили спонзори за које она ради.
  • И Вучић је тај јавашлук толерисао и пуштао до крајњих граница да народски речено, „сва маст оде у пропаст“. Зато су губици ЕПС-а сада скоро 2 милијарде долара, а биће ове јесени и зиме још и већи!
  • Уместо да пред надлежним органима Михајловићка одговара за озбиљне пропусте и милијарде губитака који су направљени у енегетском сектору за који је била одоговорна – она ће и у новој влади опет добити важну функцију, захваљујући Вучићу, јер они раде за истог страног газду већ читаву деценију
  • Нечасна улога Михајловићке јасно је видљива и у дугогодишњем протежирању штеточинског посла истраживања литијума у долини Јадра и покушаја изградње рудника од фирме Рио Тинто

 Пише: Јово Вукелић

Дати у руке управљање ЕПС-ом, Милораду Мићи Грчићу, потпуном аматеру и незналици, без икаквих стручних знања од 2016. године до почетка ове године значило је да председник А. Вучић и Зорана Михајловић, министарка енергетике, свесно и намерно ово важно државно предузеће воде у банкрот и сигурну пропаст. То се и десило.

Грчић је до тада у јавности био познат као власник сеоске печењаре „Фантазија“ која је углавном пекла прасиће „са хрскавом корицом“ као да је то нека посебна вештина, а чиме се свуда јавно хвалио Милорад Мића Грчић.

Рођен 1970. године (вршњак са министарком Зораном Михајловић) он је са 46 година постао вршилац дужности директора ЕПС и то је био (незаконито четири године) док није отишао са функције јануара 2022. године. Грчић је до 40-тих година живота стигао до неке средње школе школе у Обреновцу. А онда је изненада у 42 години, 2012,  нагло дипломирао на не баш престижном приватном Универзитету Educons у Сремској Каменици и постао економиста!

Сарадња губиташа: Милорад Грћић и Зорана Михајловић, енерготандем који је направио милијарде губитака и упропастио ЕПС

Таквој нестручној особи која је имала до тада највише искуства у организацији набавке, клања и печења прасића (а и то посредно) поверен је на управљање највећи српски енергетски гигант, систем ЕПС!

Да подсетимо, одмах по дипломирању постављен је октобра 2012. од стране Српске напредне Странке (СНС)  за вршиоца дужности директора „Колубара“!?

Грчић купио прислушне уређаје у ЕПС-у за два милиона евра

Вечита министарка енергетике Зорана Михајловић, која већ деценију отворено ради за странце и штити и спроводи њихове интересе, и то не крије, главни је кривац за драматично уништење ЕПС-а и целокупног енергетског сектора. Она се, као стручно и одговорно лице лице, није супроставила одлуци Вучића да постави Грчића на тај положај. Видела је, као и сви ми, да потпуна незналица, печењар Милорад Грчић води ЕПС у пропаст, али га је упорно подржавала четири године да што више упропасти  гиганта како би ЕПС за бадава купили страни спонзори за које она ради, а вероватно и због сијасет других интереса, што личних што партијских.

Зорана Михајловић и Милорад Грчић су све уговоре потписивали заједно, у “пуном сагласју”

Постављен да слуша Вучића,  Грчић је већ на почетку мандата неразумно потрошио огромне своте државног новца. Наиме, како тврди Милан Ђорђевић, тада председник Синдиката Електропривреде Србије,  Грчић је новац ЕПС-а „потрошио на куповину прислушних уређаја, на хиљаде бубица и камера, као и на софтвер вредан око два милиона евра од фирме IntellSec. Ова необјашњива куповина у једном од најважнијих система у држави, потпуно супротна опусу рада овог државног предузећа изазвала је велики скандал у јавности. Нико није могао да објасни зашто је ова прислушна скаламерија потребна ЕПС-у? Министарка је ћутала.

Вероватнио су врх БИА и председник Вучић дали налог за ову набавку, јер је афера заташкана и уређаји ЕПС-а су наставили да врше прислушкивање ко зна којих лица у Србији. Међу набављеним софтверима су и они који служе за прикупљање и анализу личних података, лозинки са друштвених мрежа, декодирања учитаних података.

И Вучић је тај јавашлук толерисао и пуштао до крајњих граница да народски речено, „сва маст оде у пропаст“. Зато су губици ЕПС-а сада скоро 2 милијарде долара, а биће ове јесени и зиме још и већи!

Нови намештај Грчић платио 33 милиона евра, а ЕПС у губицима  стотине милиона евра

Пошто није знао да ради оно што треба у ЕПС-у он је тих дана одлучио да обнови намештај у предузећу па је на нови луксузни намештај потрошио чак 33 милиона евра, у време када је предузеће већ грцало у огромним дуговима.

Најскупљи и најбољи одлагач у копу Колубара је изгорео због непажње и нестручности кадрова

Нико ни на та упозорења из ЕПС-а од државних органа и Владе Србије није реаговао. Паре грађана Србије из државног буџета Грчић је разбацивао без икакве одговорности. Тако је он своју „пословну“ каријеру“ од печењаре Фантазија водио до потпуног колапса ЕПС-а. Било је важно да на страначке пријеме, прославе и гозбе по наруџби надређених партијских челника СНС стиже „Мићино вруће прасеће печење са хрскавом корицом“.

Будући да је око себе доводио и постављао нестручне кадрове, неспособне људе без знања и искуства и то на кључне позиције прошле јесени и зиме уследиле су велике и честе хаварије скупих машина на копу Колубара. Уз то, због лошег квалитета угља помешаног са блатом и песком (више блата него угља) о чему нико није водио рачуна заустављени су готово сви блокови у термоелектрани „Никола Тесла“. Престала је производња струје, почео је увоз електричне енергије из иностранства и дуг ЕПС је увећан за нове стотине милиона евра.

По речима саме министарке енергетике Зоране Михајловић „чак трећина система ЕПС је била ван погона“. А још 2019. године Фискални савет је анализом пословања ЕПС утврдио да се квалитет угља смањује, да су инвестиције недовољне…

Уместо да покрене истрагу о неквалитетном вођењу компаније ЕПС и предложи смену Грчића, и инсистира на утврђивању његове одговорности, министарка је са њим обилазила хаварисане погоне, потписивала уговоре и пројекте и све с њим око ЕПС-а радила заједно.

Грчић прича бајке, а министарка га слуша “про форме”, прекрштених руку, баш је брига за стање у ЕПС-у

Када је онако пуначка кренула да држи дијету морала је да се одрекне „Мићиног врућег прасећег печења са хрскавом корицом“.  То је охладило њихове односе, али је вечита министарка изгубила чак 20 килограма!

Потпуни колапс ЕПС-а у јануару 2022. и престанак рада термоелектране „Никола „Тесла“

„Прва велика хаварија у ТЕНТ-у била је 12. децембра 2021, 74 дана пре почетка рата у Украјини, а количина и квалитет угља из Kолубаре су недовољни већ више од 5 година“, наводио је Душан Никезић, потпредседник Странке слободе и правде, који се бави питањем рада ЕПС-а.

После ове тешке хаварије на копу „Колубара“ претходила је необјашњива изјава тандема Михајловић- Грчић медијима: „Србија има довољно електричне енергије, гаса и топлотне енергије и биће тако у свим данима и месецима који су испред нас“, поручили су пре непуна два месеца ресорна министарка Зорана Михајловић и в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић после обиласка радова на ревитализацији једног од блокова у термоелектрани „Никола Тесла“.

 Одушевљени осмеси кад год виде Рио Тинто: Михајловићка и Вучић

У тој заједничкој изјави коју су догађаји од пре неколико дана сурово демантовали видело се сво незнање и неодговорност водећих људи у енергетском сектору Србије.

 „Србија је своје огромне природне и производне ресурсе упропастила и зато сада увозимо струју и живимо у неизвесности да ли ћемо имати струју и грејање. Србија је ове године могла да заради 800 милиона евра од извоза, а уместо тога ћемо изгубити преко милијарду евра“, истиче Душан Никезић, потпредседник Странке слободе и правде.

Странка слободе и правде већ годинама упозорава на проблеме у ЕПС-у, са једноставном поруком: не може власник печењаре да управља највећом и најкомплекснијом фирмом у Србији и само је питање времена када ће све да се распадне. То време је дошло пре годину дана јер ЕПС већ 365 дана увози струју буквално сваки дан, што се није десило никад у историји.

Тужилаштво дало пљуску Михајловићки

Због насталог хаоса председник Вучић је тада, у јануару питао Гречића на састанку „да ли је свестан своје одговорности“. Печењар се нашао у чуду, није разумео какву и колику штету је начинио па није ништа ни одговорио.

Уследиле су Вучићеве речи: „Не знам шта бих ти рекао Мићо?“ Очекивало се да ће се Грчић повући, да ће му неко дати миг, поднети оставку…

Сем државном врху, припроста физиономија Грчића није уливала поверење у његова знања и способности

Приликом свог пада неколико недеља касније са чела најважнијег државног предузећа, Грчић је упутио писмо државном врху у којем је критиковао – министарку Михајловић. Kако је написао, „ако госпођа Зорана Михајловић остане на челу Министарства рударства и енергетике дуже од три месеца, ако буде водила то министарство и један једини дан после избора (у априлу), наш електроенергетски систем је осуђен на смртну казну, на потпуну пропаст. Михајловићка ради за своје менторе из западних амбасада и своје пословне партнере“, закључује Грчић.

Од тог писма прошло је много месеци, нико на њега није реаговао. ЕПС је наравно пропао пре тога и још се не опоравља, а Михајловићка је уместо да поднесе оставку

поднела кривичну пријаву против Грчића!? На овакве оптужбе, посебно кад долазе од неког ко је до јуче био на челу великог државног предузећа, морало је да реагује тужилаштво и други државни органи. Ма колико Грчић био некомпетентан, то не мора да значи да поводом овог писма није у праву. Државни органи су морали да га испитају и да истраже све околности за тако озбиљне оптужбе које је написао. Али, власт је игнорисала то што Грчић тврди омогућавајући Михајловички да настави свој посао, чиме јој је индиректно пружена подршка у томе што ради.

Михајловић је оптужила бившег првог човека ЕПС-а „да је прекорачио границе свог службеног овлашћења, несавесно поступао у вршењу службе, угрозио енергетски систем, те да је нанео држави штету од 500 милиона евра“. Штета је наравно била дупло већа.

Одлуке о Рио Тинту потписивале су Зорана, Ана Брнабић и Ирена Вујовић, тројка од поверења А. Вучића

А све што је годинама лоше рађено, рађено је под прећутним благословом актуелне власти, њеног несолидног министровања и небриге Вучића, који је однекуд извукао Грчића са његовим прасићима и „хрскавом корицом“.

Није могла да сакрије свој очајан рад у сектору енергетике, али правила се као да се то ње не тиче.

О стању у ЕПС-у, бахатом расипању новца и енормним платама могли би још да пишемо како је то чинио и Фискални савет, али то нема смисла, јер државни органи ништа до данас нису предузели да утврде ко је одговоран за оволику штету, а ништа није урађено ни да се престане са таквом праксом.

Да фарса буде потпуна потрудило се државно тужилаштво пре два-три дана које је одбацило кривичну пријаву против Гречића, јер је утврђено да је он само био генерални директори ништа више, а да су за штете криви нижи руководиоци ЕПС-а?!

Тако је блиска сарадница Грчића и писац кривичне пријаве министарка Михајловић добила пљуску. Она која је министар у свим владама СНС од 2012. године стално се хвалила и хвали како свако јутро устаје врло рано, јер одлази код личног фризера и потом код шминкера. На тај луксуз потрошене су за деценију десетине хиљада евра. Уосталом, да ли ико, сем шминкерке, зна како заиста изгледа лице Зоране Михајловић испод наслага крема, пудера, боја, талкова и лакова, колико ли је естетских операција урадила…

Девојка за све
Министарка целу деценију: Девојка за све – била је опседнута да засењује лепотом или простотом и неукусом

Ова средовечна жена (53), била је одани слуга Вучића и како би народ рекао „девојка за све“:

  • Потписала је „Лекс специјалис“ за Београд на води који је избрисао обалу реке Саве и загушио Београд;
  • Потписала је просторни план рудника Рио Тинто у Лозници чиме се уништава пољопривреда највећег дела плодне Мачве и угрожава водоснабдевање великог дела Србије;
  • Потписала повећање субвенција за пет пута Минихидроцентрала (МХЕ) због чега су мафијаши уништили највећи део планинских река у Србији

Како је последњих три године њено Министарство објединило рударство и енергетику направљена је акција „зеленог рударства“  на простору целе Србије што је довело до давања десетина дозвола за истраживање отровног литијума по Србији и масовних протеста локалног становништва и многих НВО покрета за заштиту природе.

Али, највећи бес грађана изазивало је и изазива понашање министарке у градњи рудника литијума у долини Јадра код Лознице. Побуна је била масовна и стигле су преставке са предлогом забране свих радова са десетинама хиљада потписа.

Као економски лобиста компаније Рио Тинто и других америчких и западних мултинационалних фирми она се понашала и понаша слободно лобирајући за њихове интересе, без опасности да због тига буде критикована или смењена.

Као члан Трилатералне комисије и Ист-Вест Бриџ групе министарка има подршку многих истакнутих у утицајних личности из земље и иностранства.

Протести народа против Рио Тинта су били најбољи одговор лобистима Рио Тинта, какава је З. Михајловић

Министарка Михајловић и Влада Србије морају сносити и материјалну одговорност због чињенице да су знали шта се дешава у ЕПС-а, а нису предузели ништа да се спречи производни и финансијски колапс.

Немогуће је да за највећу штету у привреди Србије, нико не буде одговоран, нарочито ако знамо да се у ЕПС-у није догодила природна, већ кадровска/људска непогода“, констатује Никезић.

А Александар Вучић и СНС, који су свесно именовали нестручно руководство морају сносити политичку одговорност.

Знајући да ће бити поново министарка Михајловићка ових дана храбро напада Лаврова, Русију и Путина… Државни и национални интереси Србије њу никада нису интересовали.

………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Најважније је поимање народа – да се од овог у чему смо нема шта очекивати

Gost autor

Бојкот као средство ослобађања

Јово

Сорош повећава власништво у пољским медијима

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x