Уче децу да могу сама да бирају пол, независно од рођења!

СKАНДАЛ У УЏБЕНИKУ БИОЛОГИЈЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД

  • Према речима правних стручњака, појмови који се користе у овом уџбенику супротни су законима Србије.
  • Полни идентитет мушкарца и жене утврђује приликом рођења и одмах затим региструје код матичара.
  • Ово није први пут да “Kлет” промовише противзаконске и по ову државу и народ штетне уџбенике, а да при томе има скоро па монополски положај – упозорава Миша Ђурковић.

Да сами могу да одреде ког су рода, односно, да то што су рођени као дечак или девојчица и не мора да буде тако, сазнаће на часу биологије ученици који су пре неколико дана кренули у осми разред. Они ће биологију учити по новом програму који је упакован у уџбенике издавачке куће Kлет”, а који се разликује од оног по коме су учили годину дана старији ђаци.

  • С временом свако од нас развија свој осећај припадности мушком или женском роду, то јест родни идентитет, а род и пол не морају се нужно поклапати код сваке особе – пише у лекцији “Полни и родни идентитет”.
Неодговорна теза: Међуполних особа има “више него, на пример, риђокосих”

Осмаци ће у делу лекције у коме се објашњава полни идентитет сазнати да постоје особе мушког пола, особе женског пола и међуполне особе, као и то да је међуполност релативно честа и да међуполних особа има “више него, на пример, риђокосих”. Међутим, није познато на основу чега је направљено то поређење, јер се прецизно не зна колико има једних, а колико других.

Уџбеник Биологије издавачке куће Клет и Вулкан садрже незаконите делове текста, супротне Уставу Србије о полу и равноправности

А у делу који објашњава “родни идентитет” каже се да постоје особе мушког рода, особе женског рода, трансродне особе и родно неутралне особе. На месту где се говори о дискриминацији објашњава се да “нам друштво често намеће да род и пол морају да се подударају”.

У уџбенику има и савета: “Адолесценција је време у коме себи треба дати времена и сасвим је у реду ако си збуњен/а, ако се још не проналазиш. Проћи ће још неколико година док не успеш себи да разјасниш шта заиста желиш и шта осећаш. Зато треба да разговараш са неким старијим и искуснијим… Психолог је добар избор.”

Наставници и родитељи с којима смо разговарали сматрају да се на овај начин погрешно представља једна осетљива тема у осетљивом животном добу. Један наставник биологије, који није желео да му помињемо име, сматра да се против оваквог наметања свако треба борити на свој начин.

Ја ову лекцију нећу да предајем. Прескочићу је. И то је мој начин борбе. Свако треба да устане на свој начин, а не да стално чека да неко други нешто уради – наводи наш саговорник.

Полни индентитет се региструје приликом рођења код матичара

Према речима правних стручњака, појмови који се користе у овом уџбенику супротни су законима Србије.

Тако у адвокатској канцеларији “Радић” истичу да се у овој лекцији користе ставови и појмови за које нема основа у Уставу, Породичном закону, Закону о матичним књигама, јер се полни идентитет мушкарца и жене утврђује приликом рођења и одмах затим региструје код матичара.

Они наглашавају да закони који су сагласни с Уставом регулишу пол, а да је све друго противзаконито.

Миша Ђурковић указује на велике пропусте надлежних органа у вези садржаја у уџбеницима

Да подсетимо, ова канцеларија је пре више од годину дана поднела Уставном суду Србије и иницијативу за оцену уставности Закона о родној равноправности, јер сматра да одредбе из овог прописа нису у складу с Уставом. Уставни суд међутим, још није донео одлуку.

Да је уџбеник биологије за осми разред у супротности с прописима сматра и Миша Ђурковић, научни саветник у Институту за европске студије. Ђурковић је раније за наш лист навео да за његово пуштање у школе треба да одговара онај ко је одобрио његову употребу, дакле Завод за унапређивање образовања и васпитања.

-Ово није први пут да “Kлет” промовише противзаконске и по ову државу и народ штетне уџбенике, а да при томе има скоро па монополски положај – упозорава Ђурковић.

Он истиче да је ово још један доказ да издавање и набавку уџбеника треба преиспитати и вратити под државну контролу.

По процедури, ауторе уџбеника бирају издавачке куће, стручну оцену квалитета рукописа уџбеника даје Завод за унапређивање образовања, који испитује са својим комисијама и рецензентима да ли је уџбеник написан на основу усвојеног програма и да ли су поштовани стандарди квалитета. Ако је Завод дао позитивно мишљење, шаље га министру просвете, који потписује решење о одобравању уџбеника.

Линк

https://serbiantimes.info/skandal-u-udzbeniku-biologije-uce-decu-da-mogu-sama-da-biraju-pol-nezavisno-od-rodenja/

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Хоће ли се српски језик и ћирилица вратити из прогонства

Gost autor

Забрањен увоз хране из Србије

Prenosimo

Чаробних хиљаду победа Новака као из бајковите „1001 ноћи“

Јово
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Извор: Између сна и јаве […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x