Раскринкана Сорошева мрежа судија у Европском суду за људска права

Заседање Европског суда за људска права

Судница пуна судија Сорошеваца, а правде нигде

  • Европски центар за право и правду открио да су најмање 22 судија Европског суда за људска права у Стразбуру бивши сарадници разних НВО, од чега је највише плаћаника Фонда за отворено друштво Џорџа Сороша
  • Непристрасности у Суду за људска права није могло бити, а сукоб интереса је очигледан, јер су судије биле на платном списку Фонда за отворено друштво
  • Европска комисија дуго одбијала било какве одговоре на овај скандал и ћутала
  • Али, Савет Европе, прихватио је чињенице које је открио Европски центар за право и правду
  • Дат предлог да се до краја 2024. Године преиспитају ефикасност садашњег система селекције и избора судија Европског суда за људска права
  • Брука: Уместо највишег симбола заштите људских права судије Европског суда постале симбол гажења људских права

Пише: Грегор Пупинк, директор Европског центра за право и правду

Након извештаја о повезаности 12 судија са организацијама које финансира Сорош, амбасадори 47 држава су признали проблем сукоба интереса

Има већ годину дана како су амбасадорима 47 држава чланица Савета Европе постављена три писана, веома незгодна питања која су поднели посланици европског парламента, а тичу се „систематског проблема сукоба интереса између НВО и судија “ и испитивања о средствима која треба да се предузму за „обнављање интегритета Европског суда за људска права (ЕСЉП)“.

Пред владе држава чланица Савета Европе поднет је захтев поводом објављивања извештаја Европског центра за право и правду о НВО и судијама EСЉП који је открио да су најмање двадесет двоје од последњих сто судија Европског суда за људска права бивши сарадници седам НВО и да су веома често судили у случајевима које су њихове бивше НВО подносиле пред суд, што је очигледан сукоб интереса. Међу овим НВО, Фонд за отворено друштво Џорџа Сороша издваја се по томе што су дванаесторица његових сарадника постали судије у Стразбуру и што финансира преосталих шест НВО које се помињу, некад и веома обилно. Масивно присуство судија које потичу из исте мреже НВО сведочи о уплитању великих фондација и приватних НВО у европски систем за заштиту људских права, што доводи у питање његову непристрастност.

Зграда у Стразбуру где се налази Европски суд за људска права

Открића овог извештаја – која су обишла свет – изузетно су озбиљна, али су наишла на тишину Европског суда за људска права и одбијање Европске комисије и неколико влада да пруже одговоре, до те мере да негирају очигледно. Највећа подршка извештају дошла је од Сергеја Лаврова, руског министра спољних послова (реакције на извештај можете погледати овде).

Страховало се да ће 47 амбасадора – који чине целину врховне установе Савета Европе од које зависи Европски суд – заташкати то питање под изговором немогућности да пруже заједнички одговор. За дивно чудо, то није био случај: пружили су одговор, али са шест месеци закашњења…

Очекивани скандал: Џорџ и Алекс Сорош нису могли спречити да се сазна истина и избегне брука

На први поглед одговор делује углађен и договорен, али ако се чита између редова – као што и треба чинити са дипломатским документом – јасно се виде одређени наговештаји.

Пре свега очигледно је да амбасадори ни у једном тренутку не негирају, нити покушавају да умање реалност чињеница изнесених у извештају Европског центра за право и правду, на које су посланици указали. То је само по себи кључно признање, које нисмо могли чути од Европске комисије.

Савет Европе, дакле, прихвата чињенице које је открио Европски центар за право и правду.

Шема Сорошевог финансирања широм света, па и у Србији

Одговор се састоји у подсећању на потребе да се „гарантује највиши степен квалификација, независности и непристрасности судија Суда“, као и у утврђивању мера које су предузете у том циљу. Амбасадори су такође изнели жељу да „до краја 2024. године, у светлу стеченог искуства, преиспитају ефикасност садашњег система селекције и избора судија Европског суда за људска права“.

Дајући јасан рок, амбасадори су јасно ставили до знања да ће се ускоро отворити прилика да се измени модалитет избора судија, чиме би био отпочет рад на промени актуелне ситуације.

Случајно су на дан објављивања овог одговора амбасадорима постављена још два питања из извештаја Европског центра за право и правду.

Уместо да их штите људска права су гажена у европском храму људских права (Карикатура Коракс)

Прво гласање за избор следећег судије који ће представљати Белгију у Европском суду за људска права – 9. априла – било је неповољно по кандидата који је био на платном списку Фонда за отворено друштво, што се одавно није десило. Финално гласање предвиђено је за 20. април пред Парламентарном скупштином Савета Европе.

Пораз Фонда за отворено друштво, упркос његовој моћи, био би победа независности Суда, и обрнуто.

……………………….

Превод са француског Јован Вуковић

Извор Valeursactuelles.com

Линк: https://www.standard.rs/2021/04/19/raskrinkana-soroseva-mreza-u-evropskom-sudu-za-ljudska-prava/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Скривене поруке уметника отвореног срца

Јово

Сиромашна Србија беспотребно поклањала милионе евра богатим Арапима како би они били још богатији

Јово

Приморавање НАТО земаља да признају руске интересе и нове границе Русије

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Извор:Стандард- Између сна и јаве […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x