Припреме да се Косово и Метохија отпишу из Србије

Газиместан,место које инспирише српски национални дух већ вековима

О Косову, роде, да ти појем

  • Србљи ће да ћуте кад се буду мењала имена улица, тргова и скверова српских државника и јунака, јер ће их у међувремену напредни другосрбијанци и западне НВО убедити да су Милош Велики и Карађорђе водили незаконите устанке против легалне турске власти, да је набијање на колац измишљотина, да је данак у крви била добра прилика да младићи брзо напредују у војној служби, да је …
  • С ким ли је савремени сведржитељ договорио отпис Косова и Метохије и када ће то оверити?

 Пише: др Вељко Ђурић Мишина, историчар

 У овим туробним временима, у којима је главна тема (предстојећа?) издаја Косова и Метохије, сетих се једног детаља мог животописа: Пре 33 године, тачније 1989. објавио сам у „Православљу“, гласилу Српске Патријаршије, кратак текст под насловом „Далматинско Косово и Косово и Метохија“. У ствари, то је био део текста објављеног у београдском недјељнику НИН. Рачунао сам да ће мало ко то прочитати али сам превидео да је у тим годинама умирућег комунистичког система било довољно оних којима је то био посао: читали су „између редова“, трагајући скривене поруке које су се криле у речима!

Потом су писали службене белешке и достављали онима горе, на одлучивање. Ускоро су се укључили челници разноразних политичких организација Сплита, Далмације и Хрватске. Тако сам, пуким случајем, постао име које је нападано због јавно написаних речи које су упозоравале да ће све оно што се дешавало припадницима српског народа на Косову и Метохији ускоро догађати Србима у Далмацији.

Данас, после 33 година од тада, Срба готово и да нема у Крајини нити Далматинском Косову. А Косово и Метохију спремају да отпишу од Србије!

Део српског народа је недостојан својих предака

Рођен сам у месту које је око 40 километара југоисточно од Далматинског Косова. А о Косову и Метохији сазнавао сам од стрина и баба. Неке од њих знале су готово комплетан косовски циклус народних песама, а то су обично исказивале оних дана када би код нас долазио рођак који је имао гусле и знао да гусла. Тако сам стекао прва сазнања о Косову, Лазару, Обилићу, Бранковићу…

Касније сам сазнао о балканским ратовима у којима је освећено и враћено Косово…

Као гимназијалац имао сам обавезу да читам стихове и текстове познатих српских књижевника. Један од њих, Милан Ракић, дипломата и ратник у Првом балканском рату, оставио нам је много родољубивих песама које су генерације и генерације ученика знале напамет. Једна од њих, „На Газиместану“ написана на почетку 20. века, у десетерцу, има две целине: прва говори у косовским јунацима, то јест о славној прошлости, док је други посвећен савременим данима у коме песник наглашава губитак родољубља. Једна од строфа гласи:

„Данас нама кажу, деци овог века,

да смо недостојни историје наше,

да нас захватила западњачка река

и да нам се душе опасности плаше!“

Мада у наставку потире те речи наглашавајући да је спреман на велику жртву, потоњим генерацијама је оставио у аманет обавезу да преиспитују себе и своје време.

Век и деценију година касније, садашњост нам на много примера указује да је део српског народа недостојан својих предака, да је баталио светлу прошлост, окренуо се лажима које долазе са запада.

Школи Свети Сава  добила име Халифа бин Заид ал Нахјан 

Хајдемо да ову тврдњу поткрепимо примерима:

  1. Први и највећи светитељ у нашем православљу, Свети Сава, задужио је за вјек и вјекове српски народ. Народ је, међутим, уз неки благ глас противљења, прихватио промену имена основне школе у селу Дојевиће, у крају у близини манастира Студенице, неки кажу близу места где је светитељ и рођен, из „Растко Немањић Сава“ у „Халифа бин Заид ал Нахјан“. То је 2016. године озакоњено кроз Привредни суд у Краљеву вољом напредно-радикалног сведржитеља и његових слугу! Србљи „муком поникоше и у црну земљу погледаше“ – ни реч протеста се не чу!

То значи да ће бити све исто када поменути буде мењао имена београдских улица Милоша Великог и Карађорђеве, Србљи ће да ћуте јер ће их у међувремену напредни другосрбијанци и западне НВО убедити да су та двојица водили незаконите устанке против легалне турске власти, да је набијање на колац измишљотина, да је данак у крви била добра прилика да младићи брзо напредују у војној служби, да је …

Јован Дучић и Милан Ракић: Два песника и великана српске националне мисли и српске књижевности
  1. У балканским ратовима 1912-1913. године српска војска повратила је на сабљи крајеве који су биле под турском окупацијом више од четири века а који су пре тога били део земаља Немањића. После Првог светског рата и великих победа и прилика да Србија уједини територије на којима је српски народ био у већини, добили смо Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца касније Југославију.

Када се један народ поигра са историјом и одбаци оно што му је она нудила – обично стиже казна: та Југославија, створена по замисли Александра Карађорђевића, распала се у првенствено српској крви 1941-1945. године коју су проливали они које је он ујединио – онима који су их ослободили.

Српска национална младост највише пострадала од својих изрода којима је светска револуција била најважнија

Други светски рат био је поправна прилика да се отклони свака идеја о обнови Југославије али су се Срби у јесен 1941. године сврстали под више застава и започели грађански рат у коме је национална младост највише пострадала од својих изрода којима је светска револуција била најважнија.

Јосип Броз Тито нацртао је нове границе за територију Старе Србије под именом Косово и Метохија, лакше Космет. При том је издвојио оне крајеве (Пљевља и околину) што је Краљевина Србија имала и предао Црној Гори. А онда је, уз дубоку сагласност комунистичких главара Србије избачена реч Метохија па остаде само Косово!

Прослава Видовдана на Далматинском Косову

Слободан Милошевић није разумео српско национално питање па није ни спровео уједињење покрајина са остатком у јединствену Србију. Због тога је наша вишедеценијска агонија била продужена.

Они које су Англоамериканци довели на власт 5. октобра 2000. године добро су знали да нема никаквих разговора о НАТО-овом Косову. Има индиција да је вођа те екипе ДОС-а у једном моменту поменуо потребу да се разговара о Косову па је добио метак! Као опомену другима у будућим годинама!

Судећи по гласовима који долазе из Америке, од добро упућених и висококотираних у државној администрацији, двојица који се представљају као председници „Косова“ и Србије, још пре пет година договарали су размену територија. Тешко је докучити да ли су за те договоре сазнали у Патријаршији па су убрзо овдашњег сведржитеља наградили највећим одликовањем које постоји у Српској православној цркви?

Стари Манастир Свети Архангели на Космету који су били циљ Шиптарских варварских рушитеља

Овдашњи сведржитељ је добро савладао лекције када и шта треба да каже. У том послу посебно се истиче да оно што пожели да каже не би било згодно за његову напредну секту, онда потури неког од својих блиских сарадника.

С ким је договорен отпис Косова и Метохије

Пре три године је наместио да о решењу Косова и Метохије говори, такође један политички прелетач од каријере, јуловац по убеђењу, биолошки Србин из Босанске Крајине. Занимљиво је да из сведржитељеве секте о Косову и Метохији нико ко је родом из Србије још увек није казао ни једну реч! Да ли је то знак да сведржитељ и даље свађа српски народ по регионалном пореклу? А са посвађаним народом лакше ће признати „Косова“ где ће га подржати они који нису из Србије, односно са Косова и Метохије.

И на крају, да завршим подсећањем да сам припадао групи оних који су упозоравали да ће судбина Далматинског Косова предодредити судбину Косова и Метохије. (Мој текст „Пропаст западног Српства“) У том контексту треба посматрати и договор Слободана Милошевића и Фрање Туђмана о окончању рата да Србе из Крајине (Далматинског Косова) 1995. године пресели на Косово и Метохију!

Манастир Бањска на северу Косова и Метохије чува српске корене и духовне вредности православља

Остаје питање: с ким ли је савремени сведржитељ, чија је прва странка (СРС) била велики саборац политике Слободана Милошевића, а то значи и у издају Далматинског Косова, договорио отпис Косова и Метохије и када ће то оверити?

Подсећајући се на стихове из народне песме „Кнежева вечера“, нарочито оног стиха „Рђом капо док му је колена“, остаје нам нада да ће пре те историјске издаје помрачити умом или себи учинити још неко горе зло!

………………………………………

5 1 vote
Article Rating

Related posts

“Фашизовање” Србије

Prenosimo

Интервју бившег саветника Пентагона Дагласа Мекгрегора

Prenosimo

Шта се крије иза спора Венецуеле и Гвајане?

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x