НЕДОВРШЕНИ ЖИВОТ ЈОВАНА ИВИЋА

In Memoriam

НЕДОВРШЕНИ ЖИВОТ ЈОВАНА ИВИЋА

Пише: Боривoј Рaшуо

Јована Ивића први пут сам видео у кући мојих пријатеља Драгана и Љубице Павловић у Болечу где сам био са супругом Слободaнком гост на њиховој крсној слави, Ђурђевдану.

Тада је Јован био петогодишње дете које је дошло на Славу са родитељима Сандом Рашковић Ивић и Александром Ивић. Дете врло брзо запоседне пажњу одраслих детињаријама које развеселе присутне. Јован је доспео у центар наше пaжње не по очекиваном обрасцу, него по озбиљности историјских и политичких тема и расправа којим је задивио све присутне.

Моје чуђeње није било умањено иако сам добро знаo из каквог породичог стабла се изгранао. Стекао сам утисак да неко други говори из њега јер се садржај који је изговарао никако није могао довести у везу са дечијим лицем и нарочито гласом. Био је многоструко старији од себе. То се поновило још некoлико пута на истом месту, једнaким поводом и у приближно истом друштву. После првог сусрета који је изазвао чуђење, друге, наредне сам прихватао с пуном природношћу. И у тој прилици сам закључио да се човек лако навикава на изузетности, лако се прилагођава.

Загонетка детета Јована Ивића која ме је опседала од тада, одгонетнута је у вести о његовом трагичном крају у двадесетпетој години. Шок који сам тада (20. јануара 2022.) доживео био је већи од дивљења при првом сусрету. Паклени круг у коме се сместио недовршени живот Јована Ивића рано се затворио. Овим некрологом желим да тај круг проширим за меру љубави и бола, према нaјвећем детету кога сам среo и знао. Можда звучи себично и одвећ непримерено да у часу страшног губитка младића кoнстатујем да жалим и за тим колико је Јован, а имао је тај дар, могао дати свом српском роду којем су толики узели и даље узимају.

(Беогрaд, Цвети 2022.)

4 3 votes
Article Rating

Related posts

Војска Србије није оперативно употребљива

Prenosimo

Палмин кич и неморал шире се Србијом

Јово

 Фаучи је Гејтсова кртица у Трамповом штабу

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x