„Ој Хрватска мати, Србе ћемо клати“ одјекивало Боровом за Православни Ускрс

Хрватска живи у нацистичкој прошлости

 

  • Страшне претње смрћу Србима на Васкрс у Хрватској у Борову код Вуковара осудио Миодраг Линта, председник савеза Срба региона
  • У Хрватској нема спремности за суочавање са нацистичком прошлошћу и усташтво и НДХ су стварни темељи хрватске државе.
  • Хрватска не поштује људска и мањинска права, властити Устав и законе, начело владавине права и антифашизам.
  • На делу су ширења мржње и нетрпељивости исписивањем хиљада усташких и нацистичких графита и порука и рехабилитације усташтва и НДХ.

После узвикивања „Убиј Србина, Србе ћемо клати…“ улицама Борова села на Ускрс од стране групе усташа које је обезбеђивала хрватска полиција српски народ у Хрватској као и сви Срби у Србији и другим државама региона су потресени и узменмирени овом планском провокацијом на најсветији празник.

“Хрватска није држава окренута будућности јер није способна да поштује људска и мањинска права, властити Устав и законе, начело владавине права и антифашизам”, нагласио је Миодраг Линта, Предсједник Савеза Срба из региона.

Миодраг Линта тражи да се казне они који годинама тероруишу Србе у Борову селу

Миодраг Линта оцјењује да шетња групе усташа улицама Борова села код Вуковара на православни Васкрс и узвикавање „Убиј Србина“ јесте један од бројних примјера да Хрватска живи у нацистичкој прошлости. То посебно потврђује чињеница да је групу усташа који су позивали на убиство Срба у Борову селу обезбеђивала полиција, полицијска кола су пратила демонстранте улицама Борова села, уместо да их је зауставила и прекунула у дивљачком шовинистичом нападу и претњама.

„На тај начин Влада Андреја Пленковића је по ко зна који пут послала шовинистичку поруку да прећутно одобрава застрашивање преосталих Срба у Хрватској с циљем да се иселе са свог вишевјековног подручја. Ради се о групи усташа која више година спроводи терор над Србима у Вуковару који живе у свакодневном страху због физичког и вербалног насиља над њима. У претходном периоду било је више десетина бруталних физичких напада на Србе у Вуковару чији је покровитељ Градоначелник Вуковара Иван Пенава и његови сарадници“, поручује Линта.

Сцена из Борова села на Ускрс 2021.: Хрватска полиција их чува док младе усташе шире мржњу према Србима и прете смрћу

Линта истиче да бројне чињенице показују да у Хрватској нема спремности за суочавање са нацистичком прошлошћу и да су усташтво и НДХ стварни темељи хрватске државе.

„Хрватска није држава окренута будућности јер није способна да поштује људска и мањинска права, властити Устав и законе, начело владавине права и антифашизам. Главне друштвене групе које Хрватску држе заробљену у усташкој прошлости јесу Католичка црква, ветеранска популација и њихова удружења, политичке странке деснице (ХДЗ и друге) и значајан дио интелектуалне елите“, саопштио је Линта.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Председник Хрватске Милановић осудио је овај догађај на Фејсбуку

Зоран Милановић„Група мушкараца данас је у Борову потицала на насиље користећи гњусан говор мржње против наших суграђана Срба. То је срамота и за сваку осуду.

Али видио сам да им је тамо, мирним ауто-мимоходом асистирала и полиција, полиција којом управљају скупа Пленковић и Пуповац. Што је тамо радила полиција, ако није ПРЕВЕНТИВНО штитила ред и закон?

Још ће бити да сам ја крив што Пленковићева и Пуповчева полиција у Борову није радила свој посао данас. Kао што га није радила када је с гробља у Борову требало макнути маузолеј непливачу Шошкочанину. Да, мени смета, као што би ми сметао споменик Максу Лубурићу. А некоме одговора да тај споменик буде тамо и провоцира. И да се ништа не чини.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Линта позива Еворпску унију да пошаље јасну поруку хрватским властима да полиција у најкраћем року ухапси све припаднике који су учествовали у шетњи улицама Борова села и који годинама тероришу Србе у Вуковару и да буду најоштрије кажњени у складу са Кривичним законом.

Усташтво и нацизам: Мржња се шири међу младима, јер је нико не спречава, напротив подржава се!

Такође, Линта позива Министарство спољних послова да у што краћем року уради извјештај о стању људских права Срба у Хрватској у коме ће, између осталог, бити пописани бројни физички напади на Србе и њихову имовину, бројни примјери ширења мржње и нетрпељивости исписивањем хиљада усташких и нацистичких графита и порука и рехабилитације усташтва и НДХ.

ЛИНК

https://www.in4s.net/linta-o-uzvikivanju-ubij-srbina-kod-vukovara-hrvatska-zivi-u-nacistickoj-proslosti/

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Кијев би да као Варшава узима новац од ЕУ

Prenosimo

ПРЕМИНУО ВЈЕКОСЛАВ ВЈЕКО РАДОВИЋ

Славко

Да ли Македонска православна црква има услове за добијање аутокефалије

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x