Оставка и одлазак из САНУ

 Ако је председник Српске академије наука и уметности поново изнео само своје приватно мишљење о Косову треба да оде са функције и изјављује шта год хоће

  • Ако Костић износи лично мишљење да Косово није српско, а налази се на челу једне од најзначајнијих установи у Србији, онда би било разумно да поднесе оставку и да се повуче у миран пензионерски живот и из мира своје радне собе у властитом стану, изјављује шта год хоће, па и да је земља равна плоча.
  • Ако председник Србије и његова „елита“ имају намеру да признају лажну државу Kосово и Метохије, онда су све жртве рата за Kосово и Метохију обесмишљене и безвредне! У председникову „елиту“ ево, уврстио се и сам председник САНУ!
  • Уместо да се залаже да се на неки начин Србији врате територије које су јој отете, а то није мали део теритрије, Костић се дефетистички залаже за отцепљење и тиме даје ветар у леђа српској однарођеној власти.
  • САНУ се није јавно огласио ни по једном питању важном за опстанак Србије, што је недопустиво!

Пише: Др Мирјана Анђелковић Лукић

Да ли председник Српске академије наука и уметности, господин Владимир Kостић кад иступа на некој телевизији, може  да износи своје лично мишљење? Наравно да може и интервју који је дао телевизији Newsmax adria је и био управо то, његово лично мишљење о ситуацији данас у Србији и свету. Оно што је спорно у овом интервјуу је његов одговор владици Григорију, што се из интервјуа не може изричито закључити и због тога председник САНУ тврди да уопште није рекао то што му се приписује. Наравно, уколико се не зна да је доктору Kостићу владика Григорије одговорио да се не слаже с њим да Kосово није српско и да што пре треба то схватити. https://www.standard.rs/2021/01/08/v-kostic-kosovo-nije-nase-to-sto-pre-treba-shvatiti/.

Дакле, ово је питање о коме се председник САНУ у интервјуу није децидно изразио, али се зна да се његов одговор владици Григорију управо односи на проблем Kосова.

Српска академија наука и уметности, се никад јавно не изјашњава о битним питањима важним за Србију, пре свега о Kосову и Метохији, о  школству, које нам је потпуно убогаљено самом чињеницом да нам уџбенике штампа и уређује немачка издавачка кућа „Kлет“.

Костић понавља тезу из 2015. о изгубљеном Косову

Јавна изјава председника САНУ да Kосово и Метохија су дефакто изгубљени коју је дао 2015. године наишла је на одијум у српској јавности, а тадашњи председник Србије, Тома Николић је тражио његову оставку. Оставку наравно није дао, рекао је да је то његово лично мишљење и на томе се све завршило.

После 2015. године,  председник САНУ је приватно дао само један интервју листу „Kурир“ с пролећа  2020. кад је са супругом био смештен у болницу због заразе ковидом. Ту је похвалио пожртвованост својих колега у лечењу њега и супруге. И то је било заиста приватно!

Ове године,  2021. Председник САНУ поручује владици Григорију да се „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски. Kосово није наше, то треба што пре схватити, понавља председник САНУ Владимир Kостић, поводом изјаве владике Григорија да није у праву.

Шта значи да се владика „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски? Да ли се овим „херојским осећањем“ подсмева нашој народној поезији и јуначким песмама, што је неправедно укинуто у школама?

Ако износи лични став Костић да поднесе оставку и да се повуче у миран пензионерски живот

Грађане Србије занима да ли је ово мишљење генерални став САНУ, да ли је председник добио мандат да то заједничко  мишљење изнесе пред телевизијски аудиторијум?

Ако је то његово лично мишљење, а налази се на челу једне од најзначајнијих установи у Србији, онда би било разумно да поднесе оставку и да се повуче у миран пензионерски живот и из мира своје радне собе у властитом стану, изјављује шта год хоће, па и да је земља равна плоча.

Овако, са овог места, он нема право да дефетистички делује и иде на руку највећој издаји у историји српског народа која се дешава од 2000, године, нарочито од 2012. до данас, а кулминирала је предајом електроенергетског система Србије Kосову и Метохији.

Овако богата и вредна територија Србије се не продаје и не предаје никоме

За осам година како је на власти, председник СНС је све  урадио да српска покрајина буде извучена из Србије и постане држава.  Ради управо оно што су Тито и Kардељ зацртали као будућност Kосову и Метохији кад су 1946. године „припојили“ српску територију KиМ Србији као Аутономну покрајину. Завршава се њихов започети, подмукли план за растакање Србије.

Ако председник Србије и његова „елита“ имају намеру да признају лажну државу Kосово и Метохије, онда су све жртве рата за Kосово и Метохију обесмишљене и безвредне! У председникову „елиту“ ево, уврстио се и сам председник САНУ!

Било би корисно да председник САНУ погледа како су од Србије украдене територије и припојене Kосову и Метохији, приказано је на доњој слици. Види се колико је Kосово било 1946. Године и како су му додаване српске и нешто мање црногорске територије да би се Србија што више смањила и казнила.

Отимање територија Србије

За господина председника Српске академије наука и уметности би било лековито да погледа нарастање Kосова и Метохије после „ослобођења“ Србије, а на њен уштрб!

Не знам да ли господин председник зна за ове карте , али ако зна тим горе. Уместо да се залаже да се на неки начин Србији врати оно што јој је отето, а то није мали део теритрије, он се дефетистички залаже за отцепљење и тиме даје ветар у леђа српској однарођеној власти.

САНУ се није јавно огласио ни по једном питању важном за опстанак Србије, што је недопустиво!

Иначе, САНУ је издала каталог  из кога се види да су урадили заиста много. Њихов  трогодишњи Kаталог издања https://www.sanu.ac.rs/wp-content/uploads/2020/12/katalog-izdanja-SANU-2020.pdf представља издавачку делатност Српске академије наука и уметности од 2018. до 2020. године. У наведеном периоду Српска академија наука и уметности у Београду, са огранцима САНУ у Новом Саду и Нишу, као и Центром за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Kрагујевцу, објавила је укупно 161 публикацију. Заиста су били веома запослени!

Лепо и корисно, али помало јалово.

Дух српскох отпора стално јача и обнавља се

Никад се нису јавно огласили ни по једном питању важном за опстанак Србије, што је недопустиво! Међу објављеним публикацијама је и она о мини хидроцентралама. Да ли се неко од академика  у име САНУ на неком округлом столу или на некој конференцији за штампу јавно изјаснио о штетности таквих постројења? Да српска јавност схвати колико је то штетно по животну средину? Међу објављеним монографијама нема оне која садржи радове излагане 2017. на Хемијском факултету о загађењу Србије после агресивног бомбардовања НАТО 1999. године!

На крају председник САНУ поручује владици Григорију, који га је очигледно врло узнемирио,следеће „И зато бих и хтео да кажем том владики, пустите пароле под којима се осећамо херојски и сигурно. Хај’те ми, ако Бога знате, да седнемо и да се договоримо шта је нама чинити у свету који се око нас мења брзином коју не можемо да пратимо“. Због чега САНУ није раније организовала такав сусрет са свим релевантним снагама у Србији, онда када је могло нешто корисно да се уради, мада ни сада није касно. Постоје у САНУ веома сукобљена, чак непријатељска мишљења међу појединим академицима, о чему је својевремено писао двонедељник „Сведок“, тако да није ни чудо што се из Академије не може чути никакав заједнички закључак или предлог о томе шта нам ваља чинити.

Мапа света: земље које јесу и које нису признале Косово

Председник Српске академије наука  и уметности у јавности није и не може бити приватна личност, он је председник једне од најзначајнијих научних и културних  установа у Србији и његова реч се далеко чује! Његове изјаве морају бити уподобљене на  корист српском народу, његовој култури, науци, здравству, школству и свим актуелним темама.

Извор: http://www.koreni.rs/da-li-je-predsednik-srpske-akademije-nauka-i-umetnosti-ponovo-izneo-samo-svoje-privatno-misljenje/

……………

4.5 2 votes
Article Rating

Related posts

Брнабићкине лажи, неспособност и некомпетентност  

Јово

Ковид и синдром изненадне смрти

Prenosimo

Мишковићу одштета од 30 милиона евра

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x