Народни отпор тортури и бесмислу је прави партиотизам на делу

Ко су патриоте у српској политици

  • Бојкот избора резултирао је још једним „напредним“, накарадним сазивом парламента у коме нема опозиције. Вучићу због тога  требају нови избори,  треба му „препаковани“  парламент у којем ће са својим коалиционим партнерима имати око 170 посланика  власти и осталих 80-так посланика пројектоване опозиције
  • Измучено друштво лако подлеже подметачинама, дели се и полемише око избора  патријарха, упокојења Ђорђа  Балашевића,  Даре из филма „Јасеновац“,  вакцинације… Циљ режима је да се тим неважним питањима скрене пажња са ниског стандарда и задуживања државе, са пљачке, издаје,  јавашлука и свеопште пропасти.
  • Вучић сада актуелизује стварање патриотског блока и који би био у кохабитацији са влашћу.
  • У данашње време девалвације свих моралних и породичних вредности, у српском друштву појављују се нови правци патриотског деловања. Храбри људи, који не скрећу ни лево ни десно у својој борби, окупљају се, протестују, гласно прозивају кривце за уништавање природе  и одлучно траже дугорочна, одржива решења.
Марија Јањушевић Недић напустила покрет “Двери”

Пише: инж. Марија Јањушевић, доскорашњи народни посланик и председник удружења „Трезор трајних вредности“

Актуелна дешавања у Србији поново стављају патриотизам на политичку  берзу. Тргује се националним интересима, посланичким мандатима, личним интегритетом, идејама, једном речју све је на продају на Вучићевој пијаци. Потпуно неприродно, форсира се некакав патриотски блок, а да при том више нико не може јасно да каже ко су то патриоте у српској политици.  Сматра се да само десница може бити патриотска, поистовећује се са екстремним национализмом и прља најразличитијим друштвеним аномалијама. И сама подела на лево и десно је превазиђена и штетна.

Млађе генерације и удружења грађана која ничу широм Србије и посвећено бране своја природна добра,  дају наду да могу  дугорочно спречити све ове заблуде и штете.  Пре свега,  да спрече бескрајне српске поделе на левицу и десницу, на партизане и четнике, партизановце  и звездаше, наше и „њине“. Власт свесно генерише поделе и сукобе. Измучено  друштво лако подлеже тим подметачинама, дели се и полемише око избора  патријарха, упокојења Ђорђа  Балашевића,  Даре из филма „Јасеновац“,  вакцинације…Све  су то питања око којих бисмо могли да се окупљамо и поправљамо стање, а не да се крвимо кроз јалове преписке на друштвеним мрежама. Циљ режима је да се скрене пажња са ниског стандарда и задуживања државе, са пљачке, издаје,  јавашлука и свеопште пропасти.

Вучићев циљ: Стварање патриотског блока који би сарађивао са властима

И површном политичком анализом се долази до закључка о актуелној  Вучићевој игри. Запад од њега очекује да омогући финализацију неолибералног поробљавања Србије и коначне  издаје КиМ. Бојкот избора  2020. резултирао је још једним „напредним“, накарадним сазивом парламента у коме нема опозиције. Вучићу због тога  требају нови избори,  треба му „препаковани“  парламент у којем ће са својим коалиционим партнерима имати око 170 посланика  власти и осталих 80-так посланика пројектоване опозиције, распоређене тако да половина буде „либерална“, а друга половина тзв.  патриотска.  Више је него очигледно да је он већ увелико у изборној кампањи, па је логична и та актуелизација стварања патриотског блока и вероватне кохабитације са влашћу тог блока.

Тако ће привид функционалног парламента бити комплетан, а и тзв. патриотска опозиција  даће му пуни легитимитет. Време ће показати хоће ли му дати и потребну двотрећинску већину када на дневни ред  дође финализација издаје државних интереса. Посебна симболика је и у томе што ће наредни сазив скупштине бити тринаести по реду од како се  вишестраначје вратило  у Србију.  Баксузни број је вероватно Вучићева добитна комбинација.

Актери ове провидне политичке игре, свесно или несвесно, тргујући са  Вучићем затиру било какву могућност промене система и побољшања стања у држави. Од горког осећаја вређања здравог разума можда и више  иритира  то прљање патриотизма и родољубља,  који су због разних Вацића, „Заветника“, Шешеља, Драшковића и сличних корумпираних штеточина стекли лошу конотацију у широј популацији.

Шта патриотизам јесте или би морао бити

Једноставно, патриотизам је  одговорно понашање према заједници,  према својој породици и себи самом. Свака хуманитарна акција, свако засађено дрво, сачувани парк је патриотизам. Али и куповина домаћег производа, макар био и нешто скупљи од страног. Рад на себи, свом образовању, посвећеност послу, добар однос према природи, заједничкој имовини, према немоћнима, све се то сасвим оправдано може назвати патриотизмом. То су ситнице које живот значе. Улепшавају  и олакшавају свима  живот, радују и оне који дају и оне који примају помоћ, утеху, поуку, лепу реч.

бнбхнбн

Најважније, патриота се показује  делима, а не великим речима, неукусним превеликим златним крстом око врата, тетоважама и насилничким понашањем по кафанама, на фудбалским утакмицама и јавним окупљањима.  Истински  патриотизам је насилно протеран  из наших живота.

Зашто су патриоте у Србији данас стигматизоване у целини? Зашто их је присвојила мала група галамџија?

Шта патриотизам нипошто не сме да буде

Патриотизам је у актуелном тренутку претворен у трговање националним интересима, повезују га искључиво са националним идентитетом и КиМ, као да ништа нема са економијом , са свакодневним животом и егзистенцијом, са научним достигнућима и спортским успесима. Било је величанствено гледати спортисте на Олимпијади како се радују окићени својим државним заставама. Запитамо ли се колико жртве и рада стоји иза тог успеха? Колико је држава тим спортистима обезбедила подршке. Ко је сем  породице, био уз њих на путу до успеха? У том смислу, Новак Ђоковић је са својом животном причом заиста неприкосновени пример патриотизма.

Недавни пријем у вили МИР („мир, мир, нико није крив…“) је изазвао велике полемике у јавности и практично најавио стварање те пројектоване патриотске опозиције. Да ли то чине свесно или несвесно, сасвим је неважно, штета за Србију је подједнако велика.

Где су заправо праве патриоте

У данашње време девалвације свих моралних  и породичних вредности, у српском друштву појављују се нови правци патриотског деловања. Храбри људи, који не скрећу ни лево ни десно у својој борби, окупљају се, протестују, гласно прозивају кривце за уништавање природе  и одлучно траже дугорочна, одржива решења. Велики еко покрет Старе планине, Јадар против Рио Тинта, Бачка Паланка у одбрани шума, Сурдулица против фабрике камене вуне „Кнауф“ и други бранитељи река на Старој планини,  борци за чист ваздух у Београду и Обреновцу, еко покрети попут „Еко страже“ ничу широм Србије. Народни отпор тортури и бесмислу је прави партиотизам на делу.

Не тргују, не баве се прорачунима, само искрено бране све оно што треба да оставе деци и унуцима.

*  –  *  –  *  –  *  – * –

МАРИЈА ЈАЊУШЕВИЋ НАПУСТИЛА ПОКРЕТ “ДВЕРИ”

Од данас и формално више нисам члан Двери. Сви искрени борци за бољу Србију, за наше породице, воду ваздух, реке шуме и друга блага могу рачунати на моју подршку.

Срећно свима на одабраним путевима. Што се мене тиче, рад за опште добро настављам кроз цивилни сектор, а ускоро ћу бити и мастер комуниколог.

Марија Јањушевић Недић

19.ог августа на Преображење

*  –  *  –  *  –  *  – * –

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Вида Петровић Шкеро: Нема независних судија и самосталних тужилаца

Prenosimo

Пандемија корона-вируса – лудило наметнуто Планети

Славко

Ако проради топионица у центру Бора животни век се скраћује за 25 година  

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији
Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији
2 година раније

Поштовани уредници, госпођо инж. Маријо Јанушевић, ауторко, читатељке и читаоци овог доброг аналитичног чланка, Ако нисте упознати с одлуком и Захтевом Народне Иницијативе и с разрађеним поступком да се мирнодопски по Уставу у току највише седам народних суверенистичких скупова заустави ово растурање Србије, истребљивање Срба, узимање кредита да би владајући узурпатори задовољавали своју похлепу, онда се јавите Иницијативном одбору Народне иницијативе на: od.predaka.potomstvu@gmail.com. Ако јесте упознати и имате боље решење објавите га, а ако га немате напишите јавно зашто одбацујете решење Иницијативног одбора. Иницијативни одбор Вас позива да се укључите у тај поступак. С поштовањем, у име Иницијативног одбора Народне… Учитај још »

trackback

[…] Извор: Између сна и јаве […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x