МАЂАРСКО “НЕ“ НОВОМ ЕВРОПСКОМ ЦАРСТВУ

Предлози Мађарске о будућности ЕУ: И Србија у ЕУ

  • У Бриселу граде такву супердржаву за коју нико није дао овлашћење
  • Србију треба примити у чланство Европске уније

Влада мађарског премијера Виктора Орбана објавила је у хрватским медијима текст у виду огласа под називом „О будућности Европске уније“ у којем се налази седам предлога иза којих стоји Мађарска. Из Будимпеште поново стижу оштре оптужбе на рачун Европске уније и одлучно противљење стварању “европског царства”.

Уз то, захтева се и да Србија постане члан Европске уније, пренео је загребачки “Вечерњи лист”, који је објавио свих седам мађарских предлога.

Ставови Мађарске наилазе на подршку многих земаља и око питања миграната и око ЛГБТ популације
Орбанов шамар Европској унији у седам тачака
  1. У Бриселу граде такву супердржаву за коју нико није дао овлашћење. Ми кажемо „не“ европском царству.
  2. Интеграција је средство, а не сама себи сврха. Из Темељних уговора ЕУ треба обрисати постављање циља „све тешње повезане уније између народа Европе“.
  3. Одлуке нека доносе изабрани лидери, а не међународне невладине организације! Кажемо „не“ упливу са стране у владавину права.
  4. Снагу европске интеграције дају заједнички економски успеси. Ако заједно не можемо да будемо успешнији него појединачно, онда је то крај Европске уније.
  5. Следећа деценија биће раздобље опасних изазова – угрожавају нас масовне миграције и пандемије. Морамо заштитити људе у Европи.
  6. Морамо да вратимо европску демократију. Европски парламент се показао као слепа улица – заступа искључиво сопствене идеолошке и институционалне интересе. Потребно је повећати улоге националних парламената.
  7. Србију треба примити у чланство Европске уније.
Мађарска влада је енергично против огромног утицаја НВО организација, Сорошеве фондације и других глобалистичких и неолибералних међународних организација, јер руше темеље традиционалне, патријахалне Европе и стуб друштва – породицу

Различита и бурна реаговања медија у Европи на Орбанов оглас

Малтешки лист „Тајмс оф Малта“ и још неколико европских листова одбили су захтев Владе Мађарске да објаве оглас преко читаве странице у којем је представљена визија премијера Виктора Орбана о будућности ЕУ.

Бројни листови широм Европе су рекламни чланак, преведен на њихове језике, објавили ове недеље када је мађарска влада критикована због усвајања закона у јуну који су многи европски лидери осудили као напад на ЛГБТ права. Парламент Мађарске је средином јуна изгласао закон којим се забрањује „промовисање“ хомосексуалности међу малолетницима.

Лист „Тајмс оф Малта“ је у саопштењу данас написао да би објављивање тог текста значило да је лист инструмент за промовисање свега што је противно слободи медија, називајући Орбана премијером који је „притиснуо новинаре, демократију, владавину права и друга људска права“.

Лист се такође осврнуо на мађарски закон усвојен у јуну као „флагрантно кршење људских права у једној земљи ЕУ“.

Белгијски лист „Де Стандард“, који је одбио да штампа текст, издао је одговор Орбану на целој страни: „Драги Викторе Орбане, закони никад не треба да разликују љубав од љубави… ни једна влада не треба да диктира како да се говори о љубави“, наводи се на страници чија позадина је у дугиним бојама.

Главни уредник листа Kарел Верховен написао је у поруци на порталу листа да би било „сувише цинично продавати медијски простор шефу владе која је ограничила слободу медија у својој земљи“.

Белгијски листови „Ла либр Белжик“ и „Де Морген“, такође су одбили да објаве Орбанов рекламни текст.

Главни уредник шведског листа „Дагенс Нихетер“ Петер Володарски је написао на Твитеру да је лист уместо тога тражио интервју са Орбаном, али да није добио одговор.

Петер Фелман главни уредник шведског листа „Дагенс Индустри“ који јесте објавио мађарски оглас, рекао је за шведску телевизију СВТ данас да је то била тешка одлука, али да су они либерални лист који штити слободу изражавања.

…………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Давање аутокефалности МПЦ од стране СПЦ није у интересу српског народа истиче „Отаџбина“

Prenosimo

Ми Срби смо на дручачијем путу, на путу Видовдана, који је постао глобална чињеница

Prenosimo

И да министар одузме визу  – Ђоковић може да игра

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x