Комплетна дигитализација људског лика велико ИТ достигнуће

Револуционарни проналазак програмера Владимира Мастиловића, српског ИТ генија из Новог Сада

  • Програмер Мастиловић и његови сарадници праве дигиталне двојнике, створили су револуционарни софтвер за диготализацију људског лика, помоћу којег је могуће верно прекoпирати нечију мимику и начин говора и тако практично направити дигиталног клона!
  • За тај стваралачки чин америчка фирма „Епик гејмс“ је новосадску ИТ компанију  „3Латерал“ уврстила у свој састав .
  • Мастиловић истиче „да ова технологија значи корак ближе четвртој револуцији – развоју вештачке интелигенције. До времена када ће машине имати људски лик не дели нас много времена“, оцењује он

Пише: Јово Вукелић:

У овим временима када држава Србија мало или боље рећи недовољно, испод европских и стандарда других земаља улаже у развој науке, у стимулисање иновација и стипендирање талената  догодила се ових дана скоро јединствена друштвена сензација, која је одјекнула као бомба: Владимир Мастиловић, 38-годишњи програмер  из Новог Сада, после деценијског мукотрпног и скоро у потпуности самосталног рада, успео је да створи програм комплетне дигитализације људског лика.

За такав јединствени изум у свету информатичке технологије (ИТ) позната америчка компанија Епик гејмс“ (Epic Games) је новосадску ИТ компанију  „3Латерал“ уврстила у свој састав .

Седиште Епик Гејмса у Северној Каролини

Српски ИТ  геније

Не може се рећи да Владимир Мастиловић није у нашој средини примећен и раније. Његов огроман таленат и оригиналне идеје биле су награђене и пре неколико година, па је 2014. добио награду „Иновативни предузетник године”.

За иновативни софтвер Мастиловић је проглашен 2014. за предузетника године

Примећен је и наравно потом и заборављен. Овај револуционарни проналазак је створио у својој ИТ фирми-агенцији 3Латерал (основаној 2008. године), са неколико, а данас са скоро 70-так  (што сталних што повремених) сарадника углавном младих  и талентованих инжењера програмера.

Тако да се однедавно новосадска ИТ компанија 3Латералналази у власништву Епик гејмса, као једна од 14 филијала, подружница у свету ове успешне фирме.

Kако објашњава Урош Сикимић, исто тако талентовани колега Мастиловића  из „3Латерала“, захваљујући овој новој технологији „дигитални ликови су реализовани до потпуних детаља пресликавајући мишићна померања лица која су присутни у реалности“.

Најкраће образложење овог стручњака гласи: „Технологија се базира на аквизицији велике количине података уз помоћ нашег фацијалног скенера (снимање секвенце 3Д скенова у времену) који се затим процесуирају и компресују скоро милион пута да би добили јединствени дигитални модел лица скенираног субјекта. На тај начин дигитализујемо тренутни визуелни идентитет лица који може у потпуности да рекреира фацијалну гестикулацију скенираног субјекта. Дакле, то је решење помоћу којег богатство информација и садржаја из реалног света дигитализујемо тако да може потпуно да опонаша реалан свет у неком дигиталном медијуму“.

У овом видео прилогу види се како то заиста изгледа (траје 2 минута)

http://https://www.youtube.com/watch?v=gq5bz1z-XcA

О томе како је наше горе лист, талентовани и изузетно вредни Мастиловић заиста успео да створи овај нов и квалитетан производ,  који је обрадовао врхунске ИТ стручњаке из света, најбоље је да чујемо Мастиловићево аутентично објашњење.

О томе како је почео и мукотрпно стигао до успеха, у овом видео прилогу (траје 12 минута и 30 секунди)

http://https://www.youtube.com/watch?v=26p9mWxbpvY

Продаја пројекта и укључење новосадске фирме у америчку компанију доказ да је домаћи таленат препознат од познатог светског бренда, као и да може по квалитету да буде равноправан са производима најбољих компанија.

Мастиловић  истиче: „Kреација и стварање дигиталних људи захтева познавање сваког нашег покрета и присуства, који приказују наше унутрашње биће и причају приче око нас. Ми читамо све визуелне трагове својом перцепцијом, која је инстинктивна, како бисмо разумели другог човека и то је одувек био део нашег ДНK. Пажљиво анализирање реконструкција ових покрета је увек било нешто што је све нас у фирми „3Латерал“  фацинирало“.

Иначе, „3Латерал“ је и ранијих година сарађивао са „Епик Гејмом“, тако да је било питање времена када ће им понудити сарадњу. Сарађивали су до сада са Епиком на кратком анимираном филму, и још неким пројектима.

Многе интересује шта Мастиловић планира да ради у наредном периоду, да ли остаје у Србији?

Он каже „Остајем да живим у Србији, планирам да отворим технолошки парк и регрутујем младе и талентоване програмере. „3Латерал“, је базиран у Србији, наставља да ствара и подржава програме за игрице (гејминг), филмску и индустрију телевизије (рекламе), док ће истовремено радити на развоју напредних виртуелних људских ликова и створења.“

Један од ликова компаније Епик из света дечијих игрица

О даљим дометима својих дела и пројеката Мастиловић каже:

„Оно што је било ново овде је што смо ми уместо тих индивидуалних покрета који су доста неприродни за снимање, снимили глуму, и онда из те глуме извукли суштинска слова невербалне комуникације. Ова технологија значи корак ближе четвртој револуцији – развоју вештачке интелигенције. До времена када ће машине имати људски лик не дели нас много времена.

Врло смо близу тог времена. Kад се то деси, уз вештачку интелигенцију и синтезу говора, биће могуће синтетизовати нечији лик у потпуности, манипулисати тим шта тај лик ради, шта говори, и то може да буде искоришћено за добробит човечанства,  али може бити и злоупотребљено“, закључује Мастиловић.

Као и све револуционарне новине и ова крије опасности да људска личност и његове слободе буду угрожене. Биће могуће потпуно копирање људске личности и имитација конкретног појединца. То носи, уз велике предности, исто тако и велике ризике од злоупотреба.

Остаје да се учини све да се то не догоди, као што је случај са нуклеарном енергијом, чији проналазак је био и јесте врло користан за човечанство, али је данас могућа злоупотреба нуклеарне енергије једна од највећих опасности за опстанак човечанства

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Гутман незајажљиво гута милионе

Gost autor

 ЕПС, највеће предузеће у Србији  на ивици колапса и хиљада отказа

Gost autor

Павић:  Најбољи пут за Србе у украјинском сукобу је неутралност – и војна и политичка

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x