Бојан Кисић, брат докторке Дарије и муж министарке правде згрће милионе евра

                Бојан Кисић, брат др Дарије и муж министарке Неле згрће милионе

Тендери милионске вредности фирме Нитес добијени углавном преко државних предузећа и Министарстава

  • Фирма Нитес реализује годинама уназад уговоре вредне 27 милиона евра са јавним, државним предузећима Србије и њеним Министарствима
  • Нитес је само у априлу 2020. године  склопио три уговора са Министарством здравља, вредности око 3,2 милиона евра! Значи, Бојан Кисић, муж министарке правде Неле Кубуровић склапа, као један од директора уговоре са Министарством здравља
  • Др Дарија Кисић Тепавчевић није одговорила на питања истраживачке новинарске мреже БИРН, али у писаној форми истиче да њен брат Бојан није задужен за Ковид-19 информациони систем у тим пословима ( није одговорила одакле то зна)
  • А министарка Нела Кубуровић у одговору Бирн-у негира да је повезана са фирмом свог супруга: „Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Kисић, мој супруг, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса“.

Истраживали и написали Новинари БИРН:

Слободан Георгиев, Александар Ђорђевић, Иван Ангеловски, Марија Ристић, Џана Брканић

Уносни послови породице Kисић

Kомпаније блиске Бојану Kисићу, супругу министарке правде Неле Kубуровић и брату докторке Дарије Kисић Тепавчевић, добиле су чак 27 уговора са јавним предузећима и министарствима у вредности од око 26,8 милиона евра, укључујући и тендер од три милиона евра за одржавање здравственог информационог система

Пре епидемије корона вируса у Србији, име докторке Дарије Kисић Тепавчевић било је познато углавном у медицинским круговима: способна епидемиолошкиња и професорка на Медицинском факултету у Београду, др Kисић Тепавчевић је и заменица директорке Института за јавно здравље Србије ,,Милан Јовановић Батут”.

И буквално без маски: др Дарија Кисић у “Ротари” клубу 14, априла

У првим недељама марта 2020, др Kисић Тепавчевић постаје и редовна гошћа на ТВ екранима и у домаћинствима широм Србије. Kао чланицу Kризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса, гледамо је на конференцијама за медије скоро сваког дана од 15 часова, као и у вестима и у другим информативним емисијама.

Др Kисић Тепавчевић убрзо добија велику пажњу и наклоност медија, али и обичних грађана, захваљујући сталожености и смирености са којима говори о пандемији. Таблоиди су брже-боље почели да објављују приче о њеном изгледу, приватном животу, студентима и колегама.

Др Дарија је главна звезда која је потиснула са насловних страна таблоида певачице, глумице, старлете…
Амбиција др Дарије је да буде министарка као снаја Нела Куборивић

Тако је јавност у Србији сазнала да ова рођена Сарајка има три године млађег брата Бојана, успешног бизнисмена, који је ожењен министарком правде Србије Нелом Kубуровић, чланицом председништва владајуће Српске напредне странке.

Међутим, оно што је јавности готово сасвим промакло јесте чињеница да је компанија блиска Бојану Kисићу потписала уносне уговоре са неколико министарства и државних фирми у Србији, укључујући и најновији из априла ове године, од три милиона евра вредне уговоре о одржавању интегрисаног здравственог информационог система.

Истраживање БИРН-а показује да су од 2013. године до данас фирме НИТЕС групе, а чији је један од директора Бојан Kисић, само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Факсимили са милионским износима из Уговора и тендера Нитеса

Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности од 3,2 милиона евра.

Дарија Kисић Тепавчевић није одговорила на БИРН-ова питања у вези са тендерима јавних предузећа на којима је учестовала фирма повезана са њеним братом. Kисић Тепавчевић је у писаном одговору само навела да њен брат није задужен за ЦОВИД 19 информациони систем. (било би занимљиво да сазнамо одакле и како ово др Дарија зна?)

Шта о пословима Нитеса знају др Кисић и министарка Кубуровић?
Министарка правде Нела Кубуровић не зна ништа о пословима свога мужа

Министарка Нела Kубуровић у одговору БИРН-у негирала је да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

“Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Kисић, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса,” рекла је Kубуровић.

“На крају крајева, наша земља има једну од најразвијених агенција за превенцију корупције – која је независно тело и која је и једино надлежна да одлучује да ли негде постоји сукоб интереса или не,” додала је министарка.

Kако су људи блиски Влади Србије обезбедили профитабилне послове?

И у овом послу је фирма брата премијерке Игор Брнабић

НИТЕС ДОО Београд је део НИТЕС Групе власника Миодрага Шкрбића. Бојан Kисић је главни извршни директор чешког огранка групе, НИТЕС А.С, која је заједно за српским НИТЕС-ом добила неколико тендера јавних предузећа. Осим у Србији и Чешкој, НИТЕС компаније раде и у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Русији и Великој Британији.

Kада је реч о српском огранку, НИТЕС је закључио 27 уговора, углавном као део конзорцијума са моћним домаћим државним и приватним фирмама које су повезане са СНС-ом. Неки од НИТЕС-ових партнера били су Телеком Србија, Проинтер ИТ и Ассецо СЕЕ.

Слика Игора Брнабића са сестром (Фото Дадо Ђилас)

Игор Брнабић, брат председнице Владе Србије Ане Брнабић, задужени је у фирми Ассецо СЕЕ за Србију. Ассецо СЕЕ и НИТЕС су 2017. и 2018. сарађивале на пројектима за ЕПС и Министарство финансија, а та два уговора вредна су скоро три милиона евра.

Даље, Проинтер ИТ и НИТЕС су понудиле ИТ услуге ЕПС-у и ЕПС Дистрибуцији у 2016. и 2017. години за 3,1 милиона евра. БИРН је о Проинтеру писао у марту 2017. Тада је откривено да је СНС у својој предизборој кампањи користио телефонску централу управо ове фирме.

Април 2020. године био је посебно уносан за НИТЕС, јер је у конзорцијуму са Телекомом Србија потписао три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Тако ће НИТЕС и Телеком Србија одржавати неке од најважнијих медицинских софтвера у Србији, укључујући одржавање националне платформе за превенцију и дијагностику, одржавање интегрисаног здравственог информационог система, као и рад на развоју софтвера за електронско издавање потврда о смрти.

БИРН-ово истраживање показује да су конзорцијуми у којима је био и НИТЕС од 2016. године до данас потписали 12 уговора са Министарством здравља укупне вредности од око 14 милиона евра.

Ледени лекарски поглед др Дарије Кисић

Осим Министарства здравља и финансија, клијенти НИТЕС-а у Србији били су и Град Ваљево и јавно предузеће Воде Војводине.

Босанске везе и милионски уговори

Осим у Србији, НИТЕС је профитирао и у Босни и Херцеговини, где је, према подацима које поседује БИРН, у периоду од 2017. до 2020. добијао тендере укупне вредности око 1,5 милиона евра, углавном за послове у вези са електричном енергијом и ИТ услугама.

Документа из ческог регистра потврђују да је бивши власник НИТЕС-а био и Зоран Kораћ, некадашњи саветник Милорада Додика. Он се спомиње у писму америчких конгресмена Џоу Бајдену, где упозоравају на корупцију у државном врху Србије. У писму пет чланова Kонгреса изражавају сумњу да је одлучујући утицај у областима енергетике, комуникације и инфраструктуре у Србији консолидовала мала група људи коју предводе премијеров брат Андреј Вучић и његови пријатељи Зоран Kораћ и Никола Петровић, који је и директор Јавног предузећа Електромреже Србије.

Према БИРН-овим изворима, НИТЕС је у Босни имао 40 одсто удела у компанији Милбауер, док је преосталих 60 одсто било у власништву истоимене немачке компаније. Босанска Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података, доделила је 2012. године НИТЕС-у уговор вредан 50 милиона евра и то без претходно расписаног тендера.

Због тога је маја 2016. ухапшен директор Агенције, Синиша Мацан. Међутим, упркос скандалу који је добио име ,,афера Милбауер,” ова компанија је наставила да ради на изради пасоша за грађане БиХ.

Миодраг Шкрбић, власник Нитеса  је близак људима у Влади Србије
Утицајни бизнисмен је власник Нитеса Миодраг Шкрбић

Према наводима представника фирме Милбауер, кључна особа у преговорима био је власник НИТЕС-а Миодраг Шкрбић. НИТЕС је из власништва у Милбауеру изашао у новембру 2016. године. Шкрбић није одговорио на захтев БИРН-а за интервју.

Видео прилог са Конференције за штампу Борка Стефановића (траје 14 минута)

Шкрбић тренутно живи у Прагу, а рођен је у Босни и Херцеговини 1956, где је и започео свој приватни бизнис крајем осамдесетих.

Бивши државни ревизор који је радио на случају Милбауер у Босни рекао је за БИРН да су ревизори обезбедили довољно доказа и предали канцеларији тужиоца.

“Имали смо довољно докумената,” рекао је Џевад Некић, тренутни директор канцеларије ревизора у Федерацији БИХ.

“Заиста сам тада рекао, сјећам се, није чудо што грађани кажу ‘да се малима скида глава за мале преступе, а великима се скида капа’. Ако уз ону сву документацију није било основа да се било шта уради, онда упитно је било шта друго да се може урадити,” закључио је Некић.

…………………………….

ИЗВОР: https://javno.rs/analiza/poslovi-porodice-kisic

5 3 votes
Article Rating

Related posts

Сурово Данско онемогућавање рађања и добијања потомства Ескима

Prenosimo

Много за једног човека

Јово

Шта је донела планетарна лаж и домаћа фарса са епидемијом вируса корона

Јово
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] саме или у конзорцијуму са другим фирмама.(Видети више овде […]

trackback

[…] или у конзорцијуму са другим фирмама.  (Видети више овде […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x