Ђоковићев пут ка стазама незабележене славе и успеха

Са овим крстићем из Хиландара Ђоковић је само од 2009. до 2014. освојио све што се могло освојити у тенису. А крстић и даље носи

Шта следећа 2023. година доноси Новаку Ђоковићу

  • Ђоковић држи јединствени рекорд: седам пута је годину завршавао као најбољи тенисер света
  • Ђоковић не крије своје велике амбиције: да после ове кратке и наметнуте корона паузе поново постане најбољи играч света и тенисер са највише освојених Гренд слемова. На том звезданом путу славе има подршку целе своје породице, стручног штаба, пријатеља и огромног броја навијача у Србији и ван ње. Има подршку и државе Србије.
  • Ђоковић игра као у најбољим годинама, са свежином и снагом 25-годишњака, у изванредној је физичкој кондицији. Наравно, користећи своје огромно играчко искуство лакше савлађује талентоване младе играче који играју у налету снаге и талента, али против Ђоковића олако губе и ту се види његова велика доминација на менталном, психичком плану. Док савладају трему и респект према великом противнику Ђоковић обично већ води са 1:0 у сетовима, што је тешко надокнадиво против њега…

Пише: Хаџи Јово Вукелић

Епидемија короне која је владала две године целим светом нестаје ове јесени, а на светло дана враћа се у великом стилу неприкосновени српски и светски тениски ас Новак Ђоковић. Побеђује и корону и ривале и крчи себи пут ка првом месту АТП листе (тренутно је пети на АТП листи.)

За 1000 победу у каријери на АТП туру ( у мају 2022. у Риму) уследила је и слављеничка торта као награда

Српски тенисер је најбољи играч света већ годинама, на првом месту АТП листе је био укупно 373 недеље што никоме у свету тениса није пошло за руком.  Био би и даље по успесима на тениском трону, али пошто није желео да се вакцинише било му је забрањено да игра на Гренд слем турниру у Мелбурну јануара 2022. године (и Гренд слему у Њујорку, августа 2022. ) и још четири мастер турнира овог пролећа па је изгубио хиљаде бодова и склизнуо са првог места светске ранг листе.

У пресудним тренутцима подршка навијача Ђоковићу значи много

И поред силних забрана Ђоковић је достојанствено и упорно и стрпљиво тренирао и чекао своје шансе да игра и скоро све их искористио. У последња три месеца тениске сезоне (септембар, октобар, новембар) освојио је  три тениска турнира у Тел Авиву (250 АТП бодова), Астани (500 АТП бодова)  и завршни турнир најбољих у Торину (укупно 1.500 АТП бодова). Уз раније освојени Мастер у Риму (1.000 бодова, мај) и Гренд слем у Вимблдону (јули) Ђоковић је освојио чак пет АТП турнира и имао једну од најуспешнијих година у досадашњој каријери: 42 победе и седам пораза.

 Укупни резултати на крају ове године:
  • 1031 остварена победа у каријери и 206 пораза
  • 91 освојена сингл титула на АТП турнирима
  • 38 освојених Мастер титула
  • 21 освојена Гренд слем титула
Са подршком родитеља Срђана и Дијане и чланова породице, Ђоковић је стигао до светског трона

Са овим резултатима 36-годишњи Ђоковић је убедљиво најуспешнији тенисер у конкуренцији најбољих и уз то он игра у изванредној форми и побеђује и даље најбоље играче света у скоро свим приликама. Са свим играчима из првих десет са АТП листе Ђоковић има позитиван скор!

Више од ових сјајних статистичких резултата плени Ђоковићева игра која је убедљива. Он игра као у најбољим годинама, са свежином и снагом 25-годишњака, у изванредној је физичкој кондицији. Наравно, користећи своје огромно играчко искуство лакше савлађује талентоване младе играче који играју у налету снаге и талента, али против Ђоковића олако губе и ту се види његова велика доминација на менталном, психичком плану. Док савладају трему и респект према великом противнику Ђоковић обично већ води са 1:0 у сетовима, што је тешко надокнадиво против њега…

Ђоковић и деца: најсрећнији је кад радост дели са Стефаном и Таром
Ђоковићева преломна 2023. година за нове рекорде

Ових двадесетак дана одмора до почетка припрема за велике турнире на почетку године Ђоковић користи за релаксацију, одмор, боравак са породицом, али и за почетак припрема.  Од 19. до 24. децембра на егзибиционом турниру у Дубајиу га чекају озбиљни окршаји: 21. децембра ће његов први противник бити Александер Зверев, дан касније ће рекете укрстити са Ником Kирјосом, а 23. се састаје са Феликсом Ожеом-Алијасимом.

Пред Гренд слем турнир у Мелбурну српски тенисер ће увертиру направити на АТП турниру (250 бодова) у Аделајду од 2. до 8. јануара, а пријављени су Данил Медведев и Јаник Синер, али и Енди Мари…. Након овог турнира Ђоковић се сели у Мелбурн где је девет пута стизао до наслова првака, а титулу брани Рафаел Надал. Имаће осам дана да избруси форму и припреми се за поход на јубиларну десету Гренд слем титулу у Мелбурну. Турнир траје од 16. до 29. јануара.

Циљ је осма титула најбољег на свету!

Иако његова успешна тениска професионална каријера траје већ скоро 18 година Ђоковић не крије своје велике амбиције: да после ове кратке и наметнуте корона паузе поново постане најбољи играч света и тенисер са највише освојених Гренд слемова. На том звезданом путу славе има подршку целе своје породице, стручног штаба, пријатеља и огромног броја навијача у Србији и ван ње. Има подршку и државе Србије.

Са великим талентом који поседује, са челичном вољом да побеђује и доказује се он има реалне шансе да стигне поново до тениског трона и на њему остане. Та амбиција Ђоковића је реална и остварљива. Поготово што он у овој игри ужива, радује се, дели позитивну енергију око себе и тако унапређује спорт који обожавају милиони младих.

Јединствен успех: Ђоковићеве шампионске титуле са свих девет Мастерс турнира 1.000

У фебруару наредне године моћи ћемо да проценимо докле је стигао на свом путу славе и нових спортских достигнућа. Пред њим је велика шанса да се доказује и он ће, знајући га, тешко пропустити такву прилику.

Зворник: Подршка Срба из Републике Српске много значи Ђоковићу

Зато Ђоковића треба подржавати и веровати у њега. Наредне 2023. године циљ му је и да осми пут буде најбољи играч на свету.

Са амајлијом светог крстића из Хиландара он је свом циљу ближи.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Извориште цивилизације није Европа, него управо Азија

Prenosimo

Службени станови постали приватни

Јово

У чему је тајна Ђоковићевог спектакуларног повратака из дубоког понора у врх светског тениса

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x