СПЦ: Канонизован дечак Слободан Стојановић из Зворничке Каменице

Дечака је заклала Шиптарка из балијске формације Изетбеговићевих злочинаца

  • Новомученик Слободан симбол је деце овог света, као што су Дара из Јасеновца, Милица Ракић и Јеврејка Ана Франк мученички симболи све деце овог света
  • Слободаново унакажено тело пронађено је у јуну 1993. године у једној масовној гробници. Обдукцијом су констатоване бројне повреде нанете пре и после убиства

Унутрашњост Храма Светог ђакона Авакума у Дрињачи код Зворника красиће и икона Светог новомученика Слободана Стојановића Каменског, дванаестогодишњака из зворничке Каменице, који је мученички убијен током Одбрамбено-отаџбинског рата. Страдалог дечака за светитеља је прогласио Свети архијерејски сабор Српске православне цркве.

Тим поводом је у храму у Дрињачи, у присуству великог броја верника, служена света литургија, након које су Слободанова родбина и многи грађани посетили његову хумку на месном гробљу и положили цвеће.

Дечак Слободан Стојановић убијен је на окрутан начин 27. јула 1992, пре тачно тридесет година. Након завршене свете литургије, свештеник Марко Данојловић је у кратком обраћању казао да је „новомученик Слободан симбол деце овог света, као што су Дара из Јасеновца, Милица Ракић и Јеврејка Ана Франк мученички симболи све деце овог света”.

Раније је изјавио да ће икона Светог новомученика Слободана, прва која је урађена након што је проглашен за светитеља, трајно остати у Храму Светог ђакона Авакума, те да је, како је рекао, „велики благослов да буде баш у том храму”.
Дванаестогодишњи Слободан мучен је и убијен у јулу пре три деценије у Каменици код Зворника, након што се вратио да узме свог пса Лесија испред своје родне куће, коју је заједно с родитељима морао да напусти. На најмонструознији начин убила га је припадница ткз. Армије БиХ Албанка Елфета Весели, позната и као „жена звер”. За злочин почињен над недужним дететом она је пред Државним судом Босне и Херцеговине 2019. осуђена на само 13 година робије.

У оптужници, на основу које је вођен поступак, било је наведено, између осталог, да је ова „жена монструм” дечака Слободана убила тако „што му је, док је он био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем”. Те наводе су потврдили и неки од сведока.

Слободаново унакажено тело пронађено је у јуну 1993. године у једној масовној гробници. Обдукцијом су констатоване бројне повреде нанете пре и после убиства. Стомак му је био распорен у облику крста. Сахрањен је на месном гробљу у Дрињачи, где су поред њега, нешто касније, сахрањени и његови родитељи.

Пре него што је напокон ухапшена, Албанка Елфета Весели уживала је у слободи и благодетима Швајцарске, где се, без имало гриже савести, скривала готово четврт века.

Извор: Злочини над Србима

Подели:

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Изгубљени рат Бакира Изетбеговића са злим чињеницама историје

Prenosimo

Без плана развоја уговор споран

Јово

Генерације које долазе нам неће опростити пасивност

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x