И да министар одузме визу  – Ђоковић може да игра

Дојче веле: Ђоковић је целом свету показао окрутност владе у Аустралији

  • И да му министар одузме визу Ђоковић ће моћи да игра у Мелбурну
  • Аустралија мора да искористи тренутак да поново размисли о својој политици и стави добробит људи изнад јефтиних политичких поена
  • Катастрофално управљање пандемијом Аустралијске владе. Прва инстинктивна реакција Аустралије на пандемију била: затворити границе! Без имало обзира према људима које то погађа.
  • Да је Аустралија у стању да одрекне сопствених грађана и хладно раздваја породице, то је за мене ипак било незамисливо.
  • Стигло и прво извињење Ђоковићу од аустралијског посланика Крејга Келија

Агенције и Редакција Између сна и јаве

Ђоковићева бизарна ситуација учинила је кафкијански гранични режим Аустралије видљивим целом свету. Аустралија мора да искористи тренутак да поново размисли о својој политици и стави добробит људи изнад јефтиних политичких поена

Аустралијски политичари већ дуго користе своју непопустљиву граничну политику да би придобили своје бираче. Али време је да се Аустралија одрекне те сурове полтике, сматра Алистер Волш, новинар Дојче Велеа из Аустралије.

Ђоковић са првим пехаром освојеним на Гренд Слем турниру у Мелбурну 27. јануара 2008. године
Аустралија је Ђоковића намамила и пред носом залупила врата

Тениска звезда Новак Ђоковић из прве руке доживљава суровост аустралијске граничне политике. Добио је визу и био охрабрен да уђе у авион, упркос његовим скептичним ставовима о вакцинама. Злонамерна тактика мамца – јер када је стигао, Аустралија му је пред носом залупила врата.

Вероватно су одговорни помислили да би тим потезом у последњем тренутку могли да остваре двоструку политичку победу.

Суд у Мелбурну је додуше пресудио у корист 34-годишње тениске звезде и наложио његово моментално пуштање из депортационог хотела.

Али успех на суду не гарантује да Новак Ђоковић као бранилац титуле може да учествује на Аустралијан опену од 17. јануара. Аустралијска влада је већ најавила да ће преиспитати Ђоковићеву визу.

Последње вести су позитивне, и да му министар одузме визу Ђоковић ће моћи да игра у Млебурну – напом. Редакције.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ђоковић игра у Мелбурну – чак и ако му министар поништи визу
  • Новак би од Суда добио дозолу да игра на Аустралијан опену док траје евентуални нови процес

„Чак и да министар поништи визу Новака Ђоковића, на шта има право, ипак може да се уложи жалба у року од 28 дана. Новак би од Суда добио дозолу да игра на Аустралијан опену док траје евентуални нови процес“, рекла је Марковић Казе

Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, могао би да заигра на Аустралијан опену и ако министар за имиграције Алекс Хок одлучи да изда налог за његовог депортовање, сматра српски политиколог из Аустралије Нина Марковић Казе.

Нина Марковић Казе, политиколог из Мелбурна,  дала је изјаву да је Ђоковићу играње на Гренд Слему загарантовано

Новак Ђоковић однео је победу на Федералном суду, међутим, последњу реч и даље има Аустралија која, упркос одлуци Суда, има право да га депортује.
Још се не зна да ли ће Алекс Хок ићи тим путем и издати налог за његовог депортовање, а чак и да се одлучи на такав потез, Новак ће поново имати прилику да уложи жалбу, истиче .Нина Марковић Казе, која годинама ради у Аустралији.

Она закључује: „И у најгорем могућем случају, што је одлука о депортацији, Ђоковић моћи да се такмичи на Аустралијан опену.

https://www.in4s.net/djokovic-igra-u-melburnu-cak-i-ako-mu-ministar-ponisti-vizu/

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Многи Аустралијанци виде присуство невакцинисаног Ђоковића као увреду за стоичке напоре становника Мелбурна, који су месецима затворени и масовно вакцинисани чак и ако су били у недоумици. Одбијање уласка тенисеру стога је наишло на њихово одобравање.

Међутим, та одлука је могла бити донета пре него што је кренуо на пут. Али промена у последњем тренутку омогућила је другу политичку победу: изазвала је мини-граничну кризу и направила чудо – скретање пажње са катастрофалног управљања пандемијом Аустралијске владе.

Окрутност као стратегија укорењена у култури Аустралије

То је била лака дупла победа. И прати излизани сценарио Аустралије о убирању политичког капитала из окрутности на граници. Деценијама су аустралијски политичари свих боја користили граничну контролу као полугу за политичку манипулацију и одвраћање од својих домаћих грешака.

Ђоковић не зна за пораз на Гренд Слему у Мелбурну последње две године

Ђоковић је – каква иронична игра судбине – био заточен у истом хотелу као и десетине избеглица и потражилаца азила. Наизглед у вечном стању неизвесности, они не могу да уђу, нити да изађу.

А њихов притвор је и даље релативно луксузан у поређењу са несрећама других потражилаца азила у Аустралији – хиљаде њих чами у притворским центрима на обали. Сви они су жртве суровости на граници. Ова опсесија граничном контролом изгледа неспојива са класичном нацијом миграната. Али – то је дубоко укорењено у култури Аустралије.

На штету сопствених грађана: затварање земље многим људима је донело патњу

Стога није ни чудо што је прва инстинктивна реакција Аустралије на пандемију била: затворити границе! Без имало обзира према људима које то погађа.

Ђоковићева узлазна виза коју му је дала држава Аустралија и с којом је допутовао у Мелбурн

То је заправо функционисало дуго времена. Земља је успела да спречи ширење короне импресивно дуго времена. И та стратегија је била популарна. Чинило се да су моји сународници потајно поносни на строгу граничну политику.

Али затварање земље – као што је то увек случај са таквим граничним режимима – многим људима је донело патњу. У сваком случају, ја већ две године не могу да посетим своју породицу. И даље ми то није дозвољено. Иако Аустралија полако поново отвара своје границе, Западна Аустралија – где живи моја породица – остаје затворена.

Држављани Аустралије који путују по свету могли су да се врате кући – тек након што плате десетине хиљада долара. Мигранти у Аустралији нису могли да оду да посете болесне рођаке јер не би могли да се врате у свој нови дом. Тако нешто је виђено као неизбежна колатерална штета, и пре свега као доказ да су мере функционисале.

 Aроганцију и нехуманост власти сада види цео свет

Увек сам знао да је гранична политика Аустралије нехумана. Сада се то тако доживљава у целом свету. Али, да је Аустралија у стању да одрекне сопствених грађана и хладно раздваја породице, то је за мене ипак било незамисливо.

Овог пута Ђоковић игра да освоји десети Гренд Слем у Мелбурну и 21 Гренд Слем у каријери

Али се Ђоковићева бизарна ситуација учинила је кафкијански гранични режим Аустралије видљивим целом свету. Аустралија мора да искористи тренутак да поново размисли о својој политици утврђења и стави добробит људи изнад јефтиних политичких поена.

И на крају, једна пријатна вест за Ђоковића и све оне који га широм света подржавају: аустралијски посланик Креј Кели у изјави на Јутјубу упутио је извињење Новаку Ђоковићу „за све непријатности које  је доживео од аустралијских власти. Срамота је за нашу земљу и нацију овако поступање према великом спортском асу“, закључио је Крејг Кели.

Ево снимка те изјаве на Јутјубу https://www.youtube.com/watch?v=x9PiTWIX0BQ

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Режим нестручним управљањем девастирао наше највредније природне ресурсе – пољопривреду и енергетику

Prenosimo

Странпутица САНУ и њеног председника

Prenosimo

ЗЛОДУХ СЕ ВРАЋА

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x