Спонтани протест грађана у Ушћу за спас прелепе реке Студенице

Угрожена најчистија река у Србији, планински бисер са Голије, Девића и Савине Испоснице

 • Окупљени мештани су после спонтаног протеста кренули у обилазак реке Студенице где су могли да констатују да су радови око корита реке започети.
 • На реци Студеници почеле су припреме за изградњу мини хидроелектране Ушће на којој ће висина бране износити око 15 метара, а акумулација воде до један километар узводно
 • Мештани Ушћа, који су прикључени на водоводну мрежу, једним делом пију воду из реке Студенице

Нова еколошка пошаст надвила се над Србијом, тачније над реком Студеницом изградњом минихидроелектране што би угрозило цео живи свет у реци, уништило вегетацију, флору и фауну, а и квалитет ове планинске воде.

Зато су мештани Ушћа и околине су спонтаним протестом који је окупио стотинак људи започели пре неколико дана активности за спас реке Студенице

Мештане Ушћа на спонтаном протесту окупила је забринутост због информација да су започети припремнии радови на изградњи мини хидроелектране на реци Студеници у њиховом крају.

Окупљање местана почело је данас у преподневним часовима у парку у центру Ушћа на којем је говорило неколико људи, међу којима и  Небојша Kованџић активиста покрета Сачувајмо планинске реке Kраљева.

Окупљени су после спонтаног протеста кренули у обилазак реке Студенице где су могли да констатују да су радови око корита реке започети.

Планинска река Студеница, која протиче у непосредној близини средњовековног истоименог манастира извире на надморској висини око 1.600 м где се  налазе  изворишта Црне реке и Студенца од којих настаје река Студеница

Kако би заштитили своју реку, сви којима је важна заштита река, пре свега реке Студенице сада су окупиљени око Фајсбок групе Спасимо Студеницу, која је за кратко време окупила око 3.000 људи.

“Kако смо незванично сазнали, на реци Студеници почеле су припреме за изградњу мини хидроелектране Ушће на којој ће висина бране износити око 15 метара, а акумулација воде до један километар узводно. Мештани Ушћа који су прикључени на водоводну мрежу једним делом пију воду из реке Студенице и данас кад је ниво реке због слушног периода низак мештани немају воду по неколико сати, а изградњом ове мини хидроелектране проблем ће највероватније бити још већи”, објављено је у групи Спасимо Студеницу.

У најновијој објави коју потписују Аница Бозић, Небојша Kованџић и Зоран Раденковић, наводи се још и да “непознати људи, на необезбеђеном градилишту дивљају на најлепшој и најчистијој реци у Србији, планинском бисеру са Голије, Девића, Савине Испоснице, манастира Студенице, Ушћа…”

Нестаје и мала плажа: Купачи уживају у чистој и бистрој води Студенице

Еколошки активисти постављају важна питања надлежним државним органима, службама и институцијама:

 • “Kо је дозволио овим дивљим људима да уништавају јавно добро, реку са водом прве категорије?
 • Kо је дозволио да нам непознати дивљи људи муте воду коју пијемо?
 • Брине ли се свештенство манастира Студенице што ће неколико планираних брана на реци Студеници променити микро климу и потенцијално негативно утицати на средњовековне фреске непроцењиве вредности?
 • Нека се јави Завод за заштиту споменика културе као што је био активан пре четрдесетак година када је спречио сличан један пројекат баш у циљу заштите фресака манастира Студенице…
 • УНЕСКО, упознат си са овиме?
 • Инспекцијо, смета вам плажа Ушће са преградом од 0,40м а не смета бранурина висока око 15м?
 • Зашто се крије инвеститорска табла са кључним подацима о брани, бројем грађевинске дозволе, именом инвеститора, главног инжињера, пројектанта, надзорног органа?
 • Ако је све ово добро за народ овог краја, зашто се све ради у строгој тајности: од просторног плана, јавне расправе, локацијске и грађевинске дозволе, грађевинских радова…
 • Пита ли се овај народ за нешто?

И потом констатују и апелују:

Непознати инвеститори, убице наше Студенице… НИСТЕ ДОБРОДОШЛИ!

Овакво еколошко благо Србије треба спасити по сваку цену

Борба тек почиње, будимо сложни!

Хоће ли Студеница преживети, или ће је као и десетине река у Србији сабити у мрачне црне цеви и убити сав живот у њој?

(Редакција Kруг портал планира да се овој важној теми посвети наредних дана у знак подршке за спас реке Студенице.)

М. М. Д.; фото: Снежана Стефановић

Линк Kруг Портал:

https://www.krug.rs/projekti/spontani-protest-u-uscu-za-spas-reke-studenice-video/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=spontani-protest-u-uscu-za-spas-reke-studenice-video?utm_campaign=ug.contentexchange.me&utm_medium=referral&utm_source=ug.contentexchange.me&utm_term=ug.contentexchange.me 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Србија између ЕУ, евро(атланске) интеграције и Русије

Славко

Двадесетопетогодишњица ослобађања Ораховца

Prenosimo

Вучићу ви сте кукавица

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Nastavlja se korona hajka na gradjane Srbije, s obzirom da imam bronhitis, kasalj je neizbjezna pojava, kod lekarke na pregledu nisam mogla dobiti ama bas nikakvu terapiju, nju izgleda nije briga sto kasljem i sto mi je potreban lek za to, medjutim, ona kaze najpre uradite covid test pa onda mozete ici kod svog izabranog lekara..ali meni je danas potreban lek kazem, ona odgovara pa ne mogu da prepisem tako napamet i pusti me bez ikakvog leka ili pak barem valjanog pregleda.. Toliko nebrige, nestrucnosti i da ne kazem neljudskosti da se covjeku smuci..potom saznajem da je vecina pozitivnih na… Учитај још »

Микић Сања
Микић Сања
2 година раније

Очигледно да нисмо свјесни сопствених могућности, јесте најтеже увидјети до које границе сежу наше могућности у сваком погледу па и у погледу производних могућности. ..наиме, доѕволили смо страним инвеститорима да уђу у нашу свету земљу и да роваре по њој како год ко хоће, али земља као таква има своје границе. Хидроелектране се отварају јер земља у складу са својим могућностима не може да одговори енергетским захтјевима свих фабрика које се позиционирају овдје, управо зато нарушава се њен интегритет како природни тако и друштвени и у скалду са тим је потребно дјеловати на очувању сопственог интегритета.. На крају како се… Учитај још »

trackback

[…] (Круг портал/Између сна и јаве, 10. 8. 2021) […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x