Савет безбедности УН, а не ЕУ

ЕУ нема мандат да решава питање статуса Косова и Метохије

  • ЕУ и свака њена чланица појединачно, имају обавезу да свим својим актима, активностима и захтевима према Србији поштују резолуцију СБ УН 1244 као императивну, општеобавезујућу међународно-правну одлуку

Пише: Живадин Јовановић

На основу међународног права и Устава Србије Косово и Метохија је покрајина Србије под мандатом СБ УН.

Мандат СБ УН врше УНМИК, као цивилно и КФОР, као војно, присуство, чије су дужности и права таксативно утврђени резолуцијом СБ УН 1244.

УНМИК и КФОР немају никаква друга права осим оних која су изричито утврђена резолуцијом СБ УН 1244. Нико, осим СБ УН, није овлашћен да проширује, смањује или преузима мандате УНМИК-а и КФОР-а.

ЕУ нема мандат СБ УН за решавање питања статуса, најмање за неметање услова, рокова и «решења» по мери хегемонистичких геополитичких интереса, кршењем међународног права и правно обавезујућих одлука СБ.

ЕУ и свака њена чланица појединачно, имају обавезу да свим својим актима, активностима и захтевима према Србији поштују резолуцију СБ УН 1244 као императивну, општеобавезујућу међународно-правну одлуку.

Србија нема обавезу да прихвата, да се саглашава, спроводи или учествује у било којим актима који нису засновани на или који нису у складу са Повељом УН, резолоуцијом 1244, другим одлукама СБ УН или њеним Уставом.

О мирном, праведном и одрживом решењу нa Косову и Метохији одлучује само СБ УН.

Свођење одбране суверенитета и територијалног интегритета, на неприхватање чланства тзв. Косова у УН и његовог признавања, резултат је континуираних подвала западних кувара фазног признања и кршења резолуције СБ УН 1244.

Покушаји учлањења тзв. Косова у друге форуме суверених држава (СЕ, УНЕСКО, ОЕБС, ОИК, ИНТЕРПОЛ и сл.) захтевају одлучно превентивно политичко и дипломатско деловање и супротстављање Србије ослонцем на међународно право, важеће одлуке и пријатељске земље које представљају глобалну већину.

Заштита суверенитета и територијалног интегритета налаже континуирано инсистирање да се изврше обавезе утврђене резолуцијом СБ УН 1244 које нису извршене а тичу се животних права и интереса Србије као што су – остваривање права 250.000 протераних Срба и других неалбанаца на слободан, безбедан и достојанствен повратак у своје домове и на своја имања, гарантовање једнаке безбедност и основних људских права Срба у Покрајини, враћање договорених контигената војске и полиције Србије и друга.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Слободан Антонић: Велики правни рат за слободу говора

Prenosimo

Павић: Срби ће поново бити тас на светској ваги – други избор нам не остављају душмани

Prenosimo

Србија на жртвенику „Зелене Европе“

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Драгољуб Збиљић
Драгољуб Збиљић
6 месеца раније

Свакако нема мандат ЕУ да решава ништа у Србији, поготово што Србија још није ни чланица ЕУ и неће сигурно скоро ни бити. САМО УН имају право, али ни Уједињене нације немају никакво право да растурају било коју државу, па ни Србију. Само голо насиље може да узме себи силеџијско право да растура старе државе, али то није никакво легално право.

Љубомир Т. Грујић
6 месеца раније

Веома добар чланак. Био би још бољи даје аутор објаснио ко је дужан да штити та права Републике Србије и да ли за ту заштиту је неопходан захтев ) Народне скупштине, Председника ,…) Републике Србије или је то обавеза тог Заштитника?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x