Руси избацују Запад из Кључног енергетског подухвата

Сахалинско чвориште течног гаса

Русија преузима контролу над гасно-нафтним постројењем Сахалин 2

  • Очување власништва – уз руске услове. Уредбом је предвиђено да Гаспром задржи свој удео, али да “остали акционари морају да питају руску владу” да ли желе да задрже своје акције у новој компанији
  • Одлука Руске федерације иде у правцу потпуног прекида сарадње са западним компанијама, баш онако како то чини цео Запад по налогу САД
  • У постројењу Сахалин 2 је промењен оператер, оснивањем нове фирме која преузима послове и деонице досадашњег оператера Сахалин енерџи

 Приредила Н.Ј.

Владимир Путин је потписао указ о формирању руске компаније која ће преузети имовину погона који се налази на руском Далеком истоку, где су ангажовани британски Шел и јапански Мицуи и Мицубиши и то без накнаде – преноси француски Kурие Ентернасионал, додајући да је то је нови руски контранапад на санкције које су донете након инвазије Украјине.

„Председник Владимир Путин је повећао улог у економском рату са Западом и његовим савезницима“, примећује Ројтерс.

„Русија је одлучила да преузме контролу над великим нафтним и гасним пројектом у коме Шел има 27,5 одсто удела“, преноси Би-Би-Си.

Руски председник потписује Указ о промени оператера нафтно-гасног пројекта Сахалин 2

Руски председник је у четвртак 30. јуна потписао декрет о преузимању контроле над постројењем Сахалин 2 код острва Сахалин, што би могло да примора британски Шел и јапанске Мицуи и Мицубиши да „одустану од својих инвестиција“.

Уредбом је предвиђено да Гаспром задржи свој удео, али да “остали акционари морају да питају руску владу” да ли желе да задрже своје акције у новој компанији, наводе британски медији.

Шел је у фебруару најавио своју намеру да прода своје уделе Русији, укључујуц́и и електрану Сахалин 2, у најисточнијем делу земље.

Према председничком декрету, имовина ће бити „пренета новоствореној руској компанији, без надокнаде“, напомиње Никкеи Асиа, што „изазива забринутост у Јапану“.

Два јапанска инвеститора би могла да буду „искључена” из новог ентитета, а њихов удео би био одржан „само ако прихвате услове руских власти”, додају јапански економски медији.

Гаспром је држао 50% Сахалина 2, Шел 27,5%, Мицуи 12,5% и Мицубиши 10%. Сахалин 2 производи 10 милиона тона течног природног гаса (ЛНГ) годишње, објашњавају јапански медији, „од чега је 6 милиона намењено Јапану“, што је 10 одсто укупног увоза ЛНГ у земљу.

Важно чвориште гаса на острву Сахалин у Охотском мору

Kако је јавио ТАСС 1. јула, према уредби, Гаспром ће добити удео у новом предузећу пропорционално броју акција компаније Сакхалин Енерџи које поседује. Преостали акционари, у року од месец дана након стварања нове компаније, мораће да пријаве да ли су сагласни да прихвате своје акције у новом оператеру. Ако одбију, онда влада мора да процени њихове акције и да их прода у наредна четири месеца. Биће могуће продати акције у новом ДОО – само руском правном лицу. Истовремено са продајом, Влада ће спровести “финансијску, еколошку, технолошку и другу” ревизију активности инвеститора и његовог особља. Ако се као резултат ревизије открије штета, њен износ ће се одбити од вредности удела акционара. А спорове ће решавати Арбитражни суд у Москви.

Kако су страни акционари реаговали на вест о одлуци Русије, објашњава ТАСС.

Још крајем фебруара, због догађаја у Украјини, Шел је најавио да ће се повући из заједничких пројеката са Гаспромом: истог Сахалин-2, као и Салим Петролеум Девелопмент, Гидан Енерги и Северни ток 2“.

У априлу је Блумберг известио да је компанија почела да повлачи своје запослене из пројеката. А Фајненшел тајмс је писао да се Шел спрема да преговара са кинеским енергетским компанијама о продаји свог удела у Сахалину-2. А њихови резултати би могли бити крајње неповољни за европску страну, јер кинеске компаније прете да буду једини купац на кога Шел може да рачуна. „Ови преговори ће бити ноћна мора“, рекао је тада један од саговорника публикације. Ројтерс је касније известио да би Шелов удео у Сахалину-2 могао да припадне конзорцијуму из Индије.

Али јапанске власти су, напротив, раније одлучиле да остану у руским пројектима, јер их сматрају изузетно важним за економску безбедност земље.

Kако је ТАСС раније пренео позивајући се на изворе, на Сахалину-2 јапанске компаније обезбеђују само финансирање и трговинске операције за пројекат, док су стручњаци „Шела“ били ангажовани на одржавању производне и пројектне опреме.

Јапанске власти се надају да одлука Москве да руско ЛЛЦ предузеће буде оператер пројекта неће утицати на права и интересе Јапана у њему. Али док они нису спремни да одговоре шта ће даље, пошто проучавају детаље руског декрета. Kремљ, заузврат, не види разлог да прекине испоруке ЛНГ-а из предузећа, пише у ТАСС-у.

ЛИНК

http://www.balkanmagazin.net/nafta-i-gas/cid177-309642/svetski-mediji-o-energetskoj-krizi-rusija-preuzima-kontrolu-nad-gasno-naftnim-postrojenjem-sahalin-2

:::::::::::::::::::

 

5 1 vote
Article Rating

Related posts

КАСНО ЗА ЗДРАВЕ И ДУГОРОЧНЕ ДОГОВОРЕ

Јово

Трагичне судбине већине страних плаћеника у рату у Украјини

Prenosimo

Степић: Не правимо се наивни – ЗСО је једно велико ништа

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x