Умешаност Лајчака у трговину оружја био би врх корупционашког леденог брега

Има ли прстију словачког дипломате и представника ЕУ у нелегалном снабдевању Азербејџана оружјем

 

  • Словачки дипломата Лајчак  је сахранио свој ауторитет на Балкану још у време референдума о одвајању Црне Горе од заједничке државе са Србијом 2006. године. Заиста је смешно о њему говори као о непристрасном посреднику у преговорима Београда и Приштине
  • С. Медојевић: Ђукановић једоставно плаћа лобисте као што су Јелко Кацин, Мирослав Лајчак, Франтишек Липка, (Едуард) Кукан, Чарлс Танок, који пишу извештаје који су лажни, субјективни, тенденциозни
  • И председник Србије Александар Вучић и лидер сепаратиста са Косова Хашим Тачи промовишу интересе НАТО-а на Балкану

Пише: др Стеван Гајић*

Могућа умешаност европског дипломате, бившег председавајућег ОЕБС-а, бившег председавајућег Скупштине Уједињених нација, бившег министра иностраних послова Словачке и садашњег представника Европске уније у преговорима Београда и Приштине Мирослава Лајчака у нелегално снабдевање Азербејџана оружјем, никога на Балкану неће изненадити, оценио је у изјави Информативној агенцији Регнум научни сарадник Института за европске студије у Београду и професор по позиву московског Универзитета МГИМО при Министарству спољних послова Русије др Стеван Гајић.

Подсећамо да је раније Ашот Григорјан (физичар, бизнисмен, мецена који од 1993. године живи у Словачкој) дао изјаву Тужилаштву Словачке са захтевом да процесуира незаконите делатности Лајчака повезане са нелегалном продајом Азербејџану словачког “артиљеријског оружја великог калибра” (36 самоходних хаубица Dana M-1 и 30 покретних ракетних система Vampir RM-70).

           

Самоходна хаубица Дана М-1  и  покретни ракетни систем вампир РМ-70

Према мишљењу Гајића, словачки дипломата је сахранио свој ауторитет на Балкану још у време референдума о одвајању Црне Горе од заједничке државе са Србијом 2006. године.

“После скандалозне улоге коју је Лајчак одиграо у црногорском референдуму заиста је смешно о њему говори као о непристрасном посреднику у преговорима Београда и Приштине”, рекао је он.

“Подсетићу да су Мирослав Лајчак и његов сународник Франтишек Липка, као званични посматрачи ОЕБС-а, одмах по окончању гласања грађана Црне Горе објавили да на референдуму није било озбиљнијих неправилности, не обазирући се на многобројне драстичне неправилности, од процедуре до спровођења гласања. Црногорска власт фалсификовала је резултате референдума, због чега можемо рећи да је Црна Гора незаконито одвојена од Србије. Лајчак и Липка учествовали су у томе непосредно.

Лајчак и Ђукановић на заједничком послу одвајања Србије од Црне Горе

Касније су се у штампи појавиле информације да је Липка од црногорског руководства добио на ‘поклон’ некретнине и друге погодности. Црногорски опозициони политичар Небојша Медојевић је 2016. године, на основу ‘краћег истраживања’ које је спровео, закључио да ‘Ђукановић једоставно плаћа лобисте као што су Јелко Кацин, Мирослав Лајчак, Франтишек Липка, (Едуард) Кукан, Чарлс Танок, који пишу извештаје који су лажни, субјективни, тенденциозни и које мафијашки режим користи као алиби за одбрану од утемељених и аргументованих напада опозиције и других критичара режима'”.

Гајић каже да га не би зачудило кад би се испоставило да је словачки дипломата умешан у још неки скандал и да је нелегална трговина само врх корупционашког леденог брега.

“Управо ти квалитети су Лајчака и препоручили за улогу посредника у преговорима Београда и Приштине који је требало да буду окончани тиме што ће Београд признати независност Косова и читав Балкан бити увучен у НАТО”, указао је Гајић.

“И председник Србије Александар Вучић и лидер сепаратиста са Косова Хашим Тачи промовишу интересе НАТО-а на Балкану, испуњавајући ону агенду коју су задале бивше америчке администрације под вођством клана Клинтон. Због тога можемо рећи да је у преговорима о Косову и Метохији постојала и постоји само једна страна, НАТО. Представник те стране је и Мирослав Лајчак”.

(Регнум)

* Научни сарадник Института за европске студије у Београду

……………………

http://www.nspm.rs/hronika/stevan-gajic-umesanost-lajcaka-u-trgovinu-oruzja-nije-iznenadjenje.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Павић: Данашњи русофил је, у просеку, много аутентичнији западњак од декларисаног западњака

Prenosimo

Величина стана према апетиту

Јово

Криза власти у Италији због могућег одласка премијера

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x