Русија опет ствара нова високо ефикасна наоружања

ПАК ДА – нови бомбардер шесте генерације

Нови бомбардери, дронови, ракете јачају војну моћ Русије

  • Настаје нови мобилни, командни ракетни систем „Сирена-М“.„Периметар“, кога на Западу називају „мртва рука“, намењен је за аутоматско управљање масовним нуклеарним ударом и представља алтернативни систем командовања нуклеарним снагама земље.
  • Карактеристике „Сирене-М“ држе се у тајности у армији Русије.
  • Ускоро ће бити завршено и најсавременије борбено возило пешадије Б-19 са борбеним модулом „Епоха“, на гусеничној платформи, а чији арсенал укључује аутоматски топ калибра 57 милиметара, противтенковске систем „Корнет“ и нови ракетни систем „Булат“ са ракетама малог калибра.
  • Створен је и нови лаки преносни систем противваздушне одбране „Метка“, чија ракета, тачније њена самонавођена бојева глава је отпорна на све типове оптичких сметњи.
  • Међу новинама је пројекат стратешког бомбардера ПАК ДА, познат као Перспективни авијациони комплекс дугог домета, који развија компанија „Тупољев“. Тренутно се ради на прототипу овог авиона. Нови бомбардер се прави уз коришћење „стелт“ технологија

Пише: Оливера Икодиновић

Стратешки бомбардер ПАК ДА, тешки дрон „Алтиус“, мобилни ракетни систем „Сирена-М“, борбено возило пешадије Б-19 са борбеним модулом „Епоха“ и преносиви противавионски ракетни систем „Метка“ ојачаће одбрамбену моћ Русије у наредним годинама.

Руски војни експерти истичу да наука и индустрија интензивно раде на томе да оружане снаге имају наоружање који може значајно да ојачају одбрамбени потенцијал Русије у деценијама које долазе, а посебан напредак је постигнут у авијацији, противваздушној одбрани, ракетним технологијама и оклопним возилима.

Развој руске наменске индустрије достигао је ниво који омогућава производњу потпуно новог високо ефикасног наоружања, а стручњаци истичу да је руски војно-индустријски комплекс самодовољан у производњи најважнијих врста наоружања свих класа – од малокалибарског до стратешког оружја, те не зависи од страних технолошких решења.

На развој руске одбрамбене индустрије позитивно су утицале реформе одбрамбене индустрије, а број савременог оружја је заиста велики. Стварање производа нове генерације, како истичу експерти, постало је безусловни приоритет руске одбрамбене индустрије.

Председник Руске Федерације Владимир Путин са генералом Серејем Шојгуом, министром одбране
„Сирена – М“ – систем „судњег дана“

Руски војно-индустријски комплекс интензивно ради на стварању најсавременијих система за потребе Ракетних стратешких снага, а између осталог и на развију мобилног, командног ракетног система „Сирена-М“.

Термини „командни ракетни систем“ и „командна ракета“ односе се на легендарни совјетски развој познат као систем „Периметар“, створен још почетком седамдесетих година прошлог века, у јеку Хладног рата, када се над Совјетским Савезом надвила америчка претња. „Периметар“, кога на Западу називају „мртва рука“, намењен је за аутоматско управљање масовним нуклеарним ударом и представља алтернативни систем командовања нуклеарним снагама земље.

Нови роботизовани војни комплекси и наоружање

Претпоставља се да ће систем „Сирена-М“, кога називају и „ракетама судњег дана“ постати део „Периметровог“ аутоматизованог система управљања, али се карактеристике „Сирене-М“ држе у тајности.

Очекује се да ће руске Ракетне снаге овај комплекс добити до 2025. године.

Копнене снаге Руске Федерације у блиској будућности требало би да добију најсавременије борбено возило пешадије Б-19 са борбеним модулом „Епоха“, на гусеничној платформи, а чији арсенал укључује аутоматски топ калибра 57 милиметара, противтенковске систем „Корнет“ и нови ракетни систем „Булат“ са ракетама малог калибра.

Командант Копнене војске Русије, генерал армије Олег Саљуков изјавио је раније да наоружање Б-19 омогућава посади оклопног возила да погађа ваздушне и копнене циљеве на великим удаљеностима.

Нови Руски систем Метка, уз преносни противавионски ракетни систем „Верба“, ојачаће руску армију

Поред Б-19, још једна новина у наоружању Копнене војске Русије биће и лаки преносни систем противваздушне одбране „Метка“, чија ракета, тачније њена самонавађена бојева глава је отпорна на све типове оптичких сметњи.

Што се тиче нове генерације лаких преносних ПВО система „Метка“ о њему нема пуно података када су у питању његове техничко-тактичке карактеристике. Претпоставка је да се ради о систему који је сличан лаком преносном ракетном систему „Верба“, који се тренутно сматра најефикаснијим.

Бомбардери ПАК ДА и дронови „Алтиус“

Међу новинама је пројекат стратешког бомбардера ПАК ДА, познат као Перспективни авијациони комплекс дугог домета, који развија компанија „Тупољев“. Тренутно се ради на прототипу овог авиона, а израђиваће се по аеродинамичној схеми „летећег крила“, која је неконвенционална за руску авијацију.

С-400 је једини систем на свету који може да обара хиперсоничне и крстареће ракете, а већ је модернизован и произведен и модел С 500

Нови бомбардер се прави уз коришћење „стелт“ технологија – са материјалима који смањују видљивост летелице, па ће моћи непримећено да дејствује и напусти зону ПВО противника. Серијом тестирања је потврђено да ће уз употребу одређених тактика ПАК ДА моћи да савлада напредне ПВО системе земаља НАТО-а.

„Стелт“ ефекат требало би да буде постигнут захваљујући специјалном радио-апсорбујућем премазу руске производње.

Иако је у питању нов авион, он неће имати могућност да лети хиперзвучним брзинама попут других бомбардера далеког домета као што су Ту-160 и Ту-22М3, али ће имати већи домет и дуже време летења.

Много је економичнији од својих претходника, а неки стручњаци из ваздухопловства сматрају да домет може бити и до 15.000 километара.

Нови дрон Алтиус-ру има нове могућности дејства

Користиће само наоружање унутар трупа, укључујући крстареће ракете великог домета и хиперсоничне ракете.

Како се претпоставља, основно оружје могу бити ракете Х-101 и Х-102 са нуклеарном бојевом главом, које су у стању да погађају циљеве на удаљености до 5.500 километара.

Опрема авиона је максимално аутоматизована да може да се користи у беспилотном режиму, а бомбардер може да управља и групама беспилотних летелица и да примени целокупан спектар ракета класе „ваздух-ваздух“.

План је да постане саставни део наоружања до 2027. године и да замени „стратеге“ Ту-160 и Ту-95МС.

ПАК ДА ће се разликовати од авиона претходне генерације, између осталог, по већем борбеном оптерећењу, дужем борбеном дежурству и могућности слетања и полетања са скоро сваког аеродрома.

Најближи конкурент руском бомбардеру је најновији амерички „стратег“ Б-21 „Рајдер“, па руски конструктори имају задатак да надмаше авионе америчког Ратног ваздухопловства по борбеним карактеристикама.

Нова генерација дронова из Уралског комбината

У сфери беспилотне авијације, успешно се ради на пројекту беспилотне летелице „Алтиус-РУ“, а очекује се да ће овај дрон по много чему надмашити могућности „Ориона“, који је коришћен у специјалној операцији у Украјини.

Тестирања „Алтиус-РУ“ су завршена крајем прошле године, а Министарство одбране Русије је у фебруару прошле године потписало уговор за производњу прве серије ових дронова у погонима Уралског комбината цивилне авијације.

Са знаком Z у нове војне победе

„Алтиус“ припада летелицама средње висине, дугог трајања лета и тешке класе. Маса летелице је око шест тона и може да понесе до две тоне корисног терета. Дрон има два турбопропелерска мотора, распон крила од 30 метара, домет 12-14 километара и трајање лета до два дана. Борбени радијус је до пет хиљада километара.

„Алтиус-РУ” је опремљен сателитским комуникационим системом.

Погодан је за оптичко и електронско извиђање, као и за нападе по копненим циљевима.

Главна карактеристика овог дрона је вештачка интелигенција, која омогућава аутономно доношење одлука, прављење рута, идентификовање мета и наношење удара по њима. Експерти тврде да у свету нема пандана.

Линк

https://rs.sputniknews.com/20220613/novi-bombarderi-dronovi-rakete-jacaju-odbrambenu-moc-rusije-olivera-ikodinovic-oruzje-1138427881.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Одзвонило и Милу

Славко

Последице потписивања Споразума у Вашингтону

Славко

Ђурковић: Српска академија (ни)је уз свој народ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x