Рио Тинто ће уништавати наше здравље до краја овог века

Студија Рударског факултета открива узнемиравајуће чињенице о раду рудника литијума

  • У првом делу рада рудника (до 2059. године) годишњи капацитет транспорта ће се кретати од максималног нивоа од око 2,2 милиона тона до око 1,5 милиона тона ровне руде и јаловине
  • У сврху израде студије изводљивости усваја се капацитет од 2.200.000 тона годишње. Просечна производња у руднику литијума и бора Јадар је 1.600.000 тона, са укупним обимом откопавања од 2.200.000 тона, укључујући и јаловину.
  • Планирано је да се рад обавља у 3 смене“, наводи се у овој Студији.
  • Загађење животне средине настаје већ у процесу геолошких истраживања и припреме за отварање рудника

 Аутор: Ана Вушовић Марковић

Редакција “Нове” имала је увид у “Студију изводљивости подземне експлоатације лежишта литијума и бора јадар“ коју је за “Рио Сава Еxплоратион” (Рио Тинто), потписало неколико професора са Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, а завршена је 2020. године. Планови за рад рудника Јадар који су обрађени у овој Студији, односе се на период до 2087. године, до када ће бити експлоатисана руда.

Редакција „Нове“ имала је увид у „Студију изводљивости подземне експлоатације лежишта литијума и бора јадар“ коју је за „Рио Сава Еxплоратион“ (Рио Тинто), потписало неколико професора са Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, а завршена је 2020. године. Планови за рад рудинка Јадар који су обрађени у овој Студији, односе се на период до 2087. године, до када ће бити експлоатисана руда.

Познато је да рударске активности проузрокују деградацију терена, контаминацију земљишта, воде и ваздуха прашином и гасовима, што нећете пронаћи нигде у овој Студији, која броји више од 600 страна, а само је стотинак посвећено заштити животне средине.

Наиме, радови у планираном руднику Јадар ће се, према Студији, обављати на различитим локацијама у наредних неколико деценија.

Рио Тинтови злокобни пејзажи налазе се широм света где год се ова компанија бави рударством загађивање животне средине је огромно

„У првом делу рада рудника (до 2059. године) годишњи капацитет транспорта ће се кретати од максималног нивоа од око 2,2 милиона тона до око 1,5 милиона тона ровне руде и јаловине, да би се затим у периоду од 2060. до 2067. смањивао и стабилизовао на мање од 500.000 тона годишње, током последњих 20 година рада рудника (2067-2087.).

У сврху израде студије изводљивости усваја се капацитет од 2.200.000 тона годишње. Просечна производња у руднику литијума и бора Јадар је 1.600.000 тона, са укупним обимом откопавања од 2.200.000 тона, укључујући и јаловину. На основу претходних прорачуна и података у овом поглављу, планирано је да извозни систем са скиповима ради 335 дана годишње и 20 сати дневно. Поред овога, планирано је да се рад одвија у 3 смене“, наводи се у овој Студији.

Мора се нагласити да загађење животне средине настаје већ у процесу геолошких истраживања и припреме за отварање рудника.

Опширније о детаљима студије и тумачењима стручњака прочитајте у данашњем издању новина „Нова“.

Линк

Studija Rudarskog fakulteta otkriva: Rio Tinto će nas uništavati do kraja veka

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Београдски форум за свет равноправних о санкцијама и дијалогу

Prenosimo

Вучићева обећања пензионерима – лудом радовање

Gost autor

Министри незналице и тровање живота

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x