Позив за успостављање независног, моралног, компетентног и пристојног судства  

ОТВОРЕНО ПИСМО ЈАСМИНЕ МИЛОЈЕВИЋ ПРЕДСЕДНИЦИ ДРУШТВА СУДИЈА СРБИЈЕ СНЕЖАНИ БЈЕЛОГРЛИЋ

  • Ваша улога у борби за правду може бити историјска
  • У Високом савету судства није профункционисао Етички одбор
  • Проблеми у судству проистичу и из лоше обуке судија
  • Високи савет судства селективно расправља о судијама Мајићу и Степановићу, док се не бави катастрофалним радом, па и криминалом, многих других судија
  • Противницима режима, ако је икако могуће, се разарају породице помоћу корумпираних режимских судија уз асистенцију криминализованих дилетаната из центара за социјални рад

Пише: Јасмина Милојевић *, покрет „Нови 6. Октобар“

Поштована судијо Снежана Бјелогрлић,

Од када сте дошли на чело Друштва судија, осећа се промена устајалог ваздуха који је карактерисао то  удружење. Пре Вашег доласка на чело Друштва судија, то удружење је, безубо и немушто, кокетирало са режимом, некритички бранећи стање у судству које ни један интелигентан човек не може бранити ни оправдавати.

Утолико Ваша улога може бити историјска, ако будете довољно храбри и принципијелни да ту улогу достојно изнесете до краја.

Ваша досадашња иступања у великој мери охрабрују стручну јавност. Изјавили сте да нема оправдања за чињеницу да у Високом савету судства није профункционисао Етички одбор, упркос препорукама ГРЕЦО (Групе држава за борбу против корупције у оквиру Савета Европе).

Наступи Снежане Бјелогрлић су охрабрујући
Образовање судија у Србији је на европском дну

Позивамо Вас да у име Друштва судија и истовремено као чланица новог сазива Високог савета судства и јавно, а не само унутаринституционално, иницирате озбиљан рад на новом Етичком кодексу ВСС и формирање озбиљног, правог Етичког одбора, у коме ће се наћи и етичари и правници, укључујући и оне који су свој интегритет доказали и показали и неретко били жртве медијског блаћења од стране мафијашко-фашистичког режима коме се сада већ назире јасан крај.

Изјавили сте, храбро и истинито, да проблеми у судству проистичу и из лоше обуке судија, за различите области. Образовање судија у Србији је, према захтеваним мерилима, на европском дну.

Министарка правде Маја Поповић (десно) разговарала је са председницом Друштва судија Србије Снежаном Бјелогрлић (прва лево) о проблемима у српском правосуђу

Правосудна академија, један је од главних разлога за лош квалитет обуке судија. Она је покушај да се на курсаџијски начин надомести оскудно образовање судија. На пример, обуке за насиље у породици у тој Академији одвијају се по програму у чијем формулисању су учествовале особе које по тој теми немају никакве међународно верификоване резултате ни трагове. Етику предају судије које никада нису слушале етику, а међународне референце твораца већине програма или не постоје или су минималне.

Мали је број судија са последипломским квалификацијама, поготово са докторатима. Такве судије, као и све оне који су своје студије завршили у року и са високим просеком, попут судије Александра Степановића, председника Вишег суда у Београду, треба подржати, јер они ипак одударају од иначе поразног стања у образовању судија.

Позивамо Вас да у име Друштва судија и испред Високог савета судства иницирате промену закона у вези са Правосудном академијом и организацију обуке судија у складу са озбиљним академским и практичним стандардима, а не по кулоарско-коруптивним моделима мафијашко-фашистичког режима.

Дали сте и изјаву о томе да Високи савет судства селективно расправља о судијама, па тако редовно “разматра случајеве” судија Мајића и Степановића, док се не бави катастрофалним радом, па и криминалом, многих других судија о којима су медији извештавали.

 Неки судови одузимају децу противницима режима

Ви, као председница суда, свакако знате да је Србија земља у којој многи председници судова и судије сарађују са Министарством правде на недозвољене начине, и да примају политичке налоге у погледу тога како да се суди политичким противницима режима. Један од најодвратнијих начина на који мафијашко-фашистичка клика са којом сарађују и неке судије то ради је одузимање деце противницима режима. Србија бруји од скандала због разарања породица политичких противника.

Шта је са скандалом у припреми у вези са новоизабраном судијом Првог основног суда, Иваном Димовски, која је директно на линији са Министарством правде на чијем челу, је, као што знате, кадар из БИА, и за коју упућени говоре, а што и Ви несумњиво знате, да намешта судске поступке и доказе против политичких опонената фашистичког картела на власти?

Тек изабрана млада судијица Ивана Димовски, а већ у центру афере

Да ли сте свесни да је жртва поменуте судије и мафијашке клике и један професор међународног угледа, отворени противник мафијашког режима, а што је најгоре, жртва је и његова дванаестогодишња ћерка, која против своје воље бива насилно саслушавана у суду, закључана у соби са судијом и све време праћена судском стражом, а како би јој се изнудио исказ да жели да живи са мајком?

Породично право, а посебно политички и идеолошки експонирано насиље у породици, изразито је криминализована област судства, али и друштвеног ангажмана уопште. На пример, међу људима који се наводно баве “насиљем у породици” и од тога зарађују огроман новац, има и особа које су правноснажно осуђиване за фалсификат дипломе правног факултета, а налазе се на изборним листама владајућег режима. Ова област права, због своје релативне политичке “заклоњености”, данас је вероватно најизраженији инструмент обрачуна са политичким противницима.

Разуме се, не би требало заобићи ни криминалне улоге Центара за социјални рад од којих криминализоване судије, у складу са “најбољом праксом Ресавске школе” преписује некакве често инфантилне опсервације, дајући им назив “Пресуда”.

Драстични примери злоупотреба у судовима и центрима за социјални рад

Шта је радио председник Трећег основног суда, Душан Агатоновић, у чијем суду је судија Љиљана Михаиловић доделила троје деце мајци која их континуирано физички повређује и због чега су деца бивала болнички лечена од повреда које су понекада бивале наношене хладним оружјем, а оцу, иначе светски познатом научнику и отвореном противнику режима, забранила да приступа деци?

Милош Поповић, шеф кабинета Ане Брнабић, вршио је притиске и интервенције на судију Вучинић да донесе пресуду како он и његова шефица Брнабић траже

Шта је радио председник Апелационог суда Душан Миленковић, у чијем суду је судија Зорица Ђаковић потврдила поменуту накарадну пресуду, уз асистенцију судије Љиљане Вучинић која ја злодело правдала притиском Милоша Поповића, шефа кабинета Ане Брнабић?

Шта је судија Миленковић радио, осим што је Зорици Ђаковић, у периоду који се тачно поклапа са њеним потврђивањем срамне пресуде, доделио функцију његовог “првог заменика”?

Председник суда Миленковић је унапредио судију Ђаковић која је радила противзаконито

Kакву је улогу у свему овоме играло четворо увезаних радника Центра за социјални рад Нови Београд, по инструкцијама “супервизора” Весне Војиновић и руководиоца Центра Смиљке Ђорђевић? Под којим притиском и/или за коју новчану награду?

Kакву су ове особе имале подршку од бившег ресорног министра Зорана Ђорђевића и шефа инспекције министарства Вукоте Влаховића (прочитати чланак проф. Александра Фатића у Данасу: “Вукота: нацрт за психологију хуље”).

Врховни суд поништио све пресуде суткиња Љ. Михаиловић и З. Ђаковић

Зашто је поменути научник и оштри критичар режима морао да чека годинама да намештене пресуде стигну до Врховног касационог суда који је одмах поништио све пресуде Љиљане Михаиловић и Зорице Ђаковић? Зашто је председнику Трећег основног суда Душану Агатоновићу било потребно више година да судију Љиљану Михаиловић искључи са случаја? Да ли је предмет сада предао младој судији, и то поново кадру СНС-а (за коју се додуше говори да “још није стигла да се упрља)?

Зашто Треће основно тужилаштво игнорише случај континуираног свирепог повређивања троје деце од стране поменуте насилне мајке, иначе (само благо) камуфлираног СНС-бота?

Поштована судијо Бјелогрлић,

На судији Снежани Бјалогрлић, председнику Друштва судија је велика одговорност и тежак задатак

да ли ћете се заинтересовати за ове случајеве? Да ли ћете се заинтересовати за доказе које група интелектуалаца скупља за Високи савет судства о укупној недостојности неких од поменутих судија за судијску функцију, а које ћемо предати у склопу укупне иницијативе за довођење судства у ред и успостављање одговарајућег механизма после промене диктаторске власти? То се односи и на примену силе над немоћнима и противницима режима злоупотребом овлашћења суда, а наочиглед јавности, у сред суда као јавне институције.

Ми ћемо све те доказе у блиској будућности и објавити, а у склопу инцијативе да се коначно дође до “дана после новог 5. октобра”. Тада ће постати јасно да сте и Ви, и нови сазив Високог савета судства, и Друштво судија, морали благовремено да заузмете став по овом питању, ако сте хтели да избегнете да одговарате заједно са оваквим судијама, са оваквим људима.

Пошто, после Владимира Цвијана, више није тако лако људе бацати у Дунав, сада се, нагласићу још једном, противницима режима, уместо тога, ако је икако могуће разарају породице помоћу корумпираних режимских  судија уз асистенцију криминализованих дилетаната из центара за социјални рад.

О томе сведоче бројни случајеви једног целог отетог малог народа (отете деце) који своја детињства проводе са ботовима мафијашко-фашистичког режима, ботова који се појављују на Пинку и Хепију, али и као прикривени СНС-ботови наводно умерене струје СНС-а на не-режимским медијима (Н1, Нова С), уместо са својим родитељима који су часни, правдољубиви људи и противници режима.

Позив да подржите обрачун са криминализованим судијама

Покрет НОВИ 6. ОKТОБАР изнео је још пре пола године редослед потеза после смене мафијашко-фашистичког режима, који укључује успостављање Специјалног суда за политички криминал и Специјалног тужиоца за корупцију у јавном сектору, који би на располагању имао елитну полицијску јединицу. Они би радили све до одговарајућих промена закона. Судило би се и пресудило свима који су сарађивали са мафијашко-фашистичком фалангом, између осталог и подлежући незаконитим притисцима (не легалном, моралном, правилном притиску јавности, него притисцима из политичких кулоара карикатуре мусолинијевског режима) у суђењима противницима фашиста и нарко трафиканата.

Та платформа захтева да се примене механизми транзиционе правде. Они укључују формирање Kомисија за истину и помирење, попут оних у Јужној Африци после апартхејда (немогућих у време Боте, али могућих у време Деклерка и Манделе), у којима ће морати да учествују морални, угледни и исправни људи, а који ће бити дужни да доносе одлуке о томе ко се и од судија огрешио о морал и права противника режима, уз учешће жртава мафијашког фашизма и репресије.

Позивамо Вас да станете иза ове платформе, да подржите обрачун са криминализованим судијама, којих је много у Србији, да се као еснафско удружење укључите у борбу за демократију и рушење мафијашког фашизма у Србији, и за успостављање независног, моралног, компетентног, часног, пристојног судства.

 * Теоретичарка медија

…………………………….

5 1 vote
Article Rating

Related posts

800 хиљада НЕ – израз незадовољства читавом политичком класом

Prenosimo

Због инцидената и првокација Русија напустила заседање

Prenosimo

После издаје партије УРА пад Владе Црне Горе

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x