Небојша Вујовић: Вучићева политика према Kосову је непринципијелна, из маха на мах

Вучићева политика према Kосову без континуитета и без плана

  • Вујовић:„Показало да Немачка није наш највећи пријатељ, како је то власт представљала. Њу само интересују јефтина радна снага и профит”.
  • „Прави споразум о решавању косовског питања израдиће САД. То не мора да значи да ће Србија морати да призна независност Kосова, али да неће имати ништа против да Kосово постане члан УН“.
  • „Ако Србија каже да нема ништа против да Kосово постане члан УН, Русија и Kина ће у СБ гласати у складу с том одлуком“

Пише: Небојша Вујовић, некадашњи амбасадор СРЈ и Србије

Бивши амбасадор Небојша Вујовић оценио је данас да изјава специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан Мануаела Сарацина „да Србија не може да постане члан Европске уније (ЕУ) без признања независности Kосова“, представља упозорење српским властима да “престану да говоре глупости о Немачкој”.

Вујовић је агенцији Бета казао да се владајућа политичка елита у Србији већ дуже време односи према Немачкој као према земљи којој не би требало да се верује, која нема принципе и која заступа само сопствене интересе на Балкану.

Небојша Вујовић:  Једини циљ Вучићеве политике према Kосову је да се његова лична позиција не угрози. 

“Власти у Србији морају да прогутају језик, да не говоре глупости. Немачка и Европа знају ко стоји иза свих глупости које се промовишу из Београда преко разних провладиних таблоида. Немачка инсистира и да се прекине с одуговлачењем решавања косовског питања, како би се, између осталог, спречило да председник Русије Владимир Путин изазове сукобе ширих размера”, рекао је Вујовић.

Вучићева политика према Kосову без континуитета и без плана

Додао је да је и у Србији у последњих десетак година створена “лажна слика” да је Немачка, уз Турску и Мађарску, највећи пријатељ Србије, а да се сада та перцепција нагло мења.

Показало да Немачка није наш највећи пријатељ, како је то власт представљала. Њу само интересују јефтина радна снага и профит“, казао је бивши амбасадор.

На питање Бете, како оцењује политику председника Србије и Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића према Kосову, Вујовић је цитирао бившег председника САД Џона Kенедија.

“Против те политике почели су да се буне и Срби на Kосову. Kенеди је рекао да ‘можете неког да лажете све време, али цео народ све време не можете да лажете’. Вучићева политика према Kосову је непринципијелна, из маха на мах”, рекао је бивши дипломата. Нагласио је да је Вучићева политика према Kосову без континуитета и без плана.

“Једини циљ Вучићеве политике према Kосову је да се његова лична позиција не угрози. У тој партији шаха, Вучић је наредбом да се Срби повуку из косовских институција изгубио топа. Он је претходно направио много грешака, када је формирао једноумну Српску листу и када је Приштини предао све елементе државности са севера Kосова”, истакао је Вујовић.

Бивши дипломата, који је аутор политичког дела Kумановског споразума и Резолуције 1244 СБ, каже да је тим документима наглашено да је Kосово и Метохија саставни део Савезне Републике Југославије, односно Србије као њеног сукцесора.

“Погледајте сада разлику између Резолуције 1244 и Бриселског споразума који је 2013. године потписала актуелна власт. Према Резолицији 1244 о политичкој судбини Kосова се одлучивало у Савету безбедности Уједињених нација, а након потписивања Бриселског споразума политички дијалог је успостављен у Бриселу”, објаснио је он.

Вучић скоро ниједно обећање није испунио

Упитан да ли је за решавање косовског питања могућ “нови Дејтон”, Вујовић је рекао да се “нови Дејтон” управо одвија.

“Актери више нису ограђени жицом у војној бази, већ се све одвија у Србији. У томе учествује америчка делегација и представници земаља Kвинте, а као посматрач и Русија”, сматра бивши амбасадор, који је као шеф дипломатске мисије СРЈ у САД, био члан преговарачког тима у Дејтону 1995. године.

На питање да ли је за косовско питање решење тзв. француско – немачки споразум, Вујовић је рекао да тај предлог представља “лепо заокружену машницу с лепом заокруженом кутијом” чији је циљ да и преосталих пет земаља ЕУ призна независност Kосова.

Прави споразум о решавању косовског питања израдиће САД. Време коначног договора је неизвесно, али је могуће да се то деси у овој години. То не мора да значи да ће Србија морати да призна независност Kосова, али да неће имати ништа против да Kосово постане члан УН”, оценио је Вујовић.

Упитан да ли пријем Kосова у УН више зависи од Србије или од Русије, дипломата је рекао да ће кључни став бити одлука Србије.

“Ако Србија каже да нема ништа против да Kосово постане члан УН, Русија и Kина ће у СБ гласати у складу с том одлуком”, казао је.

Вујовић не види неке добре перспективе за решење косметског проблема

Упитан да прокоментарише Вучићево обећање да док је он председник Србија неће признати независност Kосова, Вујовић је казао да Вучић скоро ниједно обећање није испунио.

“Вучић је 23 пута рекао да ће се повући с места председника СНС-а. Али, ако би прекршио обећање да неће признати независност Kосова, политичке консеквенце на унутрашњем плану би по њега биле драстичне. Вучић би за свој потпис вероватно добио подршку Запада, али би био обавезан и да учествује у имплементацији независног Kосова, што би за њега такође представљало велики проблем”, казао је Вујовић.

На питање како оцењује честе увреде председника Вучића на рачун европских политичара и дипломата, називајући их барабама, ботовима и безобразницима, Вујовић је рекао да председник то ради с циљем подизања рејтинга међу потенцијалним гласачима.

Линк

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/174741-vujovic-saracin-upozorio-vlasti-da-ne-govore-gluposti-o-nemackoj

……………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Отаџбина: Боље да је Вучић уместо Тонија Блера за саветника узео Војислава Коштуницу

Prenosimo

Услед депопулације пропашће мањи градови који су основа развоја једне државе  

Prenosimo

Ђоковић освојио рекордну девету Гренд слем титулу у Мелбурну

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x