НАТО се брани да „има правни имунитет“ за бомбардовање Србије,али примена имунитета не може бити ретроактивна

Део деце погинуле у бомбардовању Србије 1999. године

Тужбе жртава бомбардовања Србије 1999. године против НАТО због употребе осиромашеног уранијума

  • Бројна обољевања и смрти грађана Србије због бомбардовања осиромашеним уранијумом
  • Српски адвокат Алексић је раније рекао за РИА Новости да су 20. јануара Вишем суду у Београду поднете две нове тужбе против НАТО-а од стране жртава бомбардовања са осиромашеним уранијумом 1999. године.
  • Заказивање првог рочишта по тужбеним захтевима Вишег суда у Београду, вероватно ове јесени

НАТО је на тужбе жртава бомбардовања Србије 1999. године уз употребу осиромашеног уранијума одговорио да има правни имунитет према споразуму са српском владом из 2005. године, изјавио је за РИА Новости српски адвокат Срђан Алексић.

Бројне ратне злочине и огромне штете претрпела је Србија и њени грађани у бомбардовању 1999.

Српски адвокат Срђан Алексић је раније рекао за РИА Новости да су 20. јануара Вишем суду у Београду поднете две нове тужбе против НАТО-а од стране жртава бомбардовања са осиромашеним уранијумом 1999. године. Прва таква тужба против НАТО-а од појединаца поднета је 20. јануара 2021. године. Српском адвокату помаже италијански адвокат Тартаља, који је успешно заступао интересе италијанских војника и добио преко 260 судских одлука које су већ ступиле на снагу.

Канцеларија за везу НАТО-а у Србији је у одговору суду истакла да има пуни имунитет под јурисдикцијом Србије на основу споразума са државом Србијом и Црном Гором` о учешћу у транзиту и подршци мировним операцијама`. из 2005. године и уговором из 2006. године, по коме је основана канцеларија за везу у Београду“, рекао је Алексић.

Адвокат Срђан Алексић је упоран у доказивању кривице НАТО

Али ниједан од ових споразума не даје имунитет НАТО-у као организацији, а примена имунитета не може бити ретроактивна. Дакле, НАТО не може добити имунитет за ратне злочине против цивилног становништва и за незакониту агресију по споразуму из 2005. године. У нашем случају бомбардовања осиромашеним уранијумом која су довела до цивилних, војних и полицијских жртава, НАТО је одговоран за повреду права на живот и нанету штету“, нагласио је српски адвокат.

Алексић сада чека заказивање првог рочишта по тужбеним захтевима Вишег суда у Београду, вероватно ове јесени.

Окружни суд у Београду прогласио је 21. септембра 2000. године америчког генерала Веслија Кларка и бившег генералног секретара Алијансе Хавијера Солану кривим за ратне злочине током агресије на Савезну Републику Југославију. Међутим, после свргавања председника СРЈ Слободана Милошевића у октобру 2000. године, нове прозападне власти у земљи обезбедиле су преиспитивање пресуде, а у јесен 2001. Врховни суд Србије је укинуо пресуду за ратне злочине руководству НАТО-а.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду

Према писању српских медија, Србија је сада на првом месту по броју оболелих од рака у Европи – годишње се открије 40.000 нових случајева, а око 30.000 становника седмомилинске земље умре сваке године од онколошких болести.

Линкови

https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=136797&NATO-saopstio-da-%E2%80%9Eima-pravni-imunitet%E2%80%9C-za-bombardovanje-SR-Jugoslavije-osiromasenim-uranijumom-i-ratne-zlocine-protiv-civila

https://rs.sputniknews.com/20220525/nasilnicki-potez-alijanse-ima-li-nato-imunitet-i-kad-truje-osiromasenim-uranijumom-1137691200.html

:::::::::::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Затирање СПЦ у Црној Гори – потурчењачко дубоко орање

Славко

Политика која је лишена етике не само да нема легитимитет, него представља највећу срамоту

Prenosimo

Српска лингвистика је и данас сербокроатистика

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x