Утврђен монопол Немаца и корупција у послу са уџбеницима у Србији

Кавчићева мисија: Бесплатни уџбеници – рат против страних издавача и корупције

  • Утврђен монопол Немаца и корупција у послу са уџбеницима у Србији
  • Новац добијен од патената проф. Кавчић је уложио у мисију да свако дете у Србији добије бесплатне уџбенике које израђује и штампа Фондација Алек Кавчић.
  • Кавчић: Србија и Босна и Херцеговина једине две земље у Европи у којима родитељи купују својој деци уџбенике за основу школу.
  • Монопол издавача „Клет“ је заснован на подмићивању и корупцији
  • Сви уџбеници које изда редакција Фондације Кацвчић биће бесплатни на интернету. У току је и штампање књига, које могу да се набаве искључиво по цени саме штампе.
  • План је да у наредне две године Фондација обезбеди и бесплатне уџбенике за средње школе.

Пише: Сенка Милош, новинар Спутњика

Обезбедили смо бесплатне уџбенике за основце у Србији, али смо успели и да мењамо свест о бесплатном образовању, али и ангажовање државе на ову тему. Сада имамо и званични извештај државе који потврђује да је све због чега сам прогањан било тачно, а односи се на монопол Немаца и корупцију у послу са уџбеницима, каже Александар Кавчић.

Овај професор Карнеги Мелон универзитета у Пенсилванији основао је пре две године Фондацију чији је циљ – бесплатно образовање. Новац добијен од патената уложио је у мисију да свако дете у Србији добије бесплатне уџбенике које израђује и штампа Фондација Алек Кавчић.

Поводом две године њеног рада Кавчић је подсетио да су Србија и Босна и Херцеговина једине две земље у Европи у којима родитељи купују уџбенике за основу школу.

Држава одобрила бесплатне уџбенике

Кавчић је истакао да рад и залагање алтруиста окупљених у Фондацији има видљиве разултате, да је то пре свега промена свести о образовању као нечему што мора да буде бесплатно, али да се појавила и свест саме државе на ову тему.

Кавчић најављује и бесплатне уџбенике за ђаке из средњих школа

Држава одобрава наше уџбенике, сви уџбеници који су на нашем сајту, одобрени су од државе за наставу и могу се користити у одељењима основних школа. Био сам под великим притиском издавачког уџбеничког лобија који је у Србији врло јак, било је тужби, по таблоидима и другим медијима било је негативних чланака које су плаћали издавачи, о мени и Фондацији који нису истинити. Тужен сам због тога што сам говорио јавно да се ради о корупцији. Данас имамо документ који је издала држава, где се јасно види да је све што сам говорио у протекле две године заиста истина”, истакао је Кавчић.

Потврђено да постоји монопол немачког издавача „Клет“

Он је новинарима представио извештај Комисије за заштиту конкуренције у којој се помињу спорне тачке везане за куповину уџбеника у Србији:

“У извештају се констатује да немачка издавачка група “Клет” држи монопол. Такође се констатује да цене нису еластичне. Први пут једно државно тело каже да нема тржишне утакмице по питању цена, скоро сви велики издавачи држе скоро исте цене, а заправо се боре да уђу у школе. Имају монопол или такозвани олигопол где неколико издавача држи тржиште”.

Бесплатни уџбеници – срећна деца и задовољни родитељи

Констатујући да је овај извештај преломан у борби за бесплатно образовање, Кавчић је цитирао и део документа о кроупцији везаној за тржиште уџбеника у којој учествују и саме школе:

“Учесници на тржишту су навели да избор уџбеника често зависи од онога што се уз уџбеник нуди појединцу или школи и често је условљен незаконитим притисцима од стране појединих група или директора и присуством корупције. Дакле, корупција јесте свеприсутна, ми желимо да то нестане из образовног система, поготово да не постоји на нивоу основне школе, јер је реч о незаштићеним грађанима Републике Србије, малолетним, ту места корупцији нема”, истакао је Кавчић.

Невероватан профит од 60 одсто за стране издаваче

Он је говорећи и о заради издавача у малопродаји објаснио да од 100 одсто цене уџбеника, само 20 отпада на производњу, односно да је профит издавача 60 одсто.

“Ако уџбеник кошта 1000 динара, издавач на њему заради 600, то је неприхватљиво високо и држава се по том питању изјаснила”, каже овај професор.

Страни издавачи као што је “Клет” корумпирали су надлежне у Србији и зарађују милионе

У протекле две године Фондација је склопила уговоре са издавачима чије уџбенике бесплатно дели на свом сајту, а Кавчић најављује да ће се убудуће фокусирати на сопствена издања.

Сви уџбеници које изда редакција Фондације биће бесплатни на интернету. У току је и штампање књига, које могу да се набаве искључиво по цени саме штампе.

“Дакле, Фондација не зарађује, обилазимо градове, у промоцију и поделу бесплатних уџбеника укључиле су се и локалне самоуправе које помажу породицама, када увиде да за цену књига за први разред заправо могу да купе књиге и за све остале наравно да сарађујемо”, каже Кавчић и додаје да је план да у наредне две године Фондација обезбеди и бесплатне уџбенике за средње школе.

Линк

https://sputnikportal.rs/20221101/kavciceva-misija-srbija-odobrava-besplatne-udzbenike–rat-protiv-stranih-izdavaca-i-korupcije-1145431263.html

……………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Лете јата црних гавранова над Србијом

Јово

Украјински метак за Европу

Славко

Јуриш „Заштитника грађана“ на српски језик  

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x