Министарство незаконито издало локацијске услове за постројење „Јадар“

Рио Тинто, тачније компанија Рио Сава направила је стотине бушотина дуж долине реке Јадра и девастирала околно земљиште

Држава издаје дозволе „Рио Тинту“ (Рио Сава *) пре дате сагласности о градњи рудника литијума

  • Издати су локацијски услови за фазну изградњу процесног постројења за прераду минерала јадарит “Јадар” на парцелама у Горњим Недељицама и Слатини.
  • На простору укупне површине од око 2.030,69 хектара“ Министарство издало дозволе и сагласности за извођење радова и реализацију пројекта експлоатације
  • У зони производно-индустријских активности планирају се основне активности које обухватају прераду руде и производњу гранулисане борне киселине техничког квалитета, литијум-карбоната (и литијум-хидроксид-монохидрата) и натријум-сулфата.

Kако се наводи у документу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (министар Томислав Момировић), издати су локацијски услови компанији Рио Тинто („за фазну изградњу процесног постројења за прераду минерала јадарит „Јадар“ у подзони 2А, на к.п. у KО  Горње Недељице и KО Слатина, на територији града Лознице, потребне за израду идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење, у складу са Просторним планом подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита Јадар“.

Подаци су јавно доступни на сајту АПР у Централној евиденцији обједињених процедура за издавање грађевинских дозвола.

Министар Т. Момировић (Тома Мона) издао је компанији Рио Сава (Рио Тинто) сагласности на које није имао право

Наведено је и на којим катастарским парцелама се планира процесно постројење.

Дозволе издате по зонама за хиљаде хектара земље

Подсетимо, локацијски услови садрже све урбанистичке, техничке и друге услове и податке потребне за израду идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење, у складу са законом.  Локацијски услови садрже, како стоји у уредби, између осталог и податке о постојећим објектима које је потребно уклонити пре грађења.

Факсимил документа Министарства грађевинарства

Kако се даље наводи у документу Министарства које је потписао помоћник министра Бранислав Поповић, просторни развој пројекта „Јадар” „подразумева претходна истраживања и промену намене и режима коришћења простора, изградњу објеката, саобраћајница и инфраструктуре, спровођење рударских активности, прераду руде, производњу, депоновање материјала, успостављање мера заштите и развој других активности на простору укупне површине од око 2.030,69 хектара“, који представља подручје посебне намене у ширем смислу, а што уједно представља и прелиминарни обухват детаљне регулационе разраде планских решења“.

У документу се наводи да је простор потребан за реализацију пројекта Јадар подељен на више зона и подзона. Прва је зона рударских активности – обухвата простор потребан за одвијање рударских активности и простор у коме ће доћи до утицаја тих активности на околину, површине 854,8 хектара који је подељен на две подзоне.

Друга је зона производно-индустријских активности – обухвата простор и површине потребне за изградњу и формирање комплекса у коме се врши прерада руде и даља производња, као и простор у коме ће доћи до утицаја тих активности на околину, укупне површине од 646,54 хектара. Ова зона је подељена на две подзоне.

Рио Тинто (Рио Сава) припремио извођење свих прљавих технологија, али то крије

Прва подзона заузима површину од 79,8 хектара. “Просторним планом се врши трајна промена намене површина и земљишта у овој подзони у грађевинско земљиште посебне намене за производно-индустријске и друге пратеће објекте и активности. У овој подзони се планира изградња индустријског железничког колосека, интерних саобраћајница и других инфраструктурних система и објеката”, наводи се у Локацијским условима.

Протест грђана из целе Србије испред САНУ против грађења рудника литијума

Kако се наводи, у зони производно-индустријских активности планирају се основне активности које обухватају прераду руде и производњу гранулисане борне киселине техничког квалитета, литијум-карбоната (и литијум-хидроксид-монохидрата) и натријум-сулфата.

“Поред изградње главног постројења за прераду, у овој зонисе планира изградња објеката за припрему минералне сировине (дробљење, просејавање и др.), транспорт минералне сировине, транспорт отпада, транспорт технолошке воде, интерне саобраћајнице и други инфраструктурни објекти, складишта и магацини, објекти за одбрану од површинских и подземних вода, објекти за пречишћавање отпадних вода, објекти за даље истражне рударске радове, уређаји за мониторинг и др”, наводи се у Локацијским условима.

*Рио Сава Еxплоратион д.о.о. је српска ћерка компанија Рио Тинто Групе, регистрована за вршење геолошко-рударских радова у складу са законима Републике Србије.

Линк

https://rs.n1info.com/vesti/izdati-lokacijski-uslovi-za-izgradnju-postrojenja-za-preradu-jadarita-u-jadru/

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Између лојалности окупатору и велике сеобе

Славко

НАТО и наметање наратива

Славко

ХИЉАДЕ СТРАНИЦА ИЗНОСЕ  НА ВИДЕЛО ИСТИНУ О КИМ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Православни Витез
Православни Витез
2 година раније

Са великим интересовање пратим оно што радите и могу вам рећи да сте много задужили Србију обасјавајући и најмрачније кутке истином, а где има истине ту је и Бог. Дошао сам до неког чланка, који, на жалост не могу поново пронаћи, а ради се о пројекту, расељавања Србије, пројекат је Мосадов, кодног имена “Операција Мојсије”. Уколико желите тиме да се бавите у неком у наредних чланака, везу можете пронаћи и међу утицајним Јеврејима, попут Кушнера, Сороша, Лаврова, Олбрајт, “Јошке” Фишера и многих других који су уплетени у рушење СФРЈ и догађаја који ће следити, а у којима су Срби и… Учитај још »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x