Лавров: Епохалан тренутак у историји – води се битка за то како ће изгледати светски поредак

Министар спољних послова Русије први пут о садржају преговора са Украјином

  • Европа је, према речима руског министра, „спремна да прихвати светски поредак који намеће Вашингтон у било ком облику”.
  • Постоји нада да је могуће договорити се о питању неутралног статуса Украјине.
  • Русија може да обезбеди ситурност себи, Украјини и Европи, осим путем ширења НАТО-а на исток
  • Запад и украјински екстремисти почели да „дебилизују“ украјински народ и да га окрећу против Руса.
  • Земље које подржавају Русију у ситуацији око Украјине под невиђеним су притиском САД, ЕУ и НАТО.
  • Вашингтон крајње грубо врши притисак на Кину, Турску и друге земље због Русије
  • Одавно смо донели одлуку да напустимо Савет Европе,он се претворио у још један ОЕБС!

 Актуелна ситуација је епохална, води се „битка“ за то како ће изгледати светски поредак, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Ово је судбоносан, епохалан тренутак у савременој историји, јер одражава ‘битку’, у најширем смислу те речи, за то како ће изгледати светски поредак“, рекао је министар у интервјуу за телевизију „РБК““

Упитан због чега ситуација у Украјини није могла да се реши на миран начин, шеф руске дипломатије је одговорио да је разлог тај „што Запад није хтео да реши ситуацију око Украјине мирним путем“.

Зграда Министарства спољних послова Русије и Бородински мост у Москви

Америка не жели да украјинска криза буде решена, рекао је Лавров. Према његовим речима, „САД свакако играју одлучујућу улогу у дефинисању става кијевских власти“.

Америка потчињава себи скоро целу Европу

Министар је нагласио да су Сједињене Америчке Државе потчиниле готово целу Европу. Како каже, скоро све земље ЕУ, са изузетком Француске, већ су „пале” под САД.

„Америка је под руководством председника Џозефа Бајдена поставила задатак да потчини Европу и постигне њену беспоговорну приврженост америчкој политици. Пре много година, Запад је престао да користи термин ‘међународно право’, који је првенствено оличено у Повељи УН, измислио је термин ‘светски поредак заснован на правилима’. Та правила су писана у уском кругу, а оне који су их прихватили подстицао је Запад“, сматра Лавров.

Европа је, према речима руског министра, „спремна да прихвати светски поредак који намеће Вашингтон у било ком облику”.

„Једино је остао рад Емануела Макрона, који и даље подсећа на потребу стратешке аутономије ЕУ. То нико неће дозволити, а све остале чланице ЕУ су већ, како се каже, ‘пале’ под Американце, “.

САД воде бесну политику према Русији

На питање да опише тренутне руско-америчке односе, дипломата је одговорио да „не памти такву апсолутно бесну политику коју Вашингтон сада води, која се у великој мери генерише у Конгресу, где су начелно изгубили осећај за реалност, одбацили све конвенције, да не говоримо о дипломатској пристојности“.

Истовремено, он је оценио да руско-украјински преговори нису лаки, али да постоји нада на компромис. Према његовим речима, почиње да се испољава пословни дух на преговорима, што даје наду да је могуће договорити се о питању неутралног статуса Украјине.

Лавров: Убудуће без НАТО присмотре у Украјини

Веома се надам да ће преовладати тај пословни дух, који сада ипак почиње да се манифестује, не одмах и не лако. Он улива наду да ћемо успети да се договоримо о тој теми“, нагласио је руски министар.

Има наде на компромис Руса и Украјинаца

У преговорима са Украјином постоје конкретне формулације о којима се можемо договорити, каже шеф руске дипломатије. Према његовим речима, стране сада озбиљно разговарају о неутралном статусу Украјине у преговорима у спрези са руским безбедносним гаранцијама.

Фокусирам се на процене које дају нашу преговарачи, рекао је Лавров, наводећи да преговарачи констатују да су преговори тешки из разумљивих разлога и да им треба дати прилику да раде у опуштенијој атмосфери, без хистерије.

Али ипак, постоји одређена нада на постизање компромиса“, објаснио је министар.

Равноправност руског језика и слобода говора су приоритетни циљеви Русије у Украјини

С тим у вези, он је додао да „такву процену дају и неки представници украјинске делегације, а да је и сам председник Владимир Зеленски недавно дао бројне интересантне изјаве“. Конкретно, Лавров је подсетио да је украјински председник оценио позиције страна у преговорима „реалнијим“.

Према речима министра, реакција НАТО-а, у којем још увек има разумних људи, на апеле Зеленског да Алијанса затвори небо изнад Украјине и ратује на њеној страни спустила је украјинског лидера на земљу.

„Спремни смо да тражимо све начине да осигурамо безбедност Украјине, европских земаља и, наравно, Руске Федерације, осим путем ширења НАТО-а на исток“, објаснио је Лавров.

Русија ће убудуће бити спремна за контакте са украјинском страном, али је потребно схватити колика ће бити додатна вредност таквих контаката.

Шеф руске дипломатије оценио је да увек постоје шансе за мир и решавање ситуације око Украјине, као и да Швајцарска нуди своје посредовање у кризи између Москве и Кијева.

Савет НАТО – Русија више не функционише, а какви ће се односи градити у будућности остаје неизвесно

Москва сматра да је нека промена у реторици украјинских власти охрабрујућа, као и да је могуће да су неке конфронтационе иницијативе подстакнуте из иностранства како би се Русија „избацила из колосека“, констатовао је Лавров.

Запад окреће Украјинце против Руса

Истовремено, он је оценио да су Запад и украјински екстремисти почели да „дебилизују“ украјински народ и да га окрећу против Руса.

„Уверен сам да већина наших грађана са украјинским народом нема никаве проблеме нити захтеве, као што украјински народ никада није имао према Русији. Али почели да ‘дебилизују’ украјински народ, тај глагол смо недавно измислили. Почели су на све могуће начине га окрећу против Руса“, нагласио је министар.

Лавров је рекао да воли украјинску културу, украјински језик и његов хумор.

Симбол православља и Православне Русије  – Храм Свете Софије у Кијеву

„Никада нисмо имали никакве претензије према украјинском народу. Имам много украјинских пријатеља. Волим украјинску културу – тај меки украјински језик, волим украјинску кухињу и њихов хумор који увек садржи самоиронију и често открива лукавство својствено украјинском карактеру“, констатовао је шеф руске дипломатије.

Невиђени притисак на земље које подржавају Русију

Истовремено, дипломата је навео да су земље које подржавају Русију у ситуацији око Украјине под невиђеним притиском.

„Постоје такве земље, и много их је. Не желим да користим непристојне изразе, али тај притисак под којим су се нашле, не само да је без преседана, већ никада нисам могао да га замислим. Знао сам да су Американци били спремни на много тога како би спречили било какве позитивне помаке ка правом мултиполарном свету, али да ће се бавити тако прљавим послом, недостојним велике силе, нисам могао да замислим ни у кошмару“, нагласио је Лавров.

Према речима дипломате, Вашингтон крајње грубо врши притисак на Кину, Турску и друге земље због Русије. С тим у вези, додао да је „још више поражавајуће да се таква уцена користи против древних цивилизација као што су Кина, Индија, Египат, као и да су Турцима постављани захтеви у вези са системима С-400“.

Савет Европе изгубио је своју функцију и смисао сталним прогонима Русије

Он је проценио да ће се улога долара падати, као и да поверење у њега, због политике Вашингтона. Како каже, неке земље већ размишљају да би им можда било згодније да тргују у јуанима, а не у доларима.

„И овај процес се не може зауставити“, додао је министар спољних послова.

Савет Европе претворен у „још један ОЕБС“

Говорећи о Савету Европе, оценио је да се он у последње време претворио у „још један ОЕБС“.

Према његовим речима, „неке земље НАТО-а и ЕУ, су, користећи своју механичку већину у ОЕБС-у и у Савету Европе једноставно разбијале структуру консензуса, намећући гласање о одлукама које одражавају искључиво њихову тачку гледишта, чиме јасно стављају до знања да немају намеру да узимају у обзир наше интересе“.

Одавно смо донели одлуку да напустимо Савет Европе“, рекао је министар, додајући да Русија ради на томе да излазак из Савета Европе и Европске конвенције о људским правима не утиче на права њених грађана.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Медински: Русија са Украјином жели мир за будуће генерације
Кључно питање за Русију остаје питање статуса Крима и Донбаса, као и права становништва који говори руским језиком

Поред тога, помоћник руског председника је подвукао да као кључно питање за Русију остаје питање статуса Крима и Донбаса, као и права становништва који говори руским језиком и денацификација, изјавио је шеф руске делегације, помоћник председника Русије Владимир Медински.

„На преговорима се разматра очување и развој неутралног статуса Украјине, демилитаризација Украјине, осим тога разматра се и целокупан комплекс питања која су повезана са величином украјинске војске“, рекао је он.

Медински и Путин, блиски сарадници са заједничким циљевима развоја и напретка Русије

Ова питања се разматрају на нивоу руководстава Министарстава одбране Русије и Украјине.„Управо у условима неутралности је Украјина изашла из Совјетског Савеза 1991. године и та неутралност је записана у Декларацији о суверенитету Украјине“, подвукао је он.

Москви је потребна мирна, слободна, неутрална и независна Украјина, која не представља простор за нападе на Русију, потребан је „споразум за будуће генерације“, изјавио је Медински.

„ Потребна нам је мирна, слободна, независна Украјина, неутрална, а не члан војних блокова, НАТО-а, већ земља која нам је пријатељ, са којом сарађујемо, градимо будућност и која не представља простор за војне и економске нападе против наше земље.

Линкови

https://rs.sputniknews.com/20220316/lavrov-epohalni-trenutak-u-istoriji–vodi-se-bitka-za-to-kako-ce-izgledati-svetski-poredak-1135471464.html

https://www.in4s.net/medinski-ukrajina-predlaze-austrijski-i-svedski-model-drzavnosti/

…………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Да ли Путин више није најближи „брат“

Prenosimo

Козачки генерал Виктор Водолацки: У Украјини се води рат цивилизација

Prenosimo

Малени део отетог од пензионера је помоћ од 20.000 динара

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x