Вечити консиљере

Поводом расправа о пословању компаније „Телеком“: Kо је Милан Божић, председник УО

  • Некада близак сарадник  Мире Марковић од 90-тих, потом један од оснивача ДС 1990-91, затим оснивач Српске либералне странке од 1991. (Николе Милошевића),  па годинама, од 1993. високи функционер СПО, од 2011. је блиски сарадник Александра Вучића и уједно годинама председник Управног одбора „Телекома Србија“
  • Занимљиво је да се увек налазио на позицијама где се врте велике паре, можда и због тога што је познат као врстан математичар
  • Приликом доласка у СНС са места потпредседника СПО и саветника Вука Драшковића, августа 2011. године,  тада заменик председника СНС А. Вучић је оценио „да је Божић добро појачање, јер је стручан и одговоран“.
  • Божић је најупућенији човек у пословање компаније „Телеком“ у Србији у последњих двадесет година, али од њега ће врло тешко било ко, сем Вучића, добити праве информације о стању у компанији

Поводом расправа протеклих дана о пословању “Телекома Србија”, предузећа  у коме је Милан Божић годинама председник Управног одбора јавност се интересује да сазна више о Милану Божићу, човеку који је на најутицајнијем месту где се доносе све одлуке о овом до скора успешном српском предузећу.

Према речима директора компаније Милана Ћулибрка „Телеком и сада послује успешно, али је подигао кредите и инвестирао у развој па зато само на први поглед изгледа да је  у финансијским проблемима и губицима, А уложено већ доноси бољитак“, закључује он.

Једна од прослава у Телекому, 2013. : лево генерални директор Милан Ћулибрк, крајње десно Милан Божић

Иако је годинама професор на Природно-математичком Факултету проф. др Милан Божић је већ скоро три деценије непрекидно у политици, бави се активно политичким радом и могло би се рећи да је професионални политичар још од почетка 90-тих година прошлог века. Био је у више мандата и савезни и републички посланик, али и високи функционер града Београда.

Занимљиво је да се увек налазио близу, или на позицијама где се врте велике паре, можда и због тога што је познат као врстан математичар, па се и добро сналазио на тим положајима.

Сматран је саветником Драгољуба Мићуновића из ДС, саветником Николе Милошевића из СЛС, саветником Вука Драшковића, а и формално је некад био на тим функцијама, па су му дали надимак „вечити“ консиљере. Какву тачно позицију и утицај има код Вучића сада, мање је познато.

Приликом доласка у СНС са места потпредседника СПО и саветника Вука Драшковића, августа  2011. године,  тада заменик председника СНС А. Вучић је оценио „да је Божић добро појачање, јер је стручан и одговоран“. Као такав  кадар одмах је предложен у Управни одбор моћног и богатог „Телекома“, где је и раније за време ДОС-а био и члан и председник Управног одбора ове српске компаније.

Тако да је Божић најупућенији човек у Србији у пословање ове компаније у последњих двадесет година, али од њега ће врло тешко било ко, сем Вучића, добити праве информације о стању у компанији. А управо томе се неки, доста наивно, на српској политичкој сцени надају.

Божићу улога саветника одговара
*   *   *  *  *

Са сајта “Директно”

Вучићев је председник Надзорног одбора Телекома,  а живи у стану од 2.2 ара (220м2). Фасцинантно је како професор Београдског универзитета каријеру завршава као егзекутор једног од напрљавијих Вучићевих послова који ће наредних година бити у жижи јавности – у питању је Телеком Србија.

Рођен је 1952. године у Београду. Био је декан Природно-математичког факултета седам година, до 1994. а у време док је професор била и његова „другарица“  Мирјана Марковић, супруга Слободана Милошевића.У јавности је био познат и по браку са новинарком Сањом Пурић некадашњом чланицом ЈУЛ-а али и по тасту, др Јагошу Пурићу, првоборцу Осме седнице, куму и јастребу Мире Марковић .

Високе државне функције: министар, посланик, партијски функционер

Био је републички и савезни посланик, као и потпредседник Скупштине Београда за време чувене градске власти СПО. У јавности се највише истицао као саветник Вука Драшковића, али и министар без портфеља у Савезној Влади за време НАТО бомбардовања. Био је члан Демократске странке, Српске либералне странке, Српског покрета обнове и на крају Српске напредне странке.

Ипак његово политичко деловање највише је обележила нескривана сарадња са председницом Јул-а и Милошевићевом супругом али и кључна улога у смењивању Зорана Ђинђица са места градоначелника Београда. Миру Марковић, како сам наводи, познавао је још из времена кад су се заједно запослили на Природноматематичком факултету 1974. Виђали су се и дружили на факултету, наводио је Божић, јер “зашто би трошили паре у ‘комуналцу'”, иако је био погодна кафана између Градског комитета и околних факултета”.

На једној промоцији књиге Мире Марковић, Божић је рекао за ауторку да “савршено врши предвиђање рата и савршено разуме проблем референдумског изјашњавања народа”.

За Миру је говорио да “има један србијански начин политичког мишљења, урбанизован…”.

За Дану Драшковић са којом је такође био изузетно присан, говорио је пак, да “има ту динарску виолентност која у великим комадима граби и хвата стварност”. Неки пут, говорио је он, “убоде једна(Мира), а неки пут – друга (Дана)”.

Божићева примања око 6.000 евра месечно

У Вучићеву странку учланио се 2011. године, а већ 2012. постаје председник Надзорног одбора Телекома у коме прима месечну накнаду од астрономских 502.853 динара колико је управо он пријавио Агенцији за борбу против корупције још 2016. године. Према тим, његовим подацима, на Математичком факултету месечно прима 145.164 динара, а на Математичком институту 87.974 динара.

Живи у суперлуксузном стану од 220 м2 о коме су објављиване новинарске репортаже и у којима се сам Божић хвалио раскошем. Александар Вучић, у својству генералног секретара Шешељеве СРС-а, својевремено је говорио да познаје много професора, али да ниједан од њих нема тако огроман, луксузно опремљен стан.” Божић је стан највероватније стекао “поштено”, док је био градски функционер.” – говорио је Вучић.

Уз добру капљицу лакше до уносног посла

Последњих година прилично успешно се крије од јавности, ако се изузме целодневно седење по београдским кафанама. Остаје да се види како ће објаснити пословну агонију Телекома и многе одлуке у којима је био главни актер.

…………………………

https://direktno.rs/politika/295044/ko-je-milan-bozic-nekada-leva-ruka-mire-markovic-a-danas-desna-aleksandra-vucica-.html

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Вучићева фабрика вакцина је направљена – никад није ни отворена и не ради!

Prenosimo

Припреме да се Косово и Метохија отпишу из Србије

Gost autor

То не бива – да окупационе снаге подрже долазак српске војске и полиције на Космет!

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x