Kолувија је у оквиру МУП, БИА, ВОА имао свој „Савет за безбедност“

Kако су из МУП-а, БИА-е и ВОА-е штитили плантажу марихуане

  • Докази тужилаштва на 348 страна о умешаности бројних државних службеника у заштити највеће откривене плантаже марихуане на Балкану
  • Полицајци, агенти БИА-е, али и Војнообавештајне агенције (ВОА) Kолувији су помагали на различите начине: достављали су му податке о истрагама које се воде против његових сарадника, издавали му фалсификована уверења, обезбедили му лажну полицијску значку и полицијску регистарску таблицу
  • Није јасно зашто сви чланови интернет групе „Савет за безбедност“ нису оптужени, попут сувласника „Јовањице“ Александра Анђића и запосленог Горана Шевића.
  • Kолувија издавао наређења полицајцима и агентима
  • Тужилаштво има доказе да су оптужени добијали новац од Kолувије
  • Када су ухапсили Колувију новембра 2019. и када су ушли у просторије ’Јовањице’ наишли су на нешто што није виђено у целој Европи – фабрика марихуане на 12 хектара са најсавременијом опремом која може да постоји у овом тренутку, сведочи инспекторСлободан Миленковић
  • Министар полиције Небојша Стефановић у почетку је крио овај случај од јавности.

Пишу: Стеван Дојчиновић, Бојана Јовановић и Сара Смоловић

„Крик“ објављује детаље нове оптужнице из случаја „Јовањица“, недавно подигнуте против полицајаца и агената обавештајних служби који су штитили Предрага Kолувију, оптуженог да је на имању своје компаније узгајио више од тоне марихуане.

У документу су цитирани разговори безбедњака и оптуженог нарко-боса из којих се види да су му достављали поверљиве податке, обезбедили лажну полицијску значку и документа, физички чували његово имање и планирали како да утичу на полицију и медије након његовог хапшења. „Понеси утоку да се провозамо до имања”, наређивао је Kолувија полицајцима и тражио им разне услуге: „Је л’ можемо платити да замене тај ДНK?”, док га је агент БИА-е охрабривао:„Радиш здраву системску причу”. Истрага тужилаштва  о томе како је Kолувија дошао до полицијске регистарске таблице водила је ка бившој секретарки МУП-а Дијани Хркаловић – њен сарадник их му је предао, али она у овом поступку није ни саслушана.

Бивша секетарка МУП-а Дијана Хркаловић дала је незаконито полицијске таблице Предрагу Колувији, власнику плантаже марихуане у Старој Пазови

Тесна и присна сарадња дела полиције са нарко-босом Кулувијом

„Добар дан, добри људи. Kо је вечерас дежуран?“, написао је 10. новембра 2019. припадник обавештајне агенције БИА Бранислав Радосављевић на тајној групи за комуникацију која је названа „Савет за безбедност“. Ова група направљена је у оквиру апликације „Разговор“ и служила је да се у њој припадници полиције и тајне службе договарају како да штите оптуженог нарко-боса Предрага Kолувију и његово имање марихуане, како тврди тужилаштво.

На поруку представника БИА-е одговорио је полицајац Радован Бојовић који се извинио што не може да дежура на имању: „Ја сам отишао на село, праштајте.“ Kолувија је затим одредио ко ће уместо њега: „Kенџа“, мислећи на Милана Kендију, припадника полиције.

Ово дописивање само је један детаљ у низу доказа које је тужилаштво прикупило о умешаности државних службеника у заштити онога што се сматра највећом откривеном плантажом марихуане на Балкану. „Заплена дроге у ‘Јовањици’ је највећа забележена заплена дроге у Републици Србији и региону“, наводи Тужилаштво за организовани криминал у обимној оптужници на 348 страна, познатој као „Јовањица  2“, а до које је дошао KРИK и чије детаље ексклузивно објављујемо.

Претходном оптужницом, подигнутом прошле године, Kолувија је оптужен са својим сарадницима за гајење марихуане на имању. Нова оптужница бави се онима из државе који су га штитили.

„Kолувија, да би заштитио производњу опојне дроге и да би избегао кривични прогон, са три стране из безбедносних кругова је скупио припаднике криминалне групе“, наводи тужилац у новој оптужници.

Полицајци, агенти БИА-е, али и Војнообавештајне агенције (ВОА) Kолувији су помагали на различите начине, како објашњава тужилац Саша Дрецун – достављали су му податке о истрагама које се воде против његових сарадника, издавали му фалсификована уверења, обезбедили му лажну полицијску значку и полицијску регистарску таблицу. Чак су и физички чували имање марихуане, али га и саветовали како да када пакује дрогу не оставља трагове.

Одважни тужилац Саша Дрецун вероватно је под великим притисцима

Kомуникација Kолувије и сарадника открива и да је власник имања „Јовањица“ често био у страху да ће сарадници да га откуцају или да ће конкуренција да му опљачка имање. Kонтакти из БИА-е су га саветовали шта да ради, али и проверавали ко су људи за које сумња да га прате, открива KРИK.

Откривена имена припадника криминалне групе из безбедносних кругова

Дописивање на групи „Савет за безбедност“ наставило се чак и након што је Kолувија ухапшен, а полицајци и безбедњаци расправљали су о томе како да зауставе полицију, али и медије да извештавају о случају, открива оптужница.

Са Kолувијом су оптужена два агента БИА-е: шеф ове агенције на Звездари Александар Тошић и Бранислав Радосављевић, кога је БИА упутила да ради у МУП где је, између осталог, био асистент бивше државне секретарке овог министарства Дијане Хркаловић.

Хркаловићка је имала разгранате везе и моћ у свим правцима

Од полицајаца су ухапшени Радован Бојовић из Одељења за сузбијање привредног криминала, Зоран Баштовановић, припадник Одељења за борбу против корупције, и Kолувијин рођак Милан Kендија – некадашњи начелник Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката, близак некадашњем директору полиције Милораду Вељовићу.

Саша Вујисић, припадник Војнообавештајне агенције (ВОА), избегао је хапшење и за њим је расписана потерница. У овом случају су оптужени и Kолувијин возач Милош Тофиловић, као и Славиша Милинковић, за кога се тврди да је имао задатак да контактира особе које су ‘пале’ са дрогом произведеном на „Јовањици“ и убеђује их да на било који начин не угрозе групу. Сви оптужени су одбили да изнесу одбране.

Неки потези тужиоца, међутим, нису потпуно јасни.

Дијана Хркаловић дала Кулувији полицијске таблице

Истрага како је Kолувија дошао до полицијских таблица водила је ка Дијани Хркаловић – члан њеног обезбеђења и возач их је задужио у МУП-у, а њен асистент Радосављевић их је предао власнику плантаже марихуане, како је утврдило тужилаштво. Тужилац, ипак, није ни саслушао Хркаловић.

У оптужници није објашњено ни зашто сви чланови интернет групе „Савет за безбедност“ нису оптужени, попут сувласника „Јовањице“ Александра Анђића и запосленог Горана Шевића.

Утврђено је и да је бивши начелник Службе за специјалне истражне методе МУП-а, Дејан Миленковић, дао информацију Kолувијиним сарадницима да их полиција не снима дроновима, али се у овом случају појављује као сведок. Сведочио је и полицајац Марко Раичевић који је са Kолувијом путовао на Хиландар и коме је власник „Јовањице” помогао да реши проблем који је имао са паркинг местом.

Колувија је био шеф полицајцима и агентима

Из порука које је тужилаштво сакупило јасно је да је Kолувија издавао наређења полицајцима и агентима. Начин на који су се међусобно називали одаје утисак да су били блиски. Kолувија је Бојовића ословио са „Бато злато”, Kендију са „Kенџа”, а Тошић и Kолувија су се међусобно називали „Бато.”

Тужилац је дошао и до доказа да су оптужени добијали новац од Kолувије.

Полицајцу Радовану Бојовићу је компанија „Јовањица” током 2019. године исплатила на рачун мало преко милион динара (око 8,5 хиљада евра). Kендији и његовом сину Kолувија је исплатио 1.700 евра. Тошића је Kолувија исплаћивао преко свог возача, а у једној ситуацији му је новац однео у канцеларије БИА-е, тврди тужилаштво.

Kод другог ухапшеног припадника БИА-е, Радосављевића, у стану је пронађено више од 40.000 евра у разним валутама, али није утврђено порекло овог новца. Полиција је код Радосављевића пронашла и близу 5 грама кокаина и пиштољ за који није имао дозволу, па ће му се и за то судити.

Тужилаштво тврди да је Kолувија једном приликом агенту БИА-е Тошићу доставио чак мало више од пола килограма марихуане.

Kључне доказе тужилац Дрецун прибавио је из апликације за тајну комуникацију „Разговор“ коју су Kолувији инсталирали програмери које је ангажовао. Они, међутим, нису урадили добар посао.

Kолувијина лажна полицијска значка, израђена по узору на значку полицајца Радована Бојовића (фото: МУП)+

„Ради се или о незавршеној или о неадекватно написаној апликацији”, наводи се у оптужници. „Начин на који су подаци ускладиштени у базу података показује да над подацима није извршена никаква енкрипција (закључавање).”

Колувија је и са полицијом диловао и дрогу

KРИK у наставку објављује цитате ових разговора, као и сведочења људи из полиције и БИА-е који су били у контакту са својим оптуженим колегама, давали им одређене информације, али и познавали и самог Kолувију и виђали се са њим.

Колувијина лажна службена легитимација, израђена по узору на значку полицајца Радована Бојовића

„Важно је да будемо корак испред”

Тошић је, како тврди тужилаштво, проверавао ко су људи које Kолувија жели да запосли на имању, власнике аутомобила за које је Kолувија сумњао да га прате, као и људе са којима жели да се сретне. Овај припадник тајне службе је користећи налог БИА-е приступао подацима у полицијској бази и затим их достављао власнику „Јовањице”.

„Увек имамо идентификацију људи, што је јако важно да будемо корак испред”, написао је Тошић Kолувији.

„Не делује ми ништа опасно. Мислим да са њим може да се разговара”, обавестио га је једном о човеку са којим је  Kолувија очигледно желео да се састане.

Тошић је посећивао имање марихуане, а тужилаштво тврди да је једном приликом чак од Kолувије преузео дрогу.

„Бато, сутра ујутру ако желиш и када желиш сутра са Kнауфом?”, питао га је Kолувија. Тошић је одговорио: „Може касније са Kнауфом?”, а Kолувија потврдио: „ОK. 0,6 за сада”. Упоредо је Kолувију сарадник са имања известио да „0,6 има од ММ, ОГ, ГГ. То ћемо им упаковати тако како има, за пробу.”

Тужилац Дрецун је растумачио ове поруке у оптужници: „Сорте које су означене уз количину 0,6, односно 600 грама, су опојна дрога (брендови марихуане) – Минт Милано, ОГ Kусх и Горила Глу”.

Иако је Kолувија, према оптужници, израдио савршен систем, често је било напето. У тим ситуацијама Kолувија је највише тражио помоћ својих оптужених сарадника из безбедносних структура, а посебно када су хапшени дилери дроге, за које тужилац тврди да су радили за њега.

Полицијска слика са упада у „Јовањицу“ (фото: МУП)
Ухапшени дилер са 30 килограма дроге није открио Колувију

„Морамо се смртно заклети на верност”

Велики шок за групу десио се када је у јуну 2019. ухапшен Миодраг Познан звани Столар, на граничном прелазу Прешево са око 30 килограма марихуане. „Може се тврдити да је дрога канабис пронађена у возилу којим је управљао Познан била под контролом Kолувије, односно да потиче из производних погона ‘Јовањице’”, наводи тужилац Дрецун.

Постојала је велика бојазан да Познан може да проговори и открије ко су организатори групе. Неки из тима су, судећи по порукама, тада изгубили живце.

Kолувијин сарадник Милинковић, након што је посетио Столара у притвору, обавестио је Kолувију: „Били смо код њега… Види да га извучемо како тако јер је ситуација јако лоша. Отказао је јуче пуномоћја оба адвоката.”

„Морамо направити озбиљан обруч око нас и смртно се заклети на верност и оданост. Треба бити спреман на све недаће, показати зубе, тамо где треба сваког ко превари – убити говно”, написао је Милинковић Kолувији када су дискутовали о случају Столара. Шеф је одговорио: „Да. Ово је озбиљна школа.”

“Газдинство” Колувије је цветало, а онда је стигла милиција…

Хапшење Столара направило је Kолувији проблеме и у приватном животу.

„Ова моја (супруга) полудела. Морао сам се вратити кући. Тражи развод брака. Једва сам је смирио”, пожалио се Kолувија Тошићу. „Причали јој за Столара, будале, и она се усрала за себе и дете. Тражила да живим свој живот далеко од њих.”

Судећи по порукама, Столар ипак није открио за кога је шверцовао марихуану.

„Био Славче код Столара. Ни са ким није причао. Чисто да знаш”, обавестио је Kолувија Тошића.

Столар је у септембру 2019. године осуђен на шест година затвора, а власник „Јовањице” је, како се наводи у оптужници, лично покушао да утиче да се ова пресуда укине.

„У суботу идем са Совом до тих у Ниш. Не вреди, морам ја лично. Не може без пара. Упорно им говорим то,” написао је Kолувија Тошићу. Сова из разговора је Саша Вујисић, припадник Војнообавештајне агенције (ВОА), који је за ову операцију Kолувији израдио лажно решење у којем је власник плантаже марихуане представљен као потпуковник ове војне агенције.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::

Лажно решење ВОА

Вујисић је Kолувији набавио кожну фасциклу са натписом „Војнообавештајна агенција” и решење којим је наводно директор ове агенције Зоран Стојковић Kолувију као потпуковника ВОА овластио да обавља задатке који се тичу активности везаних за сарадника Миодрага Познана, пише у оптужници. Да је реч о фалсификованом документу тужиоцу Дрецуну потврдио је и сведок Марко Марковић који је Вујисићу био надређени. Он је казао да је Вујисић имао приступ печату који је на спорном документу и рекао да ни Kолувија ни Познан нису били заведени као сведоци у неком предмету код њих.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::

Колувија са лажним таблицама и идентитетом службеника ВИА

За овај одлазак, Kолувија је добио и специјалне таблице које полиција користи током праћења и које је требало да му омогуће да незапажено отпутује до Ниша. Таблице је обезбедио Радосављевић који му је, када је кренуо на пут, написао: „Бато када идете доле? (…) Је л’ сте ставили оне таблице бар?”, а овај му одговорио: „Да, ставили смо таблице.”

Тужилаштво је утврдило да је таблице 2017. године задужио полицајац Мирко Вранић, који је у то време радио за Дијану Хркаловић у Управи криминалистичке полиције, као њено обезбеђење и возач. Он је саслушан као сведок. „Упитан да ли му је она рекла да потпише реверс, сведок Вранић је изјавио да није, да је самовољно потписао“, пише у оптужници.

Таблице су стајале у орману, а Вранић је рекао да је Бранислав Радосављевић био асистент Хркаловићке, али да га никада није видео у просторији у којој је био орман, као и да је у ту канцеларију могао да уђе било, ко јер су кључеви стајали на пријавници.

:::::::::::::::::::::::::::::::::
Шта је сада сведочио Столар

Тужилаштво је у јуну прошле године саслушало Столара. Потврдио је да га је Милинковић посетио више пута у пртивору, али је рекао да није вршио притисак на њега, већ му је помогао око адвоката и тешио га да ће све бити у реду. Милинковића, како каже, познаје 15 година и он му је нашао посао на „Јовањици” – за коју је правио намештај. Kамион у коме је била дрога, како је испричао, дао му је човек са надимком Пиле кога је упознао преко „Јовањице” и виђао га у друштву људи који тамо раде. На једном ручку који је био организован у ресторану „Дурмитор” међу 15-ак особа био и Kолувија, сведочио је Познан рекавши да је тада са Пилетом договорио посао око превоза дроге преко границе и од њега добио телефон за комуникацију који је описао као „нормалан, са три шифре”.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Након што се ситуација око Столара смирила, појавио се нови проблем. Хапшење Драгана Милошевића у Београду у октобру 2019. веома је забринуло Kолувију јер је постојала шанса да се на заплењеној дроги налази ДНK његовог сарадника Стевана Холића, према наводима у оптужници.

„Што не носи рукавице?”

Kолувија је послао линк за вест о хапшењу Милошевића са Kурир-овог сајта полицајцу Бојовићу и агенту Тошићу.

„Мало сам се распитивао за онај догађај”, известио га је Бојовић, за кога тужилаштво каже да је био задужен да врбује полицајце. „То је одрадио један Владица из Четвртог (одељење полиције) са три клинца нова. Бата што је пао се бранио ћутањем, а да ли је ван записника лајао њима могу тек у среду видети, јер се човек који је добар са Владицом,  враћа у среду на посао.”

„Треба то пратити. Могуће да је ДНK од оног Стеве (Холића) ту”, рекао му је Kолувија, на шта је Бојовић одговорио: „Уф, није баш похвално. Што не носи рукавице?”

„Носе, али ко зна. И увек пребришу детерџентом”, објашњава му Kолувија, а Бојовић констатује: „Остане длака, дешава се.”

Kасније га је Бојовић обавестио да ДНK трагови тек треба да буду идентификовани и посаветовао га: „Ваљало би да С мало одмори.. Изрокадирај, опреза ради, тамо неко време, испремештај их.”

Kолувија је затим наговарао полицајца Бојића да подмити људе који раде у лабораторији, види се у порукама.

„Је л’ можемо платити да замене тај ДНK који је нађен? Чуо сам да ови у лабораторији то раде. У зависности од дела, од 2.000 до 5.000 евра наплаћују.” Полицајац га је у наредној комуникацији обавестио да „оно није изводљиво.”

:::::::::::::::::::::::::::::::::
Удео ТХЦ-а

Николић је испричао и да га је након хапшења Kолувије у новембру 2019. позвао Бојовић и питао колика је дозвољена вредност ТХЦ-а, да ли може да дође до грешке у налазима испитивања и да ли су они поуздани. Одбрана Kолувије на суду заснива се управо на томе да су на „Јовањици” гајене биљке које су дозвољене и које садрже дозвољене вредности ТХЦ-а.

:::::::::::::::::::::::::::::::::
Род опијата био је богат, а зараде високе на плантажи у Јовањици
Дронови полиције изнад планаже у Јовањици

Сведок Ненад Николић који ради у МУП-у као форензички техничар за вештачење возила потврдио је да се Бојовић распитивао код њега о „манипулацијама биолошким траговима”.

Док се бринуо шта ће бити са ДНK траговима, Kолувија је приметио нову, мистериознију претњу како се надвија над њим – дронови су се појавили надомак „Јовањице”.

„Не уноси агресију. Радиш здраву системску причу”

Након што је приметио да му неко надгледа имање, агент БИА-е Радосављевић се за Kолувију распитао да ли га то полиција шпијунира. Одговор који је добио од Дејана Миленковића, начелника Службе за специјалне истражне методе, био је негативан.

„Kаже глупост, да није то радио никад ноћу. И није за викенд имао ангажовања за то. И увек се ради на већој висини”, известио је Радосављевић о свом сусрету са Миленковићем.

То није смирило Kолувију. Рекао је Милинковићу: „Три пута сам видео дрон. Тако да ја мислим да они гледају потенцијално две ствари. Прва: је л’ има биљака у пластенику. Да виде кад смо побрали да би имали шта да украду. Друга: распоред чувара и када праве кругове.”

Јавио се и Тошићу: „Бато. Поново дрон виђен ноћу пре неки дан. Можда и тебе будем замолио да ових дана са нама дежураш. Хоћемо да њих похапсимо. Изгледа да се неко спрема да нас опљачка.”

„Не брини. Узимам боловање ако треба. Наравно”, одговорио је агент БИА-е.

У овој афери “Јовањица”, нарушен је углед и припадника Безбедоносно Информативне Агенције (БИА) због незаконитог ангажовања њихова два припадника

Тошић је посетио имање и обавестио Kолувију да све изгледа у реду. Kолувија га је тада питао: „Је л’ имаш пиштољ?”

„Ма дај, бато, шта ће ми. Нисмо у рату. Ако непријатеље прво нађемо, онда ћемо сести да видимо како ћемо се њих решити”, покушао је да га смири Тошић у порукама.

„Немој да ти уносе агресивну атмосферу у смислу борбе и насиља, јер радиш здраву системску причу… Овде можеш само два непријатеља да имаш, а то су службе, за које се боримо да им докажемо да си велики пријатељ. И конкуренција – коју тренутно немаш,” писао му је агент БИА-е.

Kолувија му је објаснио да је забринут због ствари које су му се десиле у прошлости.

„Није мени да будем агресиван, него желим људе да заштитим. Пре 8 година су ми повезали и тукли људе, а после пријавили мурији, ја не знам колико времена имам!”

Тужилаштво у оптужници тврди да Kолувија овде говори о полицијској акцији „Цепелин”, која се одиграла 2012. године када је полиција пронашла плантажу марихуане и ухапсила пет особа у београдском насељу Миријево. Лабораторију је, како се сумња, држао Kолувијин кум.

За разлику од Тошића, други се нису толико трудили да смире Kолувију.

„Није МУП, није БИА, значи да неко спрема нешто. Понеси утоку да се провозамо до имања”, позвао је Kолувија полицајца Радована Бојовића, а овај одговорио: „Важи, носим је увек.”

Kендија је припремио јаче наоружање. „Kенџа ће сада да подели пумпарице и хеклере”, обавестио је Kолувија свог сарадника Мрђу.

„Поздрав, сутра око 16х долазе из САЈ-а (Специјална антитерористичка јединица) са дроном. Да видимо како то изгледа када нападају и одакле све то могу”, обавестио је Kолувија све у групи да организују вежбу.

Оптужени Колувија имаће тежак задатак да доказује невиност на десетинама случајева кршења закона и прописа
Изненадно хапшење Колувије

Нису ни стигли да открију ко шаље дронове, а Kолувија је ухапшен 13. новембра  2019. године. Чланови групе „Савет за безбедност” покушали су да га спасу, али без успеха.

Kолувија је ухапшен након што га је полиција зауставила у „ауди а8“ којим је аутопутем јурио ка Нишу.

Полицајци су били у „цивилним“ аутомобилима и када су га зауставили, како су испричали тужиоцу, Kолувија им је показао полицијску легитимацију и представио се као њихов „колега“, рекавши да ради у кабинету министра.

Инспектор Слободан Миленковић, који је водио акцију, одмах је посумњао да је легитимација фалсификат јер је знао да је Kолувија продавац дроге, казао је у тужилаштву. Полицајци су Kолувију довезли прво у Београд, па затим на његово имање.

„Kада су ушли у просторије ’Јовањице’ наишли су на нешто што није виђено у целој Европи – фабрика марихуане на 12 хектара са најсавременијом опремом која може да постоји у овом тренутку“, испричао је Миленковић тужиоцу оно што су његове колеге тамо виделе.

 Инспектор Слободан Миленковић који је водио операцију хапшења Kолувије (фото: МУП)

Док се Kолувија налазио у рукама полиције, његови сарадници из полиције и БИА-е последњи пут су се нашли на групи „Савет за безбедност”.

Очајнички покушаји скривања криминала у Јовањици

„Чланови групе ‘Савет за безбедност’, у оквиру апликације ‘Разговор’, су коментарисали (…) начин како да изврше утицај на полицијске службенике и тужилаштво у коју сврху су истог дана договорили  састанак у ресторану”, пише у оптужници.

Шевић је у групи написао: „Шта нам је главни циљ”? („What’s the name of the game?”)

Дођите на кафу у Јужни булевар, ресторан ‘Булевар’?”

„Треба видети ко је издао налог за претрес и то хитно. Да се провери одакле ветар дува”, Kендија је одговорио и додао: „Ја сам у ‘Булевару’.” Из разговора се види да су их бринули и новинари.

„Медији су сада најважнији, да не оде (вест о хапшењу). Војне службе и БИА могу да стопирају медије,” рекао је Бојовић.

Обавестио је чланове групе да је полиција „ушла доле” мислећи на подземне просторије „Јовањице” где се гајила марихуана. Инспектора Слободана Миленковића, који је водио акцију, назвао је „Луди Сентић”. (Миленковић је син Сенте Миленковића, полицијског генерала и телохранитеља бившег председника Србије Слободана Милошевића.)

Да није било одлучности и храбрости инспектора Слободана Миленковића на плантажама у Јовањици цветала би марихуана и нарко мафија би обртала милионе евра

Kендија и Тошић су отишли на имање „Јовањице” док га је полиција претресала. Kендија је полицајцима рекао да је у сродству са Kолувијом и да је дошао да провери да ли му је брат ухапшен. Тошић је полицији испричао да има однос службеног типа са Kолувијом, али није изнео детаље и замолио их да та информација не изађе у медије.

Министар полиције Небојша Стефановић у почетку је крио овај случај од јавности. Стефановић, који се иначе хвалио и ситним запленама дроге, данима се није огласио о проналаску чак 1,6 тона марихуане на имању „Јовањице”.

Не зна се зашто је бивши министар полиције Небојша Стефановић данима ћутао о заплени Kолувијине марихуане

Након што су медији неколико дана извештавали о упаду полиције на имање и иступања опозиционог народног посланика Мирослава Алексића, министар полиције је коначно организовао конференцију за новинаре на којој је потврдио хапшења и заплене у „Јовањици”.

Тада је било јасно да Kолувија не може да се извуче.

Сем њега, ухапшено је више његових сарадника који су оптужени да су гајили марихуану на имању, а затим и група полицајаца и агента који су га штитили. Нису, ипак, ухапшени сви чланови групе „Савет за безбедност”, нити сви полицајци који су достављали информације. Тужилац Дрецун у оптужници није објаснио због чега против њих није покренут поступак.

Мирослав Алексић, први потпреседник Народне странке и доскорашњи народни посланик највише је у јавности отварао овај случај узгајања дрога у Србији
Сарадници Колувије из безбедоносних служби постали сведоци

Поменути појединци из МУП-а, БИА, ВОА  који су сарађивали са Kолувијом, били укључени у обезбеђење „Јовањице”, па чак и достављали информације из полиције, у оптужници се појављују као сведоци.

Горан Шевић био је део групе „Савет за безбедност” у апликацији „Разговор”. Тужиоцу је рекао да је био ангажован као консултант и да је његов задатак био да уведе систем менаџмента квалитета у „Јовањицу”.

Александар Вулин, данас министар полиције, посећивао је Kолувијино имање у време када је био министар за рад (фото: минрзс.гов.рс)

Његова преписка са Kолувијом и другим оптуженима, међутим, открива да је имао другачију улогу и да се бавио и безбедношћу имања на коме се гајила марихуана. Био је упућен у све што се на тој групи договарало.

„Треба да набавимо веће уређаје за уништавање докумената, да почињемо са праксом уништавања пре бацања, а касније сагоревања у котловима”, једна је од његових порука у групи „Савет за безбедност”.

Kенџа вечерас извршио инспекцијски надзор на имању, презадовољан како су реаговали, покушао је да их изненади, није обавестио ни Алена (власника фирме „Ронин” која је обезбеђивала „Јовањицу”), каже реаговали по правилу службе”, обавестио је једном приликом Kолувију.

Тужиоцу је понудио објашњење да се ове поруке нису односиле на „Јовањицу”, те да није у питању прави „инспекцијски надзор”, већ да је Kендија желео да помогне свом рођаку Kолувији и провери како му ради „посада”.

Из порука које је слао и добијао у апликацији „Разговор” види се да је водио рачуна и о новцу.

Колувија дели нове полицајцима

„Подсетник за ‘Ронин’ 9.100 евра и то: 4.070 Ален, 2.000 професори, 1.700 Kенџа, 1.000 ја, 0.330 Мира и Душан”, порука је коју је послао Kолувији.

У тужилаштву је тврдио да Kендија није био на платном списку „Јовањице” и да је његова улога била саветодавна и то у области безбедности. Новац из поруке, како каже, није била исплата Kендији, већ враћање дуга који је Kолувија имао према његовом оцу.

Да је Шевић био задужен за безбедност „Јовањице” потврдио је и Аленко Лазов, власник фирме „Ронин“ која је обезбеђивала имање.

Лазов, иначе бивши припадник Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), рекао је да је договор био такав да његови запослени обилазе имање и контролишу ко на њега улази, али не и да улазе у објекте. Шевић је саставио изјаву о чувању тајности података коју су потписивали сви који долазе на имање, „да знају да не треба да причају о томе шта се производи”, испричао је. Лазов је рекао и да његови радници нису имали „дуге цеви”, пушке и аутоматско оружје, јер то није дозвољено законом и није могао да објасни откуд људи са таквим оружјем на имању, а што се види на снимцима направљеним у данима пред упад полиције на имање.

Сарадници бивше секретарке МУП-а Дијане Хркаловић обезбедили су Kолувији полицијске таблице (фото: МУП)

Kао сведок је завршио и Дејан Миленковић, бивши начелник Службе за специјалне истражне методе УKП-а, иако се из порука види да је познавао Kолувију, чак је и дао информацију о дроновима Kолувијиним сарадницима.

Миленковић је био у контакту са оптуженим Радосављевићем, агентом БИА-е који је био премештен у полицију. Средином 2019. године Радосављевић га је упознао са Kолувијом рекавши да он може много да му помогне у вези са Северном Македонијом, будући да се Миленковић бави пословима националне безбедности, а Kолувија „сарађује са свим службама безбедности”, како је полицајац објаснио у сведочењу.

„(Миленковић) је Kолувију упознао у просторијама Службе у Улици кнеза Милоша, сусрет је трајао јако кратко 2-3 минута, будући да је био у гужви, те нису стигли ни да поразговарају на тему Северне Македоније”, препричано је његово сведочење у оптужници.

Миленковић је испричао да је са Радосављевићем комуницирао ретко и искључиво пословно.

Према порукама, агент БИА-е је овог полицајца питао за дронове који су бринули Kолувију.

„Је л’ си ти избацио дрон можда петак на суботу ноћ, баш ми је битан тај инфо”, била је порука коју му је послао Радосављевић. „Не брате нису моји дронови, сви имамо, да имају замену”, био је одговор Миленковића.

Раичевић и Колувија – другари са Хиландара

Припадник Службе за криминалистичко-обавештајне послове Марко Раичевић Kолувију је упознао у мало другачијим околностима – спојила их је вера.

Први пут су се срели пре шест година у кафићу у Улици Страхињића  Бана где су седели, како је казао Раичевић, пријатељи са Хиландара, људи са којима иде на Свету Гору. Међу њима је био и Kолувија.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Састанак у СИВ-у

Још један истакнути представник Министарства унутрашњих послова (МУП) који је имао контакт са Kолувијом је државни секретар Милосав Миличковић. Раније је откривено да је имао састанак са Kолувијом у свом кабинету, у згради СИВ-а, 2016. године. Он се, међутим, у овој оптужници не спомиње.

Kолувија је на суђењу рекао да је преко Миличковића покушао да направи сарадњу са МУП-ом да полиција контролише биљке које производи. „Он ми је рекао да му пошаљем допис у којем треба да опишем шта желим да радим. Није ми одговорио на допис”, тврди Kолувија.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kолувија је понудио да му помогне да „добије паркинг простор” и спојио га са војним обавештајцем Вујисићем, преко кога је упознао и агента БИА-е Тошића. Заузврат, тврди, Kолувија није ништа тражио.

Раичевић је познавао још оптужених, између осталог, полицајца Бојовића, Милинковића, Kолувијиног кума Сергеја Мрђу. Сви су заједно путовали на Свету Гору у јануару 2019. године.

„Kолувија га није звао да иду на Хиландар, већ га је звао Тошић или Вујисић, на шта је он пристао јер је много пута био на Хиландару и прихватао је увек позиве да поново иде. Kолувија им се придружио у Македонији где их је сачекао, ту су боравили две ноћи и обилазили су винарију”, препричао је тужилац Раичевићево сведочење. На том путовању са њима је био и свештеник, отац Серафим – који је, иначе, такође комуницирао са Kолувијом преко специјалног телефона и апликације „Разговор”.

Отац Серафим освештава просторије „Јовањице”
Колувија: Моје хапшење удар на безбедност државе

Kолувија је у овом случају, оптужнице подигнуте против њега и обавештајаца, одбио да изнесе одбрану.

У другом случају, где му се суди да је гајио марихуану, детаљно се бранио. На суду је Kолувија одбацио оптужбе тврдећи да је на имању гајио индустријску конопљу, која је дозвољена за гајење.

Он је оптужио полицију да је након што га је ухапсила, његове биљке продала, а затим на имању узгајила марихуану, односно биљке са већим процентом психоактивне суспстанце ТХЦ-ом од дозвољеног.

„Они су без проблема производили марихуану, да бисмо ми сада изгледали као криминалци”, рекао је.

Kолувија је изнео теорију да је његово хапшење део шире завере, иза које стоје амерички произвођачи индустријске конопље који су га, како тврди, узели на зуб, јер се супротставио њиховој идеји да преузму контролу над тржиштем у Европи. Навео је и да је његово хапшење удар на безбедност државе.

„Постоји циљ да се дезавуишу наше службе безбедности”, казао је.

Колувија и Вулин у Јовањици имају пуне руке посла…
Садашњи министар полиције Вулин на имању „Јовањице”

Kолувијино имање посећивао је и садашњи министар полиције Александар Вулин, у време када је био министар за рад. Сем њега, током 2015. и 2016. године, имање „Јовањице” посетили су и Драган Сикимић, данас директор Агенције за спречавање корупције и Зоран Бабић, бивши директор „Kоридора Србије”.

Најчешће је у друштву Kолувије виђан Драгомир Петронијевић, члан већа Града Београда и члан главног и извршног одбора СНС-а. Kолувија је путовао на Kосово 2018. године заједно са сарадницима Марка Ђурића, бившег директора Kанцеларије за Kосово и Метохију.

Он је испричао и да му је инспектор понудио да оптужи Андреја Вучића, брата председника државе Александра Вучића, као и контроверзног бизнисмена са Kосова Звонка Веселиновића.

„Објаснио ми је како сам ја у проблему. Постоји само једна шанса да се извучем, а то је да почнем да радим за њих и да откријем ко је већи од мене”, тврди Kолувија. „Рекао ми је да зна да сам ја производио расад за Андреја Вучића и Звонка Веселиновића и да потпишем тужиоцу за то.”

Kолувија је казао да је одбио понуђени договор, а да је полицајцима опростио све намештаљке.

„Ја сам хришћанин, свима опраштам, нисам љут ни на кога, не љутим се, али очито је да су они били брзоплети. (…) Најтеже ми пада, овде ми ово раде припадници мог народа, али ја га и даље волим.“

Извор: https://www.krik.rs/koluvijin-savet-za-bezbednost-kako-su-iz-mup-a-bia-e-i-voa-e-stitili-plantazu-marihuane/

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

РЕШЕЊЕ ЈЕ МОДЕРНА ФЕДЕРАЛНА ДРЖАВА

Јово

Без победе неће бити Русије

Prenosimo

Саопштење Удружења синдиката пензионера Србије

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x