EULEX – инкубатор корупције који је Албанцима правио државу

ПОСЛЕ 10 БЕСРАМНИХ ГОДИНА – ПОЛОВИНОМ ЈУНА – РЕДУКУЈЕ СЕ НА САВЕТОВАЊЕ ХАРАДИНАЈЕВЕ ВЛАДЕ

  • Гашење EULEX-а упорно тражила Приштина да би „Косово“ постало комплетна држава. И KFOR ће ускоро „добити ногу“ јер Приштина јури да добије своју војску
  • Остаће само америчка NATO база Бондстил као тајни затвор и као велика претња миру у целом региону Балкана
  • Малколм Симонс , председавајући судија EULEX-а, поднео је оставку новембра 2017. (открио је корупцију у својој организацији). Тада је рекао: „EULEX није мисија промовисања владавине права и закона. То је политичка мисија. Свако ко мисли другачије наиван је или глуп”
  • Агрон Бајрами, одговорни уредник приштинског листа „Kоха Диторе”, констатовао је: „Данас Косово има огромне проблеме са владавином права, корупција је широко распрострањена и још увек постоји некажњивост високих званичника и политичких лидера. Уместо да смо европеизирали Косово, ми смо балканизовали EULEX
  • Италијан Андреа KАПУСЕЛА, бивши високи службеник ЕУ на KиМ: „Ова мисија добила је три пута више средстава за рад од осталих у свету, дата су јој пуна овлашћења, али сви индикатори примене права показују пад. Случај Kристофера Дела, бившег америчког амбасадора у Приштини, заслужује да његова влада пажљиво погледа шта је он радио на Косову. Његово учешће и везе у изградњи ауто-пута од Приштине до Тиране, колосални су пример корупције!

Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

ПРОТЕКЛА је деценија од оснивања (2008. године) међународне Мисије EULEX на Косову и Метохији, а донета је пре неколико дана одлука да се 14. јуна ове године угаси, прекине даља активност овог најскупљег, највећег и најнеуспешнијег пројекта Европске уније и међународне заједнице.

Тачније, тада истиче мандат Мисије. Чудно је само на први поглед да нема продужавања мандата иако је Немачка на томе инсистирала. Ипак САД и даље имају пресудан утицај на све одлуке o KиМ!

Одлуку о формирању Мисије донео је Савет министара ЕУ фебруара 2008. и имала је 2.000 припадника. (Сада има око 800 запослених).

Правно-полицијска мисија EULEX на терену је тада заменила мисију УН, али са другачијим задацима. Тада је објашњено да EULEX од УН преузима другачије задатке, односно да се не ради о преносу са УН на ЕУ, већ са УН на тзв. владу у Приштини.

EULEX је требало да буде фокусиран на правосуђе, са нагласком на праћењу процеса „осетљивих кривичних дела“, односно ратних злочина у региону. Била је то цивилна мисија покренута у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике (CSDP) ЕУ.

За време мандата ЕУЛЕКСА цветала је корупција на КиМ

Подсећамо: Мисија није могла бити основана без сагласности тадашње Владе Србије. Вук Јеремић (тада министар спољних послова) је потписао сагласност о доласку те мисије на КиМ. Била је то, видело се и тада и многи су на то упозоравали, а види се поготово данас, једна од кобних грешака државног руководства Србије, владе Србије и председника Бориса Тадића.

Оснивајући Војску Приштина гаси и KFOR

        Дебакл десетогодишњег деловања мисије EULEX-а требало је по плану бирократа из Брисела да протекне у тишини, у муку, у медијском мраку! Хтели су да EULEX „умре“, нестане, а да то нико не примети и сазна! Али, EULEX је учинио толико штете и зла за протеклу деценију да је и тај план бриселских бирократа, потпуно нереалан и неостварљив, као и многи други. Ова велика неправда одјекује до неба!

„Косову“, као нелегалној држави не треба EULEX!

Његово гашење тражила је, логично, већ годинама уназад Приштина, јер се њима жури да постану самостална и независна држава, без икаквих тутора као што су међународне мисије УМНИК (коју су успели да сведу на симболичан статус), сада EULEX, који престаје са радом.

Следећи је KFOR јер Приштина јури да добије своју војску и KFOR ће ускоро „добити ногу“.

Све ово се плански реализује по налогу САД – тутора Приштине, њених верних покровитеља и заштитника. Остаће америчка NATO база Бондстил као тајни затвор и као велика претња миру у целом региону Балкана.

Иако сви у Бриселу (и на Балкану) знају да косовско „правосуђе и полиција“ немају капацитет да функционишу самостално, јури се по сваку цену у неизвесну будућност.

Малколм Симонс, председавајући судија EULEX-а, поднео је оставку новембра 2017. (открио је корупцију у својој организацији). Тада је рекао: „EULEX није мисија промовисања владавине права и закона. То је политичка мисија. Свако ко мисли другачије наиван је или глуп”.

Ко је глуп и наиван показала је протекла деценија. Били су то Срби који су веровали да ће их EULEX заштитити, што му је била једна од званичних и формалних основних улога.

Овако EULEX-у је дошао крај мандата, а остала су неоткривена најбруталнија и најсвирепија убиства, злочини, десетине и стотине злодела почињених на КиМ… Уместо да откривају, сузбијају и осуђују случајеве корупције, друштвеног и породичног насиља на КиМ -десило се да су у самом EULEX-у почињена тешка кривична дела корупције и поткупљивања највиших званичника Мисије. Они који су требало да деле правду, бавили су се криминалом!

Откривање енормног криминала у EULEX

        EULEX се десет година углавном бавио собом. Уместо злоделима на КиМ, представници мисије ЕУ су испитивали злоупотребе и пљачке, корупцију и деструкцију у својим редовима!

Албанци су их куповали да затварају очи и уши, затрпавали су их новцем да не врше истраге.

Малком Симонс

Мисија ЕУ на KиМ имала је 2009. око 2.000 чланова, и то 1.400 полицајаца и припадника специјалних снага, као и више стотина судија, тужилаца… И, уместо да му главни задаци буду реализација утврђеног програма – обезбеђивање мултиетничности кроз функционисање правосуђа и полиције, борба против корупције, организованог криминала и феномена мафије, побољшање правосудног система и борба против некажњивости, брзо и правично разрешавање спорова везаних за власничка питања, борба против прекограничног шверца оружја и борба против ширења осећаја несигурности у српској заједници – EULEX је потонуо у срамотну корупцију.

Стара изрека каже да „риба смрди од главе“. То се у овој мисији ЕУ на КиМ управо догодило. А афере и скандале су открили људи који су имали минимум части да не могу да трпе толики криминал и преваре.

Мисија ЕУ је током свог мандата више пута оптужена за корупцију и криминал, посебно високих службеника и функционера. Медији и на KиМ и у Србији опширно су писали да је EULEX сарађивао са мафијом уместо да је био делилац и промотер правде.

Европској и српској јавности познати су невероватни случајеви корупције и примања мита тужиоца и судија и других високих званичника мисије, који су на КиМ требали да афирмишу владавину права, законитост и праведност. Ево три најдрастичнија примера корупције.

Прва велика афера у EULEX избила је 2013. године. Храбра и поштена тужитељка EULEX Марија Бамије изјавила је да је још 2012. почела да сумња да се у Мисији ЕУ дешавају ствари које су указивале на корупцију. Бамије је тврдила „да су високи припадници EULEX-а блиско сарађивали са политичком елитом у Приштини. Организоване су раскошне партијске вечере, разговори функционера EULEX и осумњичених током којих су цуриле поверљиве информације. То је неприхватљиво“.

Иљиру Тољају, бившем секретару министарства здравља, EULEX је судио због мита и избегавања плаћања пореза. Управо је Бамије тада тврдила да је Тољај (који је био у затвору) покушао да подмити судију да му смањи казну и да за то има доказе у виду прислушкиваних Тољајевих разговора.

Прогони оних који открију корупцију

        Тужитељка Бамије је истакла да је тада о свему обавестила званични Брисел, али да истрага није покренута, већ је, напротив, урађено све и тада и касније да се не истраже њене тврдње.

Бамије додаје: „Основане сумње имала сам већ 2012. године, када сам радила на случају Тољаја, косовског званичника, који је био у затвору. Открила сам да је судија Франческо Флори, председник Скупштине судија, био у сталном контакту са посредницима Тољаја, да је постојао план да се он за новац ослободи из затвора, у шта је умешана и моја главна тужитељка Јарослава Новотна“. (Касније 2014. Тољај је осуђен на 18 месеци затвора, а међу ослобођенима је и Бујар Букоши, тадашњи министар здравља).

У тој афери тужитељка Бамије је открила још већи криминал: Азем Суља, шеф некадашње тајне косовске полиције (SHIK) и ујак Хашима Тачија, подмићивањем тужиоца EULEX-а и фалсификатима дошао до зараде од преко 100 милиона евра!

Преварама и подмићивањем у катастру „легализовао“ је хиљаде хектара српских ораница из атара Лапљег Села, Чаглавице, Преоца, Грачанице… Успео је да отете хектаре српске земље препрода и нове „власнике“ Албанце – уведе у посед!

Да не дужимо, Бамије је на основу доказа закључила „да је овај случај отимања више од 100 милиона евра вредне земље – пример деловања организоване криминалне групе и корупције у врху Мисије. Били суфункционери EULEX-а у дослуху са криминалцима“.

Марија Бамије

И тада је уследио шок: уместо истрага, хапшења осумњичених и суђења EULEX је суспендовао тужитељку Бамије, потом је и отпустио, и тада 2014. године покренуо чак и истрагу против ње!?

Бамије констатује: „Елиминисали су ме, вршили су застрашивања, удаљена сам са посла и са КиМ. Срамотно је да је шеф EULEX-а у време када сам ја водила истрагу вечеравао са Букошијем, што је чисто политичко мешање. Иначе, и њихов адвокат Бериша има милионе на својим банковним рачунима, а никада није спроведена истрага одакле му толико богатство.“

Бамије је склоњена, а корупција у EULEX-у се наставила. Председавајући свих судија Малколм Симонс је 2017. пријавио више случајева корупције у врху Мисије, називајући сопствену организацију „леглом корупције“ на КиМ: „Пријавио сам колегу, судију EULEX-у који је хаковао мој мејл“. Симонс је изнео и друге оптужбе против мисије“.

Потом је и Симонс морао да поднесе оставку. Покренута је истрага и против њега! Мисија ЕУ је саопштила је да се наводе озбиљне оптужбе против њега. Тако је и он елиминисан.

Амерички амбасадор – колосални пример корупције

        Недавно је Агрон Бајрами, одговорни уредник приштинског листа „Kоха Диторе”, констатовао: „Данас Косово има огромне проблеме са владавином права, корупција је широко распрострањена и још увек постоји некажњивост високих званичника и политичких лидера. Уместо да смо европеизирали Косово, ми смо балканизовали EULEX.“

После овакве тачне констатације тешко је било шта додати.

Италијан Андреа Kапусела, бивши високи службеник ЕУ на KиМ, говори о поражавајућим резултатима рада EULEX-а: „Ова мисија добила је три пута више средстава за рад од осталих у свету, дата су јој пуна овлашћења, али сви индикатори примене права показују пад. Случај Kристофера Дела, бившег америчког амбасадора у Приштини, заслужује да његова влада пажљиво погледа шта је он радио на Kосову. Његово учешће и везе у изградњи ауто-пута од Приштине до Тиране, колосални је пример корупције! Иако су достављени докази који на то указују, истрага против њега у EULEX-у никада није покренута!“.

Смртоносна жилет жица – обележје боравка ЕУЛЕКСА на КиМ

Можемо на крају закључити да се ЕУ осрамотила овим пројектом.

Неславно и неуспешно се завршава ова међународна Мисија. Није испунила ниједан од циљева који је себи поставила.

EULEX је био најскупљи и уједно најнеуспешнији пројекат, који је коштао више од 50 милиона евра годишње. Чинило га је 28 земаља чланица ЕУ и још пет држава (Kанада, Норвешка, Швајцарска, Турска и САД).

Од 15. јуна EULEX ће бити саветник „владе“ у Приштини.

Зна ли ико одговор: О чему и како ће, сем о финесама у корупцији, „балканизоване бирократе из Брисела“ моћи да саветују тзв. владу Косова?

Само, нису ли у Бриселу и Вашингтону хтели управо ово што се догађало: да EULEX легализује све злочине и непочинства против Срба, да Албанцима створи државу, да им преко корупције створи и капиталистичку класу, а и да се сами еулексовци омасте?

Ако су баш ово хтели – онда је Мисија била више него успешна. Једино ни сами неће смети да је за то јавно и отворено хвале…

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Тешко је старити у српском друштву

Prenosimo

Доњецка и Луганска Република постале су независне по аналогији са одлуком Међународног суда о Косову

Јово

Бура око »босанског језика«

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x